Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20488
De la 07 Ianuarie 2003
122880555

Guvernul n-are curaj să aplice coplata la serviciile medicale

  • 30 August 2009, 23:00
Guvernanţii s-au convins că nu este momentul încă să oblige populaţia la coplata serviciilor medicale. Ministrul anunţase cu ceva timp în urmă că dacă răspunsul populaţiei va fi de respingere a proiectului de introducere a coplăţii, la dezbaterea publică a acestuia, se va renunţa cel puţi o vreme la introducerea coplăţii şi a tichetelor de sănătate.
Iar dezbaterea publică a arătat care este părerea populaţiei faţă de intenţia de a-i pune pe asiguraţii de sănătate la plata unor unei părţi din valoarea serviciilor medicale. Populaţia a interpretat această intenţie drept dorinţa celor din minister de a impune o nouă plată, ilegală, în sistemul sanitar. Coplata a fost interpretată ca dublă impunere a celor ce plătesc o dată asigurările de sănătate.
Aceasta urma să intre în vigoare de la începutul lunii septembrie, dar acest lucru nu se va mai întâmpla. Tichetele de sănătate nu vor mai fi implementate de la 1 septembrie, aşa cum s-a anunţat iniţial, ci din 2010, însă numai dacă autorităţile vor menţine soluţia de coplată a serviciilor medicale.
Deocamdată cei din Ministerul Sănătăţii au anunţat că se analizează propunerile venite de la Colegiul medicilor dar şi de la asiguraţii de sănătate. În funcţie de aceste propuneri se va contura forma finală a proiectului care va fi pus în aplicare de la 1 ianuarie 2010. Ministrul Sănătăţii anunţa, atât la sfârşitul lunii aprilie, cât şi la sfârşitul lunii iunie, că pachetul de servicii şi sistemul tichetelor de sănătate vor fi definitivate la 1 iulie, urmând ca pe timpul verii să fie făcută o campanie de informare, astfel încât implementarea să poată fi făcută de la 1 septembrie.
"Începând din această toamnă, se vor introduce mecanismul de coplată a serviciilor medicale şi pachetul minim de servicii. Prin introducerea acestor tichete de sănătate, Ministerul Sănătăţii urmăreşte înlăturarea practicii şpăgii date de pacienţi medicilor. Pachetul de servicii va fi implementat de la 1 septembrie, iar în timpul verii urmează să fie făcută o campanie de informare", preciza, la sfârşitul lunii iulie, Ion Bazac.
Şi preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, a precizat, cu câteva luni în urmă, că românii vor utiliza tichetele de sănătate în unităţile sanitare, de la 1 septembrie. "Un grup de experţi ai Băncii Mondiale, împreună cu experţi de la noi, lucrează la introducerea după 1 iulie a unui sistem de coplată. Ministrul Sănătăţii s-a angajat ca până la 1 iulie să definească condiţiile în care aceasta să fie introdusă, iar de la 1 septembrie să devină operaţională", a declarat Popescu. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A avut loc conferinţa judeţeană a… PCR
Ioan Rotundu
Memorialul Ipoteşti a pierdut o finanţare japoneză de 250 mii euro
Festivalul harbuzului – un eveniment lipsit de grandoare
O pată de ruşine pe obrazul Botoşanilor
monument închinat buruienelor
Plăcerile lui Marcel
Sucevean prins cu animale achiziţionate din Botoşani fără acte
Mii de copii botoşăneni rămân iar fără părinţi
Tânăr rănit în urma exploziei acumulărilor de gaze
Şoferii botoşăneni luaţi la ochi!
Program TELE' M BOTOŞANI, luni, 31 august
Întrebare încuietoare
Horoscop
Oferta lui Boc către Lenuţa
Dacă aveţi o datorie, ei v-o cumpără!
Responsabilitatea autorizaţiei sanitare pentru şcoli a fost pasată şi primăriilor
Noua grilă de salarizare pentru medici a fost bine gândită
cel puţin aşa cred cei din Ministerul Sănătăţii
Lista cu inspectorii şcolari disponibilizaţi este ţinută secretă
La Maternitatea Botoşani s-a născut o fetiţă gigant
Nişte scârnăvii, domnule!
sau cine aspiră la şefia Memorialului?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog