Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19484
De la 07 Ianuarie 2003
122879551

Gazele de şist ne asigură independenţa energetică faţă de Rusia

  • 22 March 2012, 23:00
Dupa Polonia, Romania mizeaza pe gazele de sist pentru a-si asigura independenta energetica fata de Rusia, in ciuda polemicilor asupra riscurilor pentru mediu si a sanatatii, relateaza AFP.
"Gazele de sist reprezinta viitorul", a declarat pentru AFP presedintele Agentiei romane pentru resurse minerale (ANMR), Alexandru Patruti. Daca ANMR a lansat un studiu pentru a evalua rezervele potentiale, un raport al Agentiei americane de informatii asupra energiei estimeaza ca resursele Romaniei, Bulgariei si Ungariei insumeaza 538 miliarde de metri cubi.
Iar Bucurestiul viseaza deja sa scape de costisitoarele importuri de gaze rusesti.
Mai multi giganti energetici sunt interesati, printre care americanii de la Chevron, canadienii de la Sterling Resources si ungurii de la MOL. Chevron, care a obtinut o concesiune de 600.000 de hectare in regiunea Barlad (est), vrea sa inceapa explorarea in semestrul II al anului, daca obtine autorizatiile necesare.
"Gazele de sist reprezinta o oportunitate majora pentru Romania", a afirmat directorul de tara al Chevron Upstream Europe, Thomas Holst, care a subliniat avantajele legate de securitatea energetica, investitii si locuri de munca.
Chevron urmeaza sa aleaga acum locul pentru primele foraje exploratorii. Sunt in studiu trei locatii, dar Holst prefera sa nu le faca publice, pentru a nu supune locuitorii la "presiuni inutile".
Aceasta metoda de extractie, fracturarea hidraulica, este acuzata de ecologisti ca polueaza panza freatica, fragilizeaza solul si favorizeaza cutremure de pamant.
Interzisa in tari precum Franta si Bulgaria, metoda consta in injectarea in roci, sub inalta presiune, a unor cantitati enorme de apa, aditionate cu nisip si aditivi chimici.
"Fracturarea implica riscuri majore precum contaminarea apei, pe langa dificultatea de eliminare a substantelor toxice", a explicat Miruna Ralea, de la asociatia ecologista Alma-Ro.
"Extractia nu este o activitate prietenoasa pentru mediul inconjurator (...) dar ne vom asigura ca legile in vigoare sunt respectate strict", a declarat Patruti.
Dar, desi promite ca se va alinia regulilor europene, Romania nu are in prezent o legislatie specifica pentru gazele de sist.
Chevron se declara decis sa respecte legile romanesti si europene. "Activitatile care suscita polemici nu vor avea loc decat peste mai multi ani", a mentionat Holst, care a precizat ca "Chevron va utiliza tehnici conventionale pentru a determina daca rezervele exista".
Si, daca acesta va fi cazul, zeci de milioane de dolari vor fi investiti in dezvoltare si exploatare.
Primarul Barladului (69.000 de locuitori), Constantin Constantinescu (PSD), nu doreste ca grupul american sa foreze in zona orasului sau. "In opinia mea, impactul negativ al acestei activitati este mai important decat pseudo-prosperitatea promisa", spune el, reprosand Chevron ca nu informeaza comunitatea locala despre proiectele sale.
"Oamenii se tem ca zona va fi devastata", adauga el.
Aproximativ 2.000 de locuitori sunt asteptati sa participe joi la un protest, la apelul primarului si al Partidului Social Democrat, din care face parte.
Holst sustine ca Chevron incurajeaza dezbaterea publica. "Atunci cand vom stii despre ce e vorba, cetatenii vor fi de acord ca, daca exista rezerve importante, beneficiile vor fi mult mai mari decat riscurile", spune acesta.
Dar Miruna Ralea se intraba: "Stiind ca mai multe tari au interzis aceasta tehnica controversata, de ce se incapataneaza Romania sa o adopte?"
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Vecinul model
Răţuşca cea urâtă
Cobra literară
Dorel Gaftoneanu
În cadrul Marşului Unirii de la Chişinău tineri basarabeni vor jura credinţă Ţării
Agentura rusă vrea să interzică marşul
Lichelele Kremlinului declară război Unioniştilor şi cer interzicerea “Marşului Unirii”
Cum evită Marea Britanie intrarea în recesiune
reduceri de taxe şi sprijinirea exportatoriloro strategie care ar fi făcut bine ăi economiei Romaniei
Consilierii judeţeni ai USL trebuie să dea socoteală
IŞJ: S-a afişat grila de evaluare pentru gradaţia de merit
Cea mai rea parte a crizei euro a trecut
SRI a furnizat din 2008 informaţii despre Mihail Boldea
UDMR doreşte mărirea salariilor şi pensiilor în acest an
Guvernul Ungariei, reclamat la Curtea Europeană de Justiţie
România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria
Amor şi divorţ franţuzesc
Ioan Rotundu
Botoşani: Zeci de funcţionari publici instruiţi să facă proiecte
Ţâbuleac zice că nu se ocupă de racolări electorale
Botoşani: CJ se lasă, vrea numaidecât Lacul cu nuferi de la Ipoteşti
Ieri, SIMCOS a lăsat 250 de apartamente fără apă
Botoşani: Spitalul Judeţean a rămas fără ser antirabic
IŞJ: Rezultatele la testele PISA nu potz fi cunoscute acuma
Ban la ban trage!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog