Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21240
De la 07 Ianuarie 2003
110941710

Guvernul USL dă frâu liber la executarea silită a persoanelor care nu mai pot achita rate

  • 11 April 2013, 23:00
Guvernul a avizat nefavorabil proiectul initiat de mai multi deputati PSD privind instituirea unui moratoriu de doi ani in care sa fie amanata inceperea procedurii de executare silita a caselor in cazul persoanelor care, din cauza situatiei financiare, nu pot achita ratele la banci sau utilitatile.
Avizul nefavorabil a fost emis in sedinta de miercuri a Guvernului, scrie Mediafax. Initiativa legislativa a fost depusa in luna februarie la Senat de catre sase deputati PSD si a primit avizul Consiliului Legislativ, cu mentiunea de a se analiza daca un astfel de moratoriu nu va genera restrangerea activitatii de creditare.
In document se propune ca pentru imobilele cu destinatie de locuinta ale cetatenilor romani persoane fizice supuse executarii silite din cauza neachitarii ratelor la credite bancare sau la alte tipuri de imprumuturi ori a facturilor la utilitati sa existe un moratoriu de amanare pentru doi ani in ceea ce priveste aplicarea executarii pentru debitorii care nu mai au in posesie un alt imobil cu destinatie de locuinta si care indeplinesc cel putin una dintre o serie de conditii, si anume veniturile familiei care urmeaza sa fie evacuate nu depasesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie ori debitorul este singurul intretinator al unei familii cu doi sau mai multi copii, face dovada lipsei unui loc de munca sau a unor afectiuni incadrabile in categoriile gradelor de handicap sau nu are in posesie alte bunuri sau conturi bancare a caror valoare ar putea acoperi datoria.
La incheierea perioadei de moratoriu de doi ani, debitorul este obligat sa reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat solutia executarii silite a imobilului, in conditiile in care pentru datoriile restante nu se percepe alta dobanda decat cea prevazuta in contract, dar se actualizeaza cu rata inflatiei, achitarea datoriilor se reia din situatia in care era la momentul aplicarii moratoriului, iar, daca in perioada moratoriului debitorul efectueaza plati in contul datoriei, acestea vor fi scazute in mod corespunzator din datoria acumulata.
"Cetatenii care fac obiectul prezentei legi trebuie sa obtina de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pe raza careia se afla un certificat care sa ateste indeplinirea conditiilor de aplicare a moratoriului de amanare a executarii silite a locuintei personale. Directia are obligatia ca in termen de cinci zile lucratoare sa faca verificarile necesare, institutionale si la fata locului, pentru a emite certificatul pe baza datelor existente despre solicitantul certificatului.
Cetatenii care au solicitat un certificat il vor prezenta bancii, firmei de utilitati, firmei de recuperare a datoriilor sau oricarei persoane juridice care a solicitat evacuarea silita din locuinta personala sau executorului judecatoresc daca procedura de executare silita a ajuns in acest stadiu", se mai arata in propunerea legislativa.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Aţipit sexual
Horoscop
Primarul Portariuc îşi înfiinţează propriul „DNA”
Primăria Botoşani: La iarnă, căldură mai ieftină cu 5-10%
Prinde muşte europene şi nu vede pădurea de necazuri a botoşănenilor
Socoteala lui Ţurcanu din Parlament nu s-a potrivit cu cea din CJ
Un deţinut român a fost omorât în bătaie de doi poliţişti ungari
Washingtonul somează Phenianul să înceteze să se mai joace cu focul
Da, este dus cu pluta!
Ioan Rotundu
Botoşani: USL este pusă în ştreang. Ţurcanu gata să tragă scaunul
Dolineaschi este Iuda iar Portariuc un fudul inabordabil
Victor Construct va baricada accesul în Maternitate
Primăria numără gropile din asfalt. Când le va şi repara?
„Zvon” la Botoşani sau zvonuri de la primar
De ce-o vrea primarul birou în Uvertura Mall?
Senatoarea Cristiana Anghel s-a cazat intr-o casă de oaspeţi a Ministerului Educaţie
eu în Parlament sunt în comisia de Învăţământ
Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă