Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24702
De la 07 Ianuarie 2003
122884769

Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă şi de la pierderi a trecut pe profit

  • 28 June 2013, 23:00
Hidroelectrica a iesit din insolventa, Tribunalul confirmand acest lucru, a transmis HotNews.ro administratorul judiciar al companiei, Remus Borza. Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentioale incheiate cu "baietii destepti".
"Pe 26 iunie 2013 Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei", spune Borza.
"Pe 20 iunie 2012, imediat dupa pronuntarea sentintei de deschidere a procedurii insolventei, spuneam ca Hidroelectrica va face istorie. A facut si continua sa faca. Salut in primul rand asumarea politica a unei astfel de decizii de catre premierul Victor Ponta si ministrul Economiei de atunci, Daniel Chitoiu, intr-un an dificil din punct de vedere politic, economic si social. Evolutia societatii in ultimele 12 luni, confirma ca s-a luat o decizie inteleapta.
De la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, la un profit record de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013. Profitul consemnat de Hidroelectrica pe primele cinci luni ale anului 2013 este cu 110 milioane lei mai mare decat profitul inregistrat de societate pe intreg anul 2010, cand societatea a inregistrat un maxim al productiei de 19, 8 TWh. Insolventa Hidroelectrica a aratat o cale, a deschis un drum si altor societati care vor sa se restructureze si sa se eficientizeze din punct de vedere economic", se mai arata in comunicatul EuroInsol.
Insolventa Hidroelectrica a rasturnat eterna paradigma ca Statul este un prost administrator. Si companiile statului pot genera valoare, performanta, profit si incredere daca sunt administrate de profesionisti. Cand Statul va intelege ca managementul companiilor sale trebuie incredintat unor oameni recomandati de competente profesionale, probitate morala, capabilitati manageriale si nu de carnetul de partid, atunci
Statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, somaj, falimente sau privatizari paguboase ci vor deveni adevarate motoare de crestere economica si piloni de stabilitate sociala.
Energia alaturi de agricultura si infrastructura, trebuie sa reprezinte prioritati si imperative ale actualei guvernari. Refacerea sistemului national de irigatii va stabiliza si creste consumul de energie, va crea mii de locuri de munca si va asigura cresterea productiei agricole cu consecinta diminuarii importurilor.
Dupa exemplul Hidroelectrica, si ceilalti producatori de energie trebuie sa se restructureze, sa-si reduca costurile de exploatare in paralel cu cresterea gradului de retehnologizare. Toate interventiile statului nu-i vor putea salva daca nu vor intelege ca intr-o ecomonie de piata prevaleaza competitivitatea si nu ajutorul de stat.
Romania, pentru prima data dupa 23 de ani, inregistreaza un excedent al productiei de energie electrica datorat racordarii in sistem a noilor capacitati de generare a energiei electrice din surse regenerabile. In acelasi timp Romania se confrunta cu o scadere dramatica a consumului casnic si mai ales industrial. In ultimii 2 ani, consumul a scazut cu 6 Twh.
Consecinta, scaderea pretului Megawatt-ului. Benefica pentru industrie dar fatala pentru producatorii traditionali de energie. Salvarea acestor producatori, vitali de altfel pentru stabilitatea sistemului energetic national, avand in vedere impredictibilitatea energiei regenerabile, o reprezinta reorganizarea care sa le asigure o marja comerciala rezonabila la intern si acces si competitivitate la export.
Societatile statului, institutiile statului nu mai pot functiona eficient cu scheme supradimensionate si supraremunerate de personal caracterizat de prea multa autosuficienta si blazare.
Mandatul nostru de administrator judiciar la Hidroelectrica a luat sfarsit. Multumim tuturor celor care ne-au sustinut in efortul nostru asumat de a remodela, restructura si eficientiza o companie vitala pentru sistemul energetic national si pentru Romania. A fost o onoare pentru noi, echipa de practicieni in insolventa si avocati de la Euro Insol.
Indemn toti salariatii din Hidroelectrica si in primul rand noul management al companiei la munca sustinuta, reforma, performanta si perseverenta in a implementa si continua masurile si directiile trasate de noi in Planul de Reorganizare. In beneficiul tarii si al cetatenilor sai.
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a inregistrat pe 7 iunie 2013, la Tribunalul Bucuresti, tabelul definitiv al creantelor. Conform tabelului, Hidroelectrica va trebui sa plateasca creditorilor inscrisi in tabelul definitiv al creantelor 3,59 miliarde lei. Alte 760 milioane lei sunt inscrise sub conditie. Remus Borza a afirmat ca aceste sume vor fi platite esalonat in 12 sau 24 de rate, in functie de intelegerile cu creditorii.
Potrivit reprezentantilor sindicatului, dupa aceasta data actionarii Hidroelectrica, cei care au solicitat intrarea in insolventa, sunt obligati sa faca o analiza serioasa a masurilor luate in aceasta perioada si asupra consecintelor insolventei Hidroelectrica. Hidrosind considera ca "singurele masuri foarte vizibile si intens mediatizate luate de administratorul judiciar au fost impotriva salariatilor".
"Hidroelectrica avea 5239 salariati in iunie 2012, a bugetat un nr.de 4900 salariati pentru finalul anului 2013 dar a ajuns deja la 4550 in iunie 2013! In aceste doua zile ramase sunt convins ca administratorul judiciar isi va dovedi inca o data “puterea si determinarea” si va disponibiliza pe ultima suta de metri salariati utili societatii si persoane indezirabile domniei sale", se arata in comunicat.
Potrivit acestuia, salariatii din Hidroelectrica au trait in aceasta perioada o experienta traumatizanta, din cauza comportamentului "sub orice critica al administratorului judiciar". "Dispretul permanent manifestat fata de salariati, limbajul grobian, amenintarile la adresa conducerii Hidrosind ori de cate ori aceasta a luat pozitie impotriva sa, presiunile puse pe salariati si pe liderii de sindicat din teritoriu, imixtiunea directa in problemele sindicatului, unele masuri care afecteaza functionarea in siguranta a instalatiilor energetice, alte masuri luate in interes personal, sunt doar cateva din abuzurile savarsite de administratorul judiciar". Hidrosind arata ca au fost facute plangeri penale impotriva administratorului judiciar, Remus Borza.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Raţionamentul blondei
Italia: Un episcop a fost arestat
Prima ţară din lume care legalizează naşterea unui copil cu trei părinţi
Kazahstan propune să livreze gaze României
Accidentul din Muntenegru: Viteza autocarului era de 80 de km/h
Accidentul din Muntenegru: Viteza autocarului era de 80 de km/h
Lunga vară fierbinte va fi rece politic
Ioan Rotundu
Botoşani: Cartea „alb㔠a administraţiei Portariuc
Ioan Rotundu
Alune americane
28 iunie – cea mai neagră zi din istoria Bucovinei şi Basarabiei
Vasile Tărâţeanu
28 iunie – ziua tragediei naţionale româneşti
Comunicat de presă Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog