Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26598
De la 07 Ianuarie 2003
122912247

Gheorghe Budeanu: Rusia poate ceda, doar ca să câştige mai mult

  • 8 July 2010, 23:00
După schimbarea cursului politic al Chişinăului s-a observat o înviorare în instituţiile europene şi pe marginea diferendului transnistrean. Vicepremierul Victor Osipov, responsabil de reglementarea conflictului separatist, circulă ba la Viena, ba la Moscova, ba la Kiev, ba la Washington, pentru a face posibilă reluarea tratativelor în formatul „5+2”. Chiar şi Dmitri Medvedev, liderul de la Kremlin, a fost re-angajat în discuţii concrete pe marginea diferendului din stânga Nistrului. Degrabă, deci, s-ar putea întâmpla să fim martorii unor lovituri de teatru în această regiune geopolitică, ce mai stă ca un butoi de pulbere sub stabilitatea europeană...
Din cauza evenimentelor politice de la Chişinău, presa din RM, dar şi comentatorii au acordat prea puţină atenţie acestei teme. Voi aminti doar câteva momente importante: Declaraţia comună ruso-ucraineană din 17 mai 2010, Memorandumul semnat de preşedintele Rusiei şi cancelarul federal al Germaniei, Declaraţia lui Traian Băsescu precum că actuala Transnistrie reprezintă un pericol pentru securitatea României.
Dintre acestea, în prim-plan iese Memorandumul Medvedev-Merkel, ultima, se zice, asumându-şi rolul de a trata în numele UE. Esenţa acelui Memorandum e că Germania ar putea să susţină iniţiativa lui Medvedev despre Tratatul privind securitatea europeană, dar ar vrea mai întâi ca Rusia să-şi retragă trupele din Transnistria. După care Europa va accepta să discute cu Moscova o nouă arhitectură de securitate pe continent în cadrul noului Comitet UE-Rusia.
Oricum, Memorandumul Medvedev-Merkel a stârnit multe discuţii, iar pe unii activişti din regiunea separatistă i-a pus pe gânduri, ei învinuind Moscova că cedează în cazul enclavei de la Nistru. Pentru ei a fost ca gazul pe foc şi decretul lui Mihai Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie este declarată drept Zi de ocupaţie sovietică a Basarabiei. Liderii separatişti şi serviciile secrete din stânga Nistrului au mobilizat diferite grupări ale societăţii să condamne cursul Chişinăului spre „unificare cu România”.
În plus, ei au relansat cerinţele către Moscova de a recunoaşte oficial statalitatea republicii autoproclamate, acum având susţinere şi din partea liderului pro-rus de la Kiev. Noul val de isterie antimoldovenească a Tiraspolului are scopul de a obţine priorităţi politice în cazul unei variante de reunificare a RM. În actuala realitate, unificarea pare imposibilă, dar noi nu cunoaştem discuţiile din culisele unde sunt pregătite declaraţiile sau memorandumurile pe marginea conflictului transnistrean. Dar, ar fi naiv să credem că Rusia, fie şi forţată de structurile occidentale, va ceda enclava sa de la Nistru.
După războiul asupra Georgiei, în cazul Osetiei de Sud, Moscova nu poate folosi acelaşi scenariu şi împotriva Moldovei, ceea ce ar putea s-o facă să accepte plămădirea unei variante de compromis - din partea ei, dar şi din partea UE - variantă care, se presupune, va transforma RM unificată într-o „zonă de tampon” între UE şi Rusia, plus Ucraina şovăielnică. Un asemenea scenariu l-ar susţine ambele părţi, pentru a nu admite o Românie Mare până la Nistru, ceea ce este şi în interesul Ucrainei. Iar cu o Moldovă unificată, Europa ar diminua influenţa Rusiei în această Deşi incredibil, un asemenea scenariu se coace. Rusia poate ceda doar ca să (ne) câştige.Timpul.md
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX
Bancul zilei: Director de multinaţională
Sabina Fati: Basarabia, soluţia germană
Considerente psihice şi emoţionale ne ţin prizonieri ai crizei
89% din noii cetăţeni ai României sunt din Basarabia
Rasismul se dezvoltă în Europa, pe fondul crizei economice
ţiganii şi imigranţii sunt cei mai expuşi
S-a cam terminat cârdăşia politică PNL - PSD
Eu in trei zile as demola toate casele si as curata si terenul
C O M U N I C A T D E P R E S Ă - ISU
Tinerii care înfiinţează microintreprinderi nu vor fi scutiţi la impozitele pe profit si pe salarii
Spaima primarului de Dorohoi şi chiloţeii muruiţi
Emil Moga pierde şansa de a fi subprefect
Peste patruzeci de case ale dorohoienilor se vor transforma în amintiri
Scandalul permiselor de conducere pentru orbi continuă cu verificările medicilor
Consulate Generale ale României de la Bălţi şi Cahul, Republica Moldova
Autorii unui furt din locuinţă identificaţi de poliţişti la Durneşti
Contestaţiile la Bac au adus note mai mici
Zarug se laudă că a aplicat o amendă de zece mii lei
Agricultorii nu pot primi bani de la APIA în nume propriu
Ministrul Funeriu le mai trage o ţeapă profesorilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog