Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19039
De la 07 Ianuarie 2003
122904688

Gogoşari umpluţi cu schepsis

  • 11 August 2011, 23:00
O murătură care va stârnit curiozitatea musafirilor, ori de câte ori va fi pusă pe masă, o formează gogoşarii umpluţi, dar cu o umplutură originală. Ca ingrediente avem nevoie de 10 kg de gogoşari, roşii precum noua faţă de masă adoptată de PSD, în locul celei bleu a social-democraţiei de tranziţie.
Să ne aruncăm ochii pe mesele precupeţilor şi să alegem 2 kg de conopidă, mândră la floare. De la ruşii moldoveni sau moldovenii rusificaţi să cumpărăm 1 kg de struguri, negri precum le este şi sufletul că nu mai pot veni la fraţii români aşa cum o făceau odată. Tot de la ei să cumpărăm un plic cu foi de dafin, că cele de prin comerţul nostru au alte mirosuri decât a dafinului original.
Ne mai trebuie, de pe masa lipovencelor, hrean, frunze de ţelină şi frunze de vişin. De la magazinul de la parter sau chioşcul alimentar de peste drum vom mai cumpăra 1 kg de oţet din vin. Cu siguranţă că prin bucătărie avem 200 g zahăr, 250 ml ulei, 20 g piper. Cei 2 l de apă trebuincioşi îi cumpărăm tot de la alimentară. Nu se merită să luăm apa de la chiuvetă, că vom strica minunea de murătură.
De vreme ce-am fost harnici şi am adunat toate acestea, să ne apucăm de treabă. Spălăm borcanele de 1, 2 sau 3 litri, în care vom pune murătura. Pe ochiul unui aragaz punem un vas potrivit în care turnăm cei 2 l de apă şi adăugăm condimentele, respectiv zahărul, sarea, uleiul şi piperul.
Spălăm bine cu apă caldă gogoşarii şi decupăm coada sub forma unui capac. Capacele de la gogoşari le putem ronţăi, trecându-le prin puţină sare sau arunca. Într-un alt vas opărim bobiţele de strugure şi conopida desfăcută în ciorchine mici. Trecem la umplut gogoşarii cu bobiţe de struguri şi ciorchine de conopidă. Astfel umpluţi, gogoşarii se aşează în borcane, după care turnăm soluţia preparată.
Să nu uităm ca printre gogoşari să aşezăm foi de dafin, foi de vişin şi crenguţe de ţelină. După răcire se leagă borcanele şi se păstrează în locuri răcoroase. Este o murătură care se împacă bine cu carnea de pasăre, dar nu-i de lăsat nici când avem friptură de porc mai grasă. Şi la fasole se potriveşte, mai ales dacă-i cu slănină. Poftă bună!
(Lucullus)
JD 22.10.2007 – format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Caricatura zilei
Hanesti - Taiat panglica la Biblionet 25.11.2010 - video
Ţurcanu a câştigat prima luptă
Ioan Rotundu
Val de epurări în PNL
Ioan Rotundu
Demolatorul culturii botoşănene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog