Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5984
De la 07 Ianuarie 2003
122866051

Haosul continua in Irak: Rebelii, la mai putin de 100 de kilometri de Bagdad

  • SUA iau in calcul atacuri aeriene
  • 12 June 2014, 23:00
Ora 12:10 Fortele kurde au preluat joi controlul asupra orasului petrolier Kirkuk, pentru a se proteja de un posibil asalt al insurgentilor care au ocupat mari teritorii din Irak in ultimele zile, potrivit unor responsabili kurzi citati de AFP.
Este pentru prima oara cand fortele kurde controleaza in totalitate acest oras multietnic situat la 240 km nord de Bagdad, unde in mod normal securitatea este asigurata de o forta de politia formata din elemente arabe, kurde si turkmène. Haosul continua in Irak, in cea de-a treia zi de la lansarea ofensivei-fulger a gruparii jihadiste Stat Islamic in Irak si Levant - rebeli suniti de la un grup dizident al-Qaida. Kurzii au preluat, joi dimineata, controlul asupra orasului Kirkuk, care adaposteste cele mai mari rafinarii din tara.
Anterior, rebelii preluasera controlul asupra altor doua orase mari ale tarii - Mosul si Tikrit. In plus, membrii gruparii jihadiste Stat Islamic in Irak si Levant si-au indemnat joi sustinatorii sa avanseze catre Bagdad. AFP scrie, citand oficiali din armata irakiana, ca rebelii au ajuns, joi dimineata, la mai putin de 100 de kilometri de capitala tarii. Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta joi la ora 15:30 GMT (17:30 ora Romaniei). Intre timp, Statele Unite nu exclud o ofensiva aeriana impotriva rebelilor.
Gruparea jihadista Stat Islamic in Irak si Levant (EIIL) a lansat, luni seara, o ofensiva fulger, cucerind de atunci, in unele zone fara lupta, doua orase importante - Mosul si Tikrit, precum si alte localitati si teritorii vaste din nord-vestul tarii, in fata unei armate irakiene mai degraba dezorientate.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut comunitatii internationale solidaritate fata de Irak, intr-un moment dificil pentru aceasta tara. Consiliul de Securitate al ONU se reuneste joi dupa-amiaza pentru discutii pe tema situatiei din Irak.
In acelasi timp, Parlamentul de la Bagdad se reuneste joi pentru a decreta stare de urgenta.
Rebelii au preluat controlul asupra orasului Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad, au precizat un colonel din Politia irakiana pentru AFP. Potrivit localnicilor, barbati inarmati patruleaza pe strazi, in timp ce fortele guvernamentale sunt absente in aceasta zona.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Bărbatul perfect
Horoscopul zilei
Isarescu: Politic exista consens ca aderarea la euro ar putea avea loc in 2019.
APIA: Crescatorii de porci pot lua credite de la 5 banci
Populatia si firmele mici vor subventiona companiile mari, pentru ca acestea sa plateasca energie mai ieftina
Victor Ponta - FMIl a amanat evaluarea acordului cu Romania pentru noiembrie
Botosani: Jandarmul cel mai în vârstă veteran de război a fost condus pe ultimul drum
Botoșășeancă de 100 de ani felicitată de autoritățilr județene
Treizeci de scări de bloc fără apă din cauza datoriilor
cei care au plătit la timp fac presiuni la Protecția Consumatorilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog