Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17227
De la 07 Ianuarie 2003
122902876

Gastronomie: Cighiri din organe de porc

  • 16 December 2012, 23:00
O reteta veche ttraditionala. Cand se taie porcul, mereu se prepara cighiri. Se pun la pastrare in untura de porc sau se congeleaza.
Ingrediente: ficat de porc sau vita -300gr, plamani - 200gr., inima - 200gr, carnita de porc-200gr., prapor- 500-700 gr., 2 oua, 2 cepe, 1 caciulie de usturoi, frunza de dafin, piper in boabe aromat, sare, piper negru macinat, ulei pt prajire.
Mod de preparare: Praporul se pune in apa rece pe vreo 15 minute. Toate maruntaiele e necesar sa le spalam bine sub jet de apa si le lasam sa se scurga bine .Carnea ( optional ) se taie in bucatele mai mici.
Ceaunul se incinge bine cu ulei, se adauga toate maruntaiele taiate bucati mari 3-5 cm si se pragesc la foc mare , undeva 5-7 minute pina se rumenesc putin. In acest timp se curata ceapa , se taie marunt si se pune la prajit in ceaun. Totul se amesteca cu o lingura de lemn .
Dupa 15 minute ( in total) de prajire adaug apa ferbinte ,atit cit sa acopere maruntaiele in ceaun , adaug usturoiul curatit in catei intregi, frunza de dafin, piperul in boabe, putina sare. Acoper cu un capac si le las sa se inabuse 15 minute. Totul se raceste, si dupa aceia se toaca in masina de carne cu tot cu uleiul si ceapa, usturoiul. Alte gospodine procedeaza in alt fel- toate bucatile de organe le fierb in apa cu sare si condimente , pe urma le taie in bucatile foarte foarte mici si formeaza cighiri pentru prajire.
In vasul cu organe se adauga ouale, piperul negru macinat, sare dupa gust . La dorinta se mai adauga bucatelele de carne prajita aparte. Se amesteca foarte bine tocatura pentru cighiri.
Se formeaza parjoale de forma mari si rotunde si se invelesc in bucatele de prapor , fiecare in parte.
Dupa ce ati invelit toate cighirile - la dati la rece pe o ora sa se prinda bine. Se incalzeste tigaia bine cu ulei, si se pragesc pe o parte si alta , atit timp cit se rumenesc bine pe o parte si alta.
De asemenea , se poate prepara o portiune de cighiri mai mare si o parte se poate ingheta la frigider, pe urma le dezghetati si prajiti.
Alt mod de pastrare- se pot praji toate cighirele si se pun la pastrare in untura de porc. Dupa aceia se incalzesc si se servesc la masa cu cartofi fierti in coaja si muraturi.
Este o mancare foarte gustoasa si sanatoasa si se prepara in fiecare casa , atunci cind se taie porcul.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Pedeapsă pentru soţ
România trebuie să îşi respecte promisiunile pentru a evita o nouă criză
Asociaţiile româneşti din SUA şi Canada să semneze petiţia pentru ridicarea vizelor
Ţiganii din România ar trebui să se organizeze politic precum negrii din SUA
E drept? Nu-i drept!
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Pomana porcului
Hillary Clinton a suferit o comoţie cerebrală, după ce a leşinat
Paturi suplimentate în spitale pentru „situaţii deosebite”
IŞJ: Încă o zi cu şcoli închise în tot judeţul
Mofturi locale împlinite pe bani publici
Ioan Rotundu
Nămeţii şi viscolul au izolat judeţul Botoşani de restul ţării
Botoşani: Codul galben este valabil şi azi
Botoşani: Autorităţile neputincioase în faţa iernii
dramele dintre zăpezi
Traiul în gunoaie mai atractiv decât la Azilul de noapte
Ambasadorul Armeniei, însoţit de o puternică delegaţie, a vizitat oraşul Botoşani
Guvernul pregăteşte conducătorilor auto o nouă taxă de mediu
Botoşani: Localităţi lăsate de viscol în beznă
Concertul de sărbători susţinut de Clubul Copiilor Dorohoi şi Palatul copiilor Botoşani
Doi bărbaţi rămaşi înzăpeziţi la Dorobanţi, salvaţi cu ATV- ul pe şenile
Ministrul Duşa către prefectul Macaleţi: V-aţi trezit cam târziu!
Negocieri şi tensiuni pentru nominalizarea miniştrilor
Finanţele, Apărarea şi Fondurile Europene cele mai disputate portofolii problema UDMR divizează USL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog