Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9445
De la 07 Ianuarie 2003
120804718

Guvernul amână din nou adoptarea noului Cod rutierl

  • 9 October 2013, 23:00
Guvernul a amanat din nou adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic in care sa fie varsate toate sumele incasate din amenzile percepute pentru contravnetii si infractiuni, au declarat surse oficiale citate de agentia Mediafax.
Codul rutier a fost discutat si saptamana trecuta in Guvern, fara sa fie aprobat. Conform ultimelor modificari, sumele aferente amenzilor percepute pentru contraventii rutiere vor fi varsate intr-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior catre primarii si care va fi verificat de catre Politie, permisul de conducere urmand sa fie suspendat daca amenda nu este achitata in 30 zile.
Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca s-au operat unele modificari in proiectul noului Cod Rutier. Una dintre modificarile facute propune ca cel care a comis un accident grav sa nu mai aiba voie sa conduca din momentul in care s-a produs accidentul pana la finalizarea procesului. Totodata, proiectul noului Cod este aliniat la regulamentul european privind consumul de alcool la volan. Astfel, a precizat Ponta, s-a propus ca o valoare mai mica de 0,2 g/l alcool pur in sange sa nu constituie contraventie, intre 0,2 - 0,5 g/l este contraventie, iar o alcoolemie de 0,5 g/l va fi clasata drept infractiune.
Seful Executivului a precizat ca s-au facut 4 modificari majore.
Prima dintre ele vizeaza suspendarea permisului in momentul producerii unui accident soldat cu moartea victimei sau vatamari corporale grave etc. "Am gasit si am modificat in lege acea obilgatie care exista pentru procurori / judecatori de a-l lasa sa conduca pe cel care a comis o infractiune, adica accident soldat cu moartea victimei sau vatamari corporale grave, alcool, diverse, conducerea fara permis.
Acum am modificat acest lucru si numai in cazul in care procurorii sau judecatorul constata ca nu se prezinta pericol pentru circulatia pe drumurile publice se mai prelungeste permisul. Mai pe romaneste, cel care a comis un accident, a omorat pe cineva, sa nu poata sa mai conduca pana cand se termina procesul, sa nu mai conduca din momentul in care s-a produs accidentul", a precizat Ponta.
O alta modificarea vizeaza problema platii amenzilor, propunandu-se un cont unic pentru plata acestora, cont pe care politia sa aiba obligatia de a-l verifica inainte de a suspenda permisul, astfel incat sa nu li se suspende permisul celor care isi platesc amenzile.
"In al doilea rand, am gasit o solutie care sa se poata si aplica referitor la faptul ca cei care au amenzi si nu le platesc in 30 de zile sa li se suspende permisul pana la plata amenzii. Era o mare problema de aplicare, in sensul ca omul isi platea amenda si noi nu stiam ca si-a platit-o si ii suspendam permisul.
Acum am gasit o solutie, o discutam si cu dl Chitoiu, cu un cont unic si cu faptul ca politia nu poate suspenda permisul cuiva decat dupa ce verifica la 30 de zile dupa ca in acel cont unic nu s-a platit amenda", a explicat atunci seful Executivului.
A treia modificare, care urmeaza sa fie discutata cu Ministerul Justitiei, vizeaza procedura de dupa contraventii, "sa gasim o procedura rapida in 15 zile, acele 15 zile in care mai ai dreptul sa conduci - la contraventii vorbesc- in care judecatorul se pronunta daca acea dovada sa prelungeste sau nu. Pentru ca ideal ar fi sa nu mai conduci dupa ce ti s-a suspendat permisul", a precizat Ponta.
O schimbare importanta o reprezinta alinierea la regulile europene in ceea ce priveste consumul de alcool la volan. Astfe, pragul minim de alcoolemie de la care consumul de alcool la volan se considera infractiune ar urma sa fie coborat la 0,5 g/l alcool pur in sange, de la 0,8 g/l alcool pur in sange cat prevede legislatia actuala.
Totodata, pana la 0,2 g/l nu se va mai considera contraventie.
Premierul a precizat, in proiectul noului Cod, ca "pana la 0,2 nu e nici macar contraventie - 0,2 inseamna, nu stiu, un pahar de bere sau-. dar de la 0,5 in sus - nu 0,8 - sa fie infractiune, exact cum se intampla in toata Europa. Pana la 0,2, vorbesc de omul obisnuit care se duce la o nunta si gusta un pahar de vin, nu e nici macar contraventie, dar de la 0,2 la 0,5 e contraventie si se suspenda permisul iar de la 0,5 e infractiune".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Treabă americană pe covor verde znguresc
Directorul Institutului Geologic al României a desfiinţat cu argumente ştiinţifice Proiectul Roşia Montană
declarațiile sale arată culpa politicienilor cât și a serviciilor de informații care spun că proiectul este curat
Ruşine: Germania şi Rusia somează România să recunoască Pactul Ribbentrop-Molotov
UE nu va mai accepta irosirea fondurilor dedicate proiectelor regionale
Guvernul dezminte acuzaţiile că mai mulţi miniştri ar fi făcut petreceri la Vila Dante
Ipocrizia lui Ponta pe seama Justiţiei
TVA de 9% "cel mai probabil" in sectorul cărnii
România cere sprijin Japoniei pentru pregătirea fizicienilor în seismologie
Ponta continuă a se răfui cu Băsescu şi în şedinţa de Guvern
Ponta vrea părtaş la întocmirea bugetului pe FMI şi CE
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
Incendiu generat de o lumânare lăsată aprinsă lângă materiale combustibile
Întâlnire Asociaţia ADOR – Primăria Botoşani
Portariuc şi moaştele Sf. Maga
Ioan Rotundu
Gastronomie: Gogoşari dulci acrişori in sos de muştar
Botoşani: Silvia Pavăl rămâne abandonată în ghearele morţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă