Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6770
De la 07 Ianuarie 2003
122892419

Gastronomie: Plăcintă cu rubarbă şi bezea

  • 10 February 2013, 23:00
Ingrediente: 250 de grame de faina,,130 de grame de unt ,,1 praf de sare + 1 lingura de zahar ,,800 de grame de rubarba,,200 de grame de zahar,,3 linguri cu varf de amidon de porumb (cum ar fi Gustin) sau 5 linguri de faina,,4 albusuri + 4 linguri de zahar .
Preparare: Pentru inceput, avem de lucru cu crusta pentru placinta: 1. intr-un castron se pune faina amestecata cu 1 praf de sare si 1 lingura de zahar si untul rece taiat in bucatele;
2. cu 2 furculite sau cu un taietor special pentru patiserie se incorporeaza untul in faina pana cand amestecul are un aspect granulat; nu faceti aceasta operatie cu mana, untul s-ar topi si crusta nu ar mai avea consistenta dorita;
3. se framanta foarte rapid, adaugand pe rand cate 1 lingura de apa rece, doar pana cand se leaga aluatul; mie mi-au intrat exact 10 linguri de apa, dar asta depinde si de calitatea fainii; daca framantati cu mana, nu insistati ca sa nu incalziti aluatul;
4. aluatul format se infoliaza in folie de nylon alimentar si se da la frigider pentru macar 1 ora.
Rubarba se spala bine sub jet de apa, se indeparteaza capetele mai lemnoase (daca exista) si se taie in bucati de 2-3 cm.
Asamblarea placintei:
1. Dupa trecerea timpului de odihna, se presara planul de lucru cu faina si aluatul se intinde intr-o foaie de 4-5 mm. grosime.
2. Se unge cu unt forma rotunda de placinta (a mea are diametrul de 24 cm., cu aceleasi cantitati va merge si intr-o forma mai mare cu 1-2 cm.) si cu ajutorul sucitorului se transfera aluatul in forma (se ruleaza pe sucitor, se ridica sucitorul si se aseaza deasupra formei unde se deruleaza aluatul la locul lui).
3. Se muleaza aluatul in forma si marginile se finiseaza dupa plac. Eu le-am decupat (poza 2) si am modelat o margine impletita .
4. Daca doriti o crusta mai supla ca si consistenta, atunci dati forma cu aluatul crud la congelator pentru vreo 20-30 de minute apoi umpleti cu rubarba pregatita si dati la cuptor. Daca dimpotriva, doriti o crusta mai crocanta (eu asa am dorit), in forma, deasupra aluatului, se pune o coala hartie de copt peste care se toarna ceva greutati (orez, fasole) si se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pentru 10-15 minute.
5. Rubarba taiata in bucati se amesteca bine intr-un castron cu zaharul si amidonul de porumb apoi se toarna deasupra crustei de aluat crude sau semicoapte, depinde ce alternativa veti alege (am explicat la punctul 4). Se taseaza usor rubarba cu palma, se pensuleaza usor marginile crustei cu putina apa si se aplica decoratia din aluat impletit (daca optati pentru aceasta modalitate de decor .
Placinta se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius si se coace aproximativ o ora, mai precis pana cand umplutura de rubarba incepe sa faca bulbuci la suprafata si prinde o pojghita ca de dulceata. Intre timp, albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, se adauga pe rand 4 linguri de zahar si se bate pana la obtinerea unei bezele ferme inc are zaharul e complet dizolvat. Se scoate placinta din cuptor si se intinde imediat deasupra bezeaua. Se reintroduce tarta in cuptor dupa ce s-a redus temperatura la 150 de grade si se mai coace 10-15 minute, cat sa se intareasca bezeaua si sa prinda urme rumene aurii la suprafata .
Se lasa placinta sa se raceasca complet in forma, se da la frigider 1 ora dupa care se taie si se degusta.
Parca niciodata bezeaua nu s-a imprietenit mai bine cu un alt ingredient, e o combinatie de vis: crusta crocanta, umplutura acrisoara si proaspata si bezeaua dulce la suprafata.
Spor la treaba si pofta buna!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Sondaj surpriză la italieni
Sprijin cerut Protecţiei Consumatorilor după o „factură surpriză”
Carne de cal descoperită în lasagna
compania franceză Comigel susţine că aceasta provenea din România
Maidanezii, vaca de muls a băieţilor deştepţi
Ioan Rotundu
Dinamica economiei - Bugetul USL
Ministrul german al Educaţiei a demisionat, in urma acuzaţiilor de plagiat
Lumea lu' Rotundu: Biruri grele
Afgan şi moldovean opriţi din drumul ilegal peste Prut
Ţurcanu este bântuit de stafia roşie
Ioan Rotundu
Botoşani. Şomajul este în creştere alarmantă
Se anunţă concurenţă mare pe un post de director la Consiliul Judeţean
Botoşani: Ţurcanu continuă prin judeţ prosteala ţăranilor
birurile grele ale Guvernului Ponta nu pot fi negate
Noul vicepreşedinte al CJ nu se dă dus de la şefia „Cadastrului”
Botoşani: Uimitoarele Istorii ale consilierului Mihai Tincu
Bătăuşul criminal s-a ales doar cu şase ani închisoare
Cu nesimţire, guralivii din PSD Botoşani îşi recunosc neputinţa
Week-end cu multe accidente
Gogoşi ieşite din bucătăria politică a lui Vâzdoagă
Şase ani închisoare pentru trafic cu ţigări
De această dată, Asociaţia Ador a ajutat oamenii săraci
În CLM şi Primăria Botoşani se face politică şi nu administraţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog