Ingrediente pentru 8-10 portii: 4 linguri ulei de masline, o cepa mare, 3-4 catei de usturoi, 2-3 tije apio, 2-3 morcovi, 1 ardei gras/kapia, 300g fasole boabe, 4 litri apa, 1 litru supa de pui, 2 rosii mari, 1 dovlecel (zucchini), o cana dovleac cuburi, 2 cani paste spirale fierte si trecute pe sub jet de apa rece, sare, piper, busuic, parmesan proaspat razuit pentru servit .
Mod de preparare: Mai intai si mai intai trebuie sa ne ocupam de fasole (procedeul e acelasi si daca folositi amestec de legume uscate) pe care o lasam peste noapte in apa rece, apoi o scurgem de apa in care a stat si o punem la fiert in apa proaspata, la foc mediu.
Dupa 30 min schimbam apa si lasam din nou sa dea in clocot, apoi repetam operatiunea cu schimbatul apei inca o data inainte de a lasa fasolea sa fiarba cel putin o jumatate de ora. Scurgem apoi fasolea, o trecem pe sub jet de apa rece si o lasam deoparte pana ne ocupam de restul legumelor.
Intr-o oala mare (5 litri) calim ceapa in uleiul de masline pana e translucida. Punem apoi usturoiul, apio feliat subtire ai ardeiul taiat cubulete. Calim 2-3 minute, apoi punem morcovii, fasolea, condimentam cu sare, piper si paprika afumata si turnam 4 litri de apa.
Lasam sa fiarba pana apa scade aproape la jumatate si fasolea e aproape fiarta. Completam cu supa de pui, dovlecelul si dovleacul taiate cuburi (zucchini nu l-am curatat de coaja, dovleacul in schimb, da) dar si cele 2 rosii taiate cubulete. Lasam totul sa fiarba alte 30 min sau pana toate legumele sunt moi. La ultimul clocot mai punem sare si piper dupa gust, pastele fierte dar si o lingurita buna de busuioc uscat (daca aveti proaspat, cu atat mai bine).
Este o supa foarte consistenta, care merge perfect cu paine prajita sau paine wassa. Dovleacul da o aroma deosebita si culmea. Daca iubiti legumele, asta-i supa ideala pentru voi!
Sa va fie de bine!