Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
403
De la 07 Ianuarie 2003
122886052

Guvern: Anvelopele de iarnă, obligatorii din noiembrie

  • 26 January 2011, 23:00
Guvernul a aprobat un proiect de act normativ care prevede obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna sau cauciucuri all-seasons in sezonul rece, a anuntat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Noile prevederi vor fi aplicate incepand cu noiembrie 2011. Conducatorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarna in sezonul rece vor fi sanctionati cu sume cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 lei.
Obligatia anvelopelor de iarna va fi valabila de la inceputul lunii noiembrie pentru circulatia pe drumuri acoperite cu polei, zapada sau gheata. "Sanctiunile pentru nerespectarea acestei reglementari se vor aplica atunci cand autovehiculele vor circula pe drumuri acoperite cu gheata, zapada sau polei", a afirmat Boagiu.
Ministrul a mai spus ca la amenda propriu-zisa se adauga o suma pentru repararea drumurilor si despagubirilor in cazul unor eventuale pagube produse in urma accidentelor ca urmare a nedotarii corespunzatoare a masinilor.
"Nu sunt amenzi, putem sa le spunem sanctiuni. Exista o parte care se constituie in amenda si o parte care se constituie intr-o suma dedicata repararii drumurilor. Cum spuneam anterior, sanctionarea cu amenda plus despagubire se face intre 2.500 si 4.000 de lei. Sanctiunea se calculeaza in functie de paguba pe care o produci.", a precizat Anca Boagiu.
Accidentele costa
Ministrul sustine ca sunt costuri foarte mari pentru degajarea carosabilului. "In ceea ce priveste costul unei ore de actionare, in perioada in care este zapada, degajarea carosabilului este de 10.050 de lei. Costurile implica atat activitatea de deszapezire, cat si alte activitati, ca eliberarea carosabilului, dislocarea autovehiculului, care, din nefericire, costa 5.000 de lei pe ora. Deci, cuantumul despagubirilor a fost calculat in functie de costurile pe care le are compania pentru a degaja drumul si pentru a disloca autovehiculul de pe carosabil", a explicat Boagiu.
Potrivit noilor prevederi, sumele vor fi recuperate de la posesorul masinii si de la firma de asigurare la care acesta detine polita. In plus, ordonanta introduce sanctiuni pentru cei care circula cu autorisme dotate cu lanturi antiderapante pe drum uscat. Astfel de lanturi vor putea fi utilizate doar pe drumurile acoperite de zapada.
"Pentru circulatia pe drumurile publice care nu sunt acoperite cu zapada, se sanctioneaza din nou, pentru ca lanturile deterioreaza drumurile. Lanturile puse pe suprafetele carosabile acoperite cu gheata sunt de fapt egale cu zero, aluneci la fel", a mai spus Boagiu.
Pentru autoturisme obligativitatea se refera la toate cele patru roti. In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.
Statul ar incasa 445 milioane euro din vanzarea anvelopelor
In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza statul ar putea incasa 445 milioane euro reprezentand TVA din vanzarea anvelopelor. "In Romania este inmatriculat un parc de 5,38 milioane de vehicule, din care aproximativ 1,1 milioane nu necesita echiparea cu anvelope speciale (remorci, tractoare, troleibuze, mopede etc).
Prevederile ordonante urmeaza sa fie aplicate pentru aproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezinta parcul aflat in dotarea institutiilor publice, Diferenta de 4,21 milioane autovehicule care apartin diverselor persoane fizice si juridice ar reprezenta un efort de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA incasat suma de 445 milioane euro, ceea ce inseamna venituri suplimentare la bugetul de stat si nu cheltuieli", se arata in nota de fundamentare.
De asemenea, suma necesara echiparii parcului auto care apartine institutiilor statului a fost evaluata la aproximativ 28 milioane euro.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cancerul de col uterin face ravagii printre botoşănence
Spitalele judeţului s-au dezobişnuit să mai facă datorii
Pacienţii botoşăneni au acceptat umili taxa de internare
Trebuie mai mulţi logopezi în şcoli
Directorul DFP linişteşte primarii vitregiţi de fonduri
Concedieri la Modern Calor
peste douăzeci de angajaţi disponibilizaţi
Lucrările din Centrul Vechi sunt în grafic
Tv SOMAX – Medicul de familie
Strig㠄hoţii!” ca să nu fie descoperiţi
Vor un circ politic mai lung
Ioan Rotundu
Emil Boc solicita declanşarea inspecţiilor fiscale generale la societăţile care au majorat preţul carburanţilor
Bancul zilei: Calm de pompier
Caricatura zilei: Gelozie
Moscova, prima linie de război
Nu avem o soluție în ceea ce privește alegerea șefului statului
Monumentele românilor din Basarabia
Puterea economică se deplasează dinspre Vest spre Asia
la Davos, Nouriel Roubini nu mai e atât de pesimist
Horoscop
Noua directivă privind plăţile contractuale
Facturile trebuie achitate in mai puţin de 60 de zile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog