Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19740
De la 07 Ianuarie 2003
122879807

Hackerii români au hăcuit ziarele italiene La Stampa şi Corriere

  • 4 May 2010, 23:00
Pe 30 aprilie, un grup de hackeri, care se semneazӑ "Romanian National Security", a atacat trei dintrecele mai importante site-uri media din Italia: La Stampa, Corriere della Sera si RAI. Hackerii romani au lӑsat un mesaj unde ȋi invitӑ pe jurnalistii italieni sӑ nu mai facӑ confuzie ȋntre „romani” si „tigani”. Acelasi grup, RNS, a atacat ȋn ultima lunӑ siturile publicatiilor Daily Telegraph si Le Monde. Dar, spre deosebire de presa britanicӑ si cea francezӑ, mass media italianӑ a trecut sub tӑcere absolutӑ atacul romanilor de la RNS.
Despre cum a fost realizat atacul informatic al celor de la RNS, despre ce riscӑ hackerii romani, dar si despre tӑcerea presei din Peninsulӑ, am vorbit cu Matteo Cavallini, responsabil cu siguranta informaticӑ la Ministerul Comertului din Italia. Cavallini, care are o experientӑ de 15 ani ȋn domeniul sigurantei pe net, a fost primul italian care a atras atentia pe larg asupra atacului hackerilor romani, pe blogul sӑu: matteocavallini.blogspot.com/
Miruna Cajvaneanu: Cum au realizat, practic, cei de la RNS, atacul informatic?
Matteo Cavallini: Pentru a duce la bun sfarsit un asemenea atac, denumit ȋn limbaj tehnic „defacement”, nu sunt neapӑrat necesare cunostinte informatice deosebit de avansate. Existӑ instrumente semiautomatice (tools) care te ajutӑ sӑ stabilesti care sunt obiectivele vulnerabile ale unui site si ȋntr-un moment potrivit, sӑ le ataci efectiv. Dar acest lucru nu ȋnseamnӑ cӑ autorii atacului nu pot fi foarte bine pregӑtiti.
Miruna Cajvaneanu: Existӑ precedente similare pe site-urile italiene?
Matteo Cavallini: Fenomenul de „defacement” este foarte frecvent si amplu documentat atat ȋn Italia, cat si ȋn alte tӑri. In fiecare zi se ȋntamplӑ astfel de atacuri. Dar tintele sunt situri mai putin importante si cu o vizibilitate redusӑ. Cand ȋnsӑ, tinta este un site important, cazul devine public si ecoul e amplu. Douӑ exemple recente: site-ul Postei Italiene sau cel al ministrului economiei, Tremonti. Din cate ȋmi amintesc, atacul RNS este unul din cele mai relevante atacuri de tip „defacement” din ultimii ani. Un precedent ar putea fi cel de acum 8 ani, cand un grup de hackeri brazilieni au atacat situl Administratiei Publice italiene.
Miruna Cajvaneanu: De ce atacul hackerilor romani este atat de grav?
Matteo Cavallini: Pentru cӑ prezintӑ douӑ caracteristici care-l deosebesc de altele. In primul rind, atacurile au vizat o gama amplӑ de site-uri. Practic, trei site-uri au fost efectiv atacate, dar au fost identificate alte sase posibile tinte, ale altor grupuri de presӑ, semnalate ca fiind vulnerabile. Au fost alese tinte care intrӑ ȋn categoria site-urilor importante, cu multӑ vizibilitate. O a altӑ caracteristicӑ: matrita social-politicӑ a revendicӑrii. Cele douӑ aspecte fac ca acest atac sӑ fie destul de rar si de serios.
Miruna Cajvaneanu: Ce riscuri au ȋnfruntat hackerii romani, conform legislatiei italiene?
Matteo Cavallini: Desigur, gestul este inclus ȋn categoria delictelor - mai bine zis o serie de delicte, as zice chiar destul de grave. Deci, dacӑ victimele atacurilor fac un denunt, autorii riscӑ sӑ devinӑ obiectul unei anchete penale.
Miruna Cajvaneanu: Cum apreciati reactia managerilor celor trei situri atacate si trecerea sub tӑcere a atacului?
Matteo Cavallini: Trei site-uri - trei rӑspunsuri diferite. RAI a republicat pagina originalӑ, dar nu stim dacӑ a rezolvat si problema vulnerabilitӑtii. La Stampa a blocat accesul la pagina respectivӑ, probabil pentru cӑ vor sӑ facӑ ulterioare investigatii si probabil sӑ elimine problema, nu doar sӑ repunӑ pagina initialӑ online. In ceea ce priveste situl cotidianului gratuit City, al grupului media RCS (Corriere della Sera), „defacementul” este ȋncӑ vizibil, chiar dacӑ eu, personal, am trimis un email de aviz. Un comportament care mi se pare de neȋnteles.
In sfarsit, mi se pare foarte ciudat faptul cӑ nimeni nu a vorbit panӑ acum, ȋn presa italianӑ, de acest atac. Mai ales cӑ a implicat chiar mass-media, care de obicei pun pe prima paginӑ astfel de evenimente, dacӑ au ca victime alte site-uri din lumea afacerilor si nu numai. Sper cӑ aceastӑ campanie de atacuri sӑ atragӑ atentia nu doar asupra unor teme sociale, ci si asupra sigurantei retelei internet.
Agentia de presa HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Tatăl nostru - varianta informatică
Comunicat de presă – Casa sindicatelor
Gânduri la mormântul unui ostaş ne-recunoscut
L-a salvat pe Băsescu de la încătuşare în „Dosarul Flota”
Persoanele în stare de ebrietate, obligate să-şi plătească asistenţa medicală
Cianura pe masa europarlamentarilor. Interzicere sau exploatare?
Cupoanele de creşă propuse de Teo Trandafir
aprobate în Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor
E posibil să călătorim în timp
Diferenţa dintre net şi brut sau cu cât plătim statul
Este omul stăpânul universului?
Ziua de 24 ianuarie va fi zi nelucratoare
O mama a salvat trei vieţi, cu preţul uneia deja pierdute: a fiului ei
Funcţionarii publici au renunţat la greva generală
Reporter incognito prin bănci
"Am un credit şi un depozit la o bancă grecească. Să mi le mut, Doamnă?"
Judecătoarea care a decis arestarea preventivă a lui Cătălin Voicu solicită pensionarea
Românul şi mica toleranţă
Comunicat de presă AJOFM
Serbare câmpenească la Dorohoi
La Mihai Viteazu există o fermă după model franţuzesc
Euro ar putea dispărea, dacă Europa nu-şi rezolvă problemele
Chermeză de pomină la Memorialul Ipoteşti
Tentativă furt din locuinţă –la Vârfu Cîmpului
Condamnaţi şi liberi
Mere pentru şcolarii botoşăneni aduse din afara judeţului
Trei aspiranţi la şefia Şcolii Populare de Artă Botoşani
Se pregătesc să părăsească corabia PDL
Ioan Rotundu
Profesorii vor plată pentru orele de corectură a lucrărilor elevilor
DSV-ul va da iama printre producătorii care vând lactate în piaţă
Alcoolismul scoate în prim plan medicii cu gândire inumană
Temeri ale părinţilor cu copii de grădiniţă şi preşcolari
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog