Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13632
De la 07 Ianuarie 2003
122899281
Guvernul Romaniei

Românii din străinătate vor putea obține mai rapid certificatele de cazier judiciar

  • 19 January 2016, 23:00
Cetățenii români aflați în străinătate vor putea obține, într-o perioadă de timp mai scurtă și parcurgând o procedură mai simplă, documente cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, după ce Guvernul a modificat legislația în acest sens, printr-o Ordonanță adoptată astăzi.
Astfel, cetăţenii români aflaţi în străinătate vor avea la dispoziție o procedură informatizată de obținere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC). SIMISC face parte din amplul proces de informatizare și modernizare a prestării tuturor serviciilor consulare demarat de MAE, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscută sub denumirea „E-cons”, ce integrează mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular.
În ceea ce privește simplificarea procedurilor privind cazierul judiciar, la propunerea MAE și a MAI, Guvernul a adoptat astăzi modificarea și completarea Legii nr.290/2004 privind cazierul judiciar. Potrivit noilor reglementări, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate vor avea competența să elibereze adeverințe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier judiciar, pe baza verificărilor efectuate în evidențele autorităților române competente. Aceste adeverințe se vor elibera în maximum 10 zile de la data solicitării, vor fi valabile 6 luni de la data eliberării (perioadă identică cu cea a certificatelor de cazier judiciar eliberate în țară) și se vor utiliza exclusiv în străinătate.
Reglementările adoptate astăzi reprezintă primul pas pentru facilitarea obținerii simplificate a cazierului judiciar de către cetățenii români din străinătate. Operaționalizarea procedurii necesită ulterior parcurgerea a încă două proceduri:
Ű adoptarea unei hotărâri a Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar (în vederea introducerii modelului de adeverință cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, care va fi eliberată de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate) încheierea unui protocol de cooperare între MAE și MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituții.
La nivelul MAE, procedura informatizată de obținere a cazierului judiciar va deveni accesibilă după operaționalizarea SIMISC.
Proiectul de ordonanță a fost postat pentru consultare publică, pe site-ul www.mae.ro , la adresa :
Biroul de presă

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă de coadă de vită
Bancul zilei: Şi parlamentarul e bun la ceva
Horoscopul zilei de 20.01.2016
Actele normative adoptate în şedinţa Guvernului României din 19 ianuarie
Modificare legislativă privind controlul calității tezelor de doctorat
Cum vor fi acordate tichetele sociale în cadrul programului ”Fiecare Copil în Grădiniță”
Modificări în reglementarea asistenței de care pot beneficia în România solicitanții de azil
Incendiu cu victimă la Săveni
Vizita oficială a premierului Dacian Cioloș la Paris
Un bun stimulent al vietii sexuale masculine
CSAT nu are instrumente pentru a verifica 23.000 de magistrati
Am anumite dubii asupra acestei proceduri
Austria vrea sa se faca mai putin "atractiva" pentru imigranti
Un ministru german o avertizeaza pe Angela Merkel
Germania va trebui sa isi inchida, in curand, granitele
Premierul Cioloş nu intră în jocul politic al liberalilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog