Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Joi: 17 Martie 2011

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Caricaturi
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6669 lei
1 USD = 4.0761 lei


Număr accesări
Astăzi:
10584
De la 07 Ianuarie 2003
63908395
Gheorghe Budeanu:

Un „lunatic frumos” printre români

  • 16 March 2011, 23:00
Cunosc un om care se simte fericit atunci când face un bine altcuiva. În anii în care nu-i cunoşteam această calitate, mă minunam să-l văd trecând - printre atâta durere, tristeţe, viclenie şi ignoranţă - luminat la faţă de speranţe ce-i trădau frumoasa încăpăţânare de a materializa o nouă idee. Tot pentru a bucura pe cineva. Alaltăseară, mi-a tăiat drumul, strecurându-mi un zâmbet de fericire pe sub mustăţile-i albe: „Am făcut-o şi pe asta...".
E vorba de Vasile Şoimaru, „lunaticul frumos" care, uneori dispare chiar şi noaptea, ca să afli că-i departe de casă, în căutare de noi români, duşi de alte soiuri de tsunami în diferite colţuri ale lumii. E cel cu o bijuterie de album - „Românii din jurul României". Mi-a arătat o carte abia scoasă ca pe frunză de curechi din cuptorul tipografiei - „Departe-aproape. 100 de poezii româneşti din Kazahstan".
Autorul cărţii este unul Simion, zis şi Plămădeală, român basarabean în vârstă de 75 de ani, care locuieşte la o periferie a oraşului Karaganda. În primăvara lui 2010, Şoimaru fusese în această ţară asiatică, „de Baikonur", unde a plâns şi s-a îmbrăţişat cu o sumedenie de români de-ai noştri, pe care îi înălbeşte dorul de cireşe, de „foaie verde", de limbă şi fluier, de mămăligă, de „busuioacă", de Vieru şi Eminescu...
Mi-a vorbit despre ei ca un copil atunci când îşi regăseşte părinţii. Mi-a subliniat numaidecât entuziasmul şi străduinţele lui Vasile Soare, ex-ambasador al României în Kazahstan, dar şi ale actualului - Emil Rapcea, care susţine evenimentele cu spirit românesc organizate de Societatea culturală „Dacia".
Dar Şoimaru întâlnise acolo şi un poet anonim - anume acest Simion Plămădeală, născut în 1935, la Grinăuţi, lângă Bălţi, absolvent al Institutului Pedagogic „Ion Creangă" din Chişinău, coleg de promoţie cu Grigore Vieru, Gheorghe Vodă, Petru Dudnic, Liviu Deleanu, Victor Teleucă, Mircea Druc, Anatol Ciocanu, Spiridon Vangheli... În 1959 s-a dus cu Dudnic în stepele din Kazahstan, numite de ruşi „ţelina". Petru s-a întors, dar el a coborât în minele de cărbune, de unde n-a mai ieşit timp de 30 de ani.
Azi, cea mai mare bogăţie a lui este Tricolorul românesc şi biblioteca de carte românească.
Între timp, spune Şoimaru, Simion Plămădeală a scris sute, poate chiar mii de poezii în limba maternă, în grafie latină, care arată că nu şi-a trădat niciodată sfânta lui Patrie - limba română.
Ei bine, acest bun de năzbâtii frumoase Vasile Şoimaru şi-a pus scopul să-i facă o surpriză vânosului român din Karaganda. I-a copiat manuscrisele, apoi, întors acasă, a făcut o selecţie de 100 de poezii şi, timp de aproape un an, a legat tei de curmei ca să-şi vadă gândul împlinit. „Teiul" a fost un premiu primit pentru una dintre activităţile sale culturale, iar „curmeiul" - prietenii săi Vlad Pohilă şi Simion Zamşa, care nu i-au cerut „niciun sfanţ" la pregătirea manuscrisului pentru tipar, dar şi Editura „Prometeu".
Închipuiţi-vă ce surpriză va avea românul nostru din Karaganda, aflând că i-a apărut o carte în Patrie! Iar Şiomaru şi-a pus în gând să organizeze o premieră a cărţii la Chişinău, în cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru copii şi tineret, care anul acesta va avea loc în ziua Unirii pe stil vechi, premieră la care să fie prezent şi autorul. Ştiu că va reuşi.
Se va da de-a berbeleacul, dar o s-o facă. Mai senzaţional chiar: tot atunci, împreună, vor fi scoase în premieră cărţile „Românii din Bugeac pe cale de dispariţie" de George Damian, şi „Monografia satului Hagi Curda" a lui Tudor Iordăchescu, băştinaş din această localitate de lângă Ismail.
Ieri aflu dintr-o ştire că, în 2005-2009, în R. Moldova au fost înregistraţi 475 de milionari, iar unul dintre ei, în 2008, a avut un venit de 395,95 milioane lei. Nu cred că aceştia ar îmbrăţişa, ca Vasile Şoimaru, un poet român din Kazahstan, care, dacă nu era acest „frumos lunatic printre români", nu-şi mai vedea dorul de casă adunat între coperţi de carte. Iată un caz în care văd că şi românii învaţă a se susţine unii pe alţii...
Timpul.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Protocol menit să întoarcă profesorii la ore
Bolnavii cronici ar face bine să-şi dorească moartea
Crin Antonescu nu se desparte de Dan Voiculescu
Flutur va susţine candidatura lui Emil Boc la preşedinţia PDL
Ovidiu Portariuc critică noul Cod al muncii:
Femeile din PDL Botoşani vor cotă obligatorie de reprezentare în Parlament
BMW seria 5 confiscat la Rădăuţi Prut
Sunteţi jalnici, domnilor profesori!
România a avut in februarie cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE
Telefoanele vândute pe trotuare – păcăleală sigură
15 tone de furaje distruse în două incendii
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
IŞJ nu acceptă recuperarea orelor în week-end
Suntem la coada clasamentului UE în ce priveşte rata de compensare a medicamentelor
Se pregăteşte o lege privind reforma în Sănătate
Virozele încep să scadă în statisticile DSP
Împăratul Japoniei, Akihito, s-a adresat naţiunii într-un apel televizat "fără precedent”
Libia a finanţat campania electorală a lui Nicolas Sarkozy
daţi-ne banii înapoi
Inca un sondaj dezastruos pentru Sarkozy
eliminat din cursa prezidenţială încă din primul tur
Horoscop
Bancul zilei: Dorinţa homosexualului
Programul Rabla a va demara pe 21 martie şi pentru firme
Caricatura zilei
Conducerea Nova Apaserv zice că nu face golăneli
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!