Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28888
De la 07 Ianuarie 2003
103046872

Guvernul „portocaliu” din Ucraina pregăteşte asimilarea românilor din Ucraina

  • 13 August 2009, 23:00
În 2010 Ministerul învăţământului din Ucraina se pregăteşte să anuleze în şcolile minorităţilor naţionale examenele de absolvire în limba maternă si inlocuirea lor cu examene in ucraineana. Masura ar veni practic sa anuleze motivatia de a invata in limba materna si ar duce la asimilarea rapida a elevilor romani din Ucraina, transmite Romanian Global News.
Comentând recent aceste iniţiative, deputatul în Parlamentul Ucrainei Ion Popescu şi preşedintele Uniunii Interegionale „Comunitatea Românească din Ucraina" a declarat, că de când au venit portocalii la putere şi ministru a învăţământului a devenit Ivan Vacarciuc, se face tot pentru a crea condiţii de asimilare a minorităţilor naţionale prin şcoli.
„În primul rând, în art.24 al Constituţiei Ucrainei se spune că sunt interzise discriminări sau privilegii după principii de limbă, apartenenţă etnică, etc. Reeşind din aceasta, copiii - reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, care studiază in limba maternă au dreptul să susţină examene şi teste atât la absolvire cât şi la intrare la facultate în limba în care şi-au făcut studiile. În al doilea rând, conform p.3 art.22 al Constituţiei Ucrainei la adoptarea noilor legi nu se permite îngustare conţinutului şi volumului de drepturi deja existente. De aceea nici actele normative ale instituţiilor (precum ordinile Ministrului învăţământului) nu pot să micşoreze volumul de drepturi deja existente.
Şi cel mai important e că Ucraina devenind un stat independent a adoptat „Declaraţia de drepturi a naţionalităţilor Ucrainei", în care se spune clar despre drepturile lingvistice a minorităţilor naţionale, inclusiv dreptul la învăţământ în limba maternă. De atât ceea ce intreprinde guvernul de azi în acest domeniu este îndreptat contra acestei Declaraţii, contra normelor constituţionale şi totodată contra normelor internaţionale şi a obligaţiunilor asumate de Ucraina prin semnarea Cartei Europene cu privire la limbile regionale şi minoritare, Convenţiei Cadru de protecţie a minorităţilor naţionale, Recomandărilor 1201 a Consiliului Europei, etc.
Aşa ceva deloc nu este în stil european. Portocalii declară în întreaga Europă că sunt proeuropeni, dar prin acţiuni dau dovadă de un naţionalism din secolul XIX."
Deputatul roman Ion Popescu, a declarat că Partidul Regiunilor, din fracţiunea căruia face parte, este categoric contra politicii de asimilare a minorităţilor naţionale promovate de Ministerul învăţământului. „Trebiue să studiem pe deplin în şcoli limba ucraineană, totodată trebuie ca copiii să poate vorbi liber şi în alte limbi de conversaţie internaţională. Trebuie în acelaşi timp ca copiii noştri să aibă dreptul de a studia în limba maternă şi să dea examene în limba în care au învăţat. Iar funcţionarii care promovează asimilarea minorităţilor naţionale prin şcoli trebuie să ştie că mai degrabă sau mai târziu trebuie să răspundă pentru acţiunile lor, care pot fi calificate anticonstituţionale."
Reamintim ca in Ucraina traiesc peste jumatate de milion de romani in Maramuresul istoric (Transcarpatia), Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei (regiunea Odesa).
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


După întâlniri cu cei care fac jocurile Rusiei la Chişinău
Filat s-a văzut şi cu ambasadorul SUA
Ce cred liderii Alianţei pentru Integrare Europeană despre alegerea preşedintelui
Mesajul Patriarhului Daniel către emigraţia română de pe glob
Astronomi români, pe podiumul mondial la Rio de Janeiro
Noutăţi de ultimă oră la „Zilele oraşului Flămânzi”
Flămânzeni care înnobilează Cartea de Aur a oraşului Flămânzi
Pogea operat
Horoscop
Directorul de la Memorial s-a retras din funcţie
Nu doar drumurile sunt ţinta autorităţilor, ci şi podurile
Pensionarii botoşăneni se pregătesc de pe acum de sărbătoare
Bătăuşii de pe stadioane vor fi puşi la respect
Peste 100 de directori aşteptaţi la Botoşani să vadă sistemul de salubrizare
Lucrează numai cu programare
Prima zi de şcoală
Adevărata Românie (V)
la peştera Urşilor şi Scărişoara
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă