Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11186
De la 07 Ianuarie 2003
122871253

Guvernul inventează noi sisteme de plată

  • poate-poate numai aşa îi va mai păcăli odată pe furnizorii de medicamente
  • 27 August 2009, 23:00
Criza din sistemul sanitar, datoriile acumulate de spitale dar şi de farmacii la distribuitorii de medicamente i-a determinat pe aceştia din urmă să ameninţe din nou că vor sista aprovizionarea până se vor vedea cu banii în conturi.
“Sunt din nou probleme cu furnizorii de medicamente. Sunt datorii la aceştia şi este de înţeles că nu mai pot asigura fluxul aprovizionării. Dar ştiu că trebuie să se întâlnească la nivel central cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi sperăm că va fi o întâlnire care să rezolve divergenţele, pentru că altfel va suferi aprovizionarea cu medicamente”, a declarat reprezentanta unei farmacii botoşănene.
Într-adevăr, întâlnirea programată cu distribuitorii de medicamente a avut loc ieri la Ministerul Sănătăţii, iar reprezentanţii ministerului au trimis, după această întâlnire un comunicat în care transmit că sunt “soluţii pentru deblocarea situaţiei financiare din sistemul sanitar”. “Ministrul Bazac se află în discuţii avansate cu reprezentanţii MF pentru obţinerea unor importante credite de angajament care să dea posibilitatea efectuării de plăţi în 2010 pentru cheltuielile înregistrate în ultimul trimestru al anului 2009. În acest fel, se va evita creşterea deficitului bugetar negociat cu Fondul Monetar Internaţional şi se va reuşi fluidizarea plăţilor în sistem. Mai mult, în acest fel se va garanta asigurarea asistenţei medicale primare, dar şi închiderea unor datorii ale spitalelor către furnizori”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătăţii.
În plus, în următoarea perioadă, Ministerul Sănătăţii are în vedere implementarea unui mecanism financiar, de factoring, prin care farmaciile să aibă posibilitatea de a cesiona facturile către distribuitori, iar aceştia, la rândul lor, să le poată sconta în sistemul bancar. Măsura are ca scop deblocarea plăţilor în sistem, asigurarea de cash-flow necesar derulării activităţilor din companii în această perioadă, dar şi asigurarea rulajului acestora.
Săptămâna viitoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Ministerului de Finanţe se vor întâlni cu distribuitorii, producătorii, farmaciştii şi cu băncile care vor fi acceptate în sistemul de factoring instituţional, pentru a pune la punct mecanismul de plată a facturilor restante. Dacă se vor pune la punct toate detaliile acestui sistem, MS va pregăti o hotărâre de guvern care va asigura cadrul legal pentru implementarea acestuia în sistemul sanitar.
Concomitent, ministerul are în vedere şi decalarea plăţii facturilor către furnizori la 120 de zile, în cazul farmaciilor, şi la 90 de zile în cel al programelor naţionale. Se vor asigura, astfel, fondurile necesare în special pentru medicina primară şi pentru funcţionarea programelor naţionale. Dar, avertizează cei din minister în comunicat, vor fi intensificate verificările Comisiei de monitorizare a cheltuielilor şi de verificare a facturilor în cazul celor mai extinse programe naţionale, verificări care vor viza şi eliberările de reţete gratuite şi compensate, pentru bolnavi cronici şi acuţi. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


“Daca sunt români, duca-se în România...”
Un medic sufletist şi un primar cărpănos
„Operaţia” Flămânzi – Hliboca: deznodământ pozitiv
În sfârşit, trotuare noi în Frumuşica! Deocamdată, pe 150 de metri
„Gloria” şi „Victoria” readuc fotbalul local în prim-planul atenţiei generale
Dumnezeu privit cu ochi de copil
în icoane pictate, pe lemn, cu talent şi credinţă
NUP pentru directorul Coşereanu
Eventualii trădători ai AlE de la Chişinău avertizaţi de „Ciclon”
Risca Lupu, Diacov şi Guma să trădeze viitorul basarabenilor? Cu ce preţ?
Mână liberă pentru România în Moldova
Lecţia neînvăţată?
Român nevinovat, după gratii la Londra
Oră de rugăciune pentru preoţi
Program TELE'M BOTOŞANI, vineri, 27 august
Tot mai multe incendii de vegetaţie uscată
Interes redus al autorităţilor de la Chişinău faţă de sărbătorile naţionale de la sfârşitul lunii
Băsescu îl suspectează pe "Organ"
Horoscop
Incendiu izbucnit într-o comună ieşeană stins de pompierii botoşăneni
Dezlegare la posturi în administraţia botoşăneană
Dosar penal pentru pescuit ilegal
Făină şi zahăr pentru botoşănenii săraci
Amenzi drastice pentru şoferii de mai taxi care nu eliberează bilete
Prefectul Roman i-a pus gând rău şefului de la Garda de Mediu
Regulamentele şcolare blânde, în raport cu actele de violenţă comise
Programul de tratare a celor cu boli rare a… murit
AJOFM caută locuri de muncă pentru absolvenţii de liceu
NUP pentru directorul Coşereanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog