Ingrediente: 1 varza medie (aprox. 300 g), 500 g costita afumata, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, o bucata mica telina, 3 linguri suc de rosii, sare, cimbru, patrunjel verde, 3 l apa, 500 ml zeama de varza sau bors, 2-3 linguri ulei.
Mod de preparare: Se inabusa ceapa in ulei si apa in proportii egale. Se adauga morcovul, telina si ardeiul gras, toate tocate in cuburi mici si costita afumata taiata in bucati potrivite. Se calesc impreuna 1 minut, amestecand continuu, apoi se toarna apa fierbinte, cat sa acopere totul.
Supa se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand legumele si carnea sunt fierte pe jumatate.
Se adauga acum, varza taiata fideluta, sucul de rosii, sare si piper dupa gust. Se mai fierbe inca 15-20 minute, apoi se adauga borsul sau zeama de varza (fierte mai intai separat).
Dupa inca doua trei clocote, se opreste focul. Se presara deasupra, patrunjel verde tocat marunt si putin cimbru uscat.
Mod de servire: Se serveste cu smantana si ardei iute.