Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Luni: 10 Decembrie 2012

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6552 lei
1 USD = 3.7813 lei


Număr accesări
Astăzi:
25899
De la 07 Ianuarie 2003
58474712

Gastronomie: Cârnaţi de casă afumaţi

Am pregatit carnati din 42 de kilograme de carne, din care 16 kile carne de vita si 26 de porc-lucru (in limbaj macelaresc, porc-lucru inseamna toate acele bucaţele ce provin de la transarea si fasonarea bucaţilor mai importante, potrivite pentru fripturi, jamboane etc.; macelarii mai numesc aceste bucatele si “fiţuri”.
Ingrediente: la 10 kilograme de carne in amestec (proportia ~ 1 treime vita la 2 treimi porc, daca vreti mai grasi carnatii se pot face fara adaus de carne de vita), 300 de grame de usturoi, 100 de grame de piper negru macinat ,150 de grame de sare grunjoasa (sare se adauga de la 100 -180 de grame la 10 kilograme de carne, dupa cat de sarat va place), paprika dulce de buna calitate, dupa cat de rosu va place sa fie amestecul si, un secret: 1 lingura de zahar la 10 kile de carne, care nu se va simti in gustul carnatilor, dar va ajuta sa se desprinda pielita cu usurinta de pe carnatii afumati.
Preparare: Se framanta toate cu sarg si se umplu maţele de porc bine spalate (sau cele cumparate, desarate in apa calduţa), perforandu-se cu acul din loc in loc, pentru a evita plesnirea carnatilor, se formeaza perechi si se zvanta carnatii la aer, atarnati pe vergele de lemn, pregatindu-i pentru afumat (am descris reteta si procedeul si in postarea de anul trecut).
Dupa afumat se mai lasa la aer sa se usuce atat cat va place.
Carnatii de casa se pot pastra atarnati intr-un loc racoros, pe vergele (in camara, de exemplu) insa trebuie avut in vedere ca se vor usca cu atat mai mult cu cat sunt lasati la aer. Pentru ca mie imi convine cat de uscati sunt in acest moment, am impachetat fiecare pereche, separat, in hartie de pergament si i-am varat in congelator. Se pastreaza perfect..

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Bancul zilei: Calcule diferite
Horoscop
O criză politică este ultimul lucru de care România ar avea nevoie
Rezultatul alegerilor ar putea declanşa o nouă instabilitate politică
şi ar putea ameninţa un acord crucial cu FMI
El Pais: România, piesa care nu se potriveşte cu UE
Şantajiştii rămân după gratii
În instanţele botoşănene vor lucra trei magistraţi noi
Sute de cărţi de identitate eliberate în ziua alegerilor
Prefectul Macaleţi a stat la pupitrul de comandă
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
În lupta cu zăpada, Urban Serv s-a descurcat bine
Spaimă în urma unei explozii la o butelie
Pentru ISU, ziua de duminică a fost una grea
Modern Calor între Drelciuc şi Bosovici
Slujbă de sfinţire la unitatea de primire Urgenţelor de la „Mavromati”
Botoşani: Cele mai mici preţuri din ţară la carne şi lapte
Persoanele fără adăpost în atenţia unităţilor medico-sociale
Concursul de angajări la Spitalul Judeţean stârneşte nemulţumiri
Botoşani: Pentru ce au votat demnitarii judeţului
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!