Mod de preparare: Alegi fasolea, o speli bine şi o laşi la înmuiat în apa rece de seară până dimineaţa, când o pui la fiert cu apa rece. După ce a dat într-un clocot, strecori fasolea, o pui din nou la fiert cu apă fierbinte şi adaugi şi ciolanul afumat. Potriveşti de sare după ce bobul de fasole a plesnit la fiert.
Între timp, cureţi 1 ceapa, morcovul, ţelina, rădăcina de pătrunjel şi păstârnacul, le speli şi le adaugi în oală după ce a fiert fasolea cu ciolanul 30 de minute. Când ciolanul a fiert, îl scoţi o dată cu legumele întregi, tai felii carnea de pe ciolan şi o laşi deoparte.
Cureţi şi celelalte cepe, le tai mărunt, le căleşti cu pasta de ardei şi pasta de tomate şi le laşi la foc mic timp de 15 minute. Pui apoi într-o cratiţă fasolea cu ceapa călită şi feliile de carne, adaugi condimente după gust şi dai mâncarea la cuptor pentru o oră, la foc potrivit.
Se serveşte cu murături.
Poftă bună!