Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1672
De la 07 Ianuarie 2003
123125243
pnl

Germania scoate România din Basarabia cu ajutorul Poloniei

  • 19 June 2008, 23:00
Polonia se afla in ofensiva diplomatica in Basarabia. Parteneriatul Estic propus de Varsovia pentru a intari relatiile dintre UE si Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Armenia castiga teren la Bruxelles. In aceste conditii, rolul pe care Romania il poate juca in aderarea Basarabiei la UE se diminueaza, transmite Romanian Global News.
Initiativa poloneza este sustinuta de cancelarul german Angela Merkel si va fi supusa maine aprobarii in cadrul Consiliului European al sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles. “Am primit un sprijin clar din partea cancelarului”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, dupa intalnirea de luni cu Merkel. Mesaje de sustinere au venit si din partea Ungariei, Cehiei si Slovaciei.
Parteneriatul Estic nu are nici o legatura oficiala cu politica de extindere, dar ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski a afirmat ca acesta va face viitoarea aderare “naturala” o data ce “oboseala extinderii” din UE va trece. Varsovia crede ca acest proiect este un triumf dupa doi ani in care a fost tratata cu raceala la Bruxelles din cauza fratilor Kaczynski considerati eurosceptici. Un analist a declarat insa ca nu va schimba prea mult politica de extinderii si ignora monopolul rus in aproviozionarea cu energie a zonei estice a Uniunii, potrivit EUObserver.
Totodata, Polonia se afla in spatele unei propuneri venita din parte grupului popularilor din Parlamentul European privind crearea unei adunari parlamentare - Euronest, din care sa faca parte membri ai legislativelor din tarile aflate in vecinatatea estica a UE, precum Basarabia, Ucraina si Georgia. “Euronest, pe modelul adunarilor parlamentare EuroMed (UE-tarile mediteraneene, n.r.), Eurolat (UE-America Latina, n.r.) si ACP (UE-Africa-Caraibe-Pacific) va fi o institutie ce va promova dialogul multilateral cu scopul de a intari relatiile de vecinatate dintre statele membre UE si partenerii sai estici, precum si de a incuraja relatiile intre parteneri, oferind un forum de discutii si cooperare, pentru a gasi solutii la problemele regiunii”, a declarat Joseph Daul, presedintele grupului PPE-DE, potrivit unui comunicat remis ieri. Coautorul initiativei este presedintele comisiei de afaceri externe a PE (AFET), polonezul Jacek Saryusz-Wolski, care a subliniat importanta acestui mecanism ce va duce la dezvoltarea si integrarea statelor din vecinatatea estica a UE. Adunarea parlamentara ar fi formata din maximum 120 de membri in baza principiului paritatii, cu un numar egal de europarlamentari si membri ai parlamentelor nationale din tarile partenere - Ucraina, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Basarabia, dar si din “reprezentantii fortelor democratice din Belarus”. Ar fi vorba de 60 de parlamentari din sase tari, adica 10 pentru fiecare tara.
Cei 100.000 de euro oferiti de Romania pentru victimele secetei din Gagauzia au disparut fara urma Bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca ajutorul financiar oferit Gagauziei de Guvernul Romaniei pentru depasirea consecintelor secetei inca nu a ajuns la Comrat, transmite Presa.md preluata de Romanian Global News. „Am primit o scrisoare oficiala semnata de prim-ministrul roman Calin Popescu-Taraceanu si una semnata de Ambasadorul Romaniei in R. Moldova, Filip Teodorescu, prin care era informat ca Guvernul Romaniei a transmis un ajutor de 100 de mii de euro pentru depasirea consecintelor secetei in Gagauzia. Deoarece banii nu veneau, m-am adresat Ambasadorului pentru a preciza unde au fost ei transferati si mi s-a spus ca pe conturile Ministerului Finantelor. M-am adresat la Finante, apoi la Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) si la Guvern, dar nu am mai reusit sa aflu nimic”, a precizat Formuzal. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


… o altfel de curvă
Horoscop
Comat Giurgiu vă face o ofertă
Ofertă avantajoasă la Alfa Land
Cum ne păcălesc băncile, când firmele de asigurare le despăgubesc restanţele
Locuitorii din Leganes oferă ajutor necondiţionat unei românce de 8 ani
Alexia, un îngeraş din România, are nevoie de ajutor
„Atacuri româneşti asupra neutralităţii ţării noastre”
Judeţul Botoşani a făcut economie la alegeri
Aleşii locali se joacă cu focul
Chemată la raport în faţa şefului pe linie de partid
Mai sunt şi persoane cărora chiar le pasă
S-a convins că doctrina şi idealismul sunt poveşti
Amatorii de raliuri din Botoşani au dat de belea
Program Tele'M Botoşani vineri, 20 iunie
Perfecţionarea inspectorilor prin parteneriat cu Ucraina
ATV-urile au fost luate la control
O campanie lipsită de fair plai
A dat cu capul unde nu trebuia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog