Luscosul se face obligatoriu cu carne cu şorici , sau si mai bine cu ,, adidaşi,, de porc daca ai , să aibă si puţin gust de afumătură în plus . Fiind o mâncare de provenienţă ungurească musai trebuie si poprikă -boia roşie de ardei . La final zeama să fie mai scăzută nu foarte multă .Bineînţeles face parte din colecţia , ciorbe rapide !!!
Ingrediente: 1 varza mica, 500 gr carne porc cu şorici, 200 gr slanina afumata, 1 ceapa, 1 morcov, 1 ardei rosu, 1 foaie dafin, 1 pahar bulion rosii, 1 lingura pasta ardei rosii, 1 lingurita paprika rosie iute, 2 linguri faina alba, 1 lingura cimbru, atrunjel si marar tocate, 100 ml ulei, sare, smantana, otet mere optional.
Mod de preparare: Portionati carnea si o puneti la prajit . Spalati si curatati legumele din timp . Taiati morcovul , ceapa si ardeiul cuburisi puneti peste carne la calit . Adugati boiaua si pasta de ardei , amestecati si rapid turnati aprox.3 l apa .Se pune varza taiata fideluta , mirodeniile (cimbru , marar , foi dafin ).
Sarati si puneti si slaninuta taiata feliute-acordeon . Fierbeti 15 min. nu prea mult varza sa nu se inmoaie prea tare .
Amestecati bulionul cu faina alba si putina apa , turnati in oala cu ciorba .
Presarati patrunjel verde si luşcoşul este gata .