Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25002
De la 07 Ianuarie 2003
122910651

Hotărât lucru: Petrariu are talent cu carul

  • 9 December 2007, 23:00
Fără câteva zile nu s-a împlinit anul (13 decembrie 2006) de când am avut plăcutul prilej să consemnez un eveniment deosebit din viaţa botoşăneanului Doru Petrariu. Era vorba de debutul său ca poet, de lansarea primului volum de poezie intitulat „Oglinzi stinghere”. Vineri, săptămâna trecută, la Galeriile de artă „Ştefan Luchian” din Botoşani, acelaşi Doru Petrariu a lansat al doilea volum, intitulat „Înger topit”.
Prezent la lansarea primului volum de poezie, cunoscutul om de litere clujean Cornel Udrea a ţinut să fie prezent şi al doilea eveniment, semn de preţuire şi apreciere faţă de creaţiile lui Petrariu. Însuşi faptul că a ţinut să-i prefazeţe volumul este dovada acestei preţuiri. Citez de prefaţa semnată de către prestigiosul om de cultură: „Faţă de prima sa carte, întâlnim o altă abordare, mai directă a acestor realităţi şi raportarea lor la un ego neliniştit, expansiv, explorator şi niţel dezamăgit de disproporţiile ivite între imaginarul benign şi adevărurile congruente ale cotidianului”. Este o astfel de formulare, dar cu păstrarea fondului, la ceea ce am scris la consumarea primului eveniment. „Iată de ce poezia lui Petrariu este o poezie a întrebărilor fără răspuns, o poezie fără construcţii metaforice, dar realistă prin tema abordată, uimitor de simplă dar extrem de complicată în răspunsuri. Poezia lui Petrariu îl caracterizează întocmai, firea sa fiind una dificilă în a înţelege aspectele vieţii, rostul acesteia. Uneori devine sâcâitor prin întrebările puse, iscoditor, fiind mereu nemulţumit de răspunsurile primite, fiind mereu în căutarea altora, mai apropiate firii şi înţelegerii sale” – scriam acum un an, la lansarea volumului de debut.
Întâmplarea a făcut ca simpaticul nostru actor Florin Piersic să citească în manuscris volumul al doilea de poezie lansat de Doru Petrariu. „Prietenul meu Cornel Udrea mi-a arătat un manuscris al unui poet botoşănean – căci Poet este – şi după ce l-am citit, mai mult cu ochiul sufletului, mi-am spus că acest Doru Petrariu este aşa, ca o insulă, neînconjurată de ape…” – a ţinut să-şi exprime părerea, pe coperta a IV-a a volumului, celebrul actor.
Cel de-al doilea volum de poezie îi consacră lui Petrariu un loc de frunte printre poeţii botoşăneni. Poate că maturitatea poeziei sale izvorăşte şi din experienţa de viaţă a celor 40 de ani împliniţi. Poate că farmecul ei este consecinţa căutărilor sufleteşti ale poetului, căutări pline de răsturnări spectaculoase ale cursului vieţii sale. A trăit pe viu evenimentele din decembrie 1989, a crescut odată cu formarea societăţii capitaliste româneşti, plină de tragedii umane, care i-au marcat firea în muţenia ei, în interiorizarea sufletească.
Însuşi titlul volumului de „Înger topit” nu este titlul unei poezii reprezentative, cum obişnuiesc poeţii să-şi definească opera. Titlul volumului este expresia stării sufleteşti a poetului, o stare de nelinişte şi de deznădejdi. În poezia „Miros de gânduri”, care deschide apetitul cititorului pentru creaţia sa, Doru Petrariu se defineşte cât se poate de simplist
„M-am născut
Am ieşit din timp
Voi muri
Însuşi timpul voi fi,
Cine o să afle
Cine o să ştie
Ce am fost
Şi ce sunt
Fără a fi.”

şi totodată extrem de complicat, poetul căutând răspuns la întrebarea pe care şi-a pus-o în urmă cu o mie de ani poetul iranian Omar Khayam „Când venim, venim de unde, când plecăm, plecăm spre unde?”
„Înger topit” este un volum de poezie pe care vi-l recomand cu căldură. Veţi citi poezie adevărată, curată, surprinzătoare prin temele abordate şi concluziile extrase de poet din viaţa noastră cotidiană, devenită atât de robotizată în cursul ei că nu-i mai observăm nuanţele. O face în locul nostru poetul Petrariu şi o face cu multă artă şi talent. În aşteptarea unui nou volum de poezie, pe care poetul îl plămădeşte şi-i dă formă de la o zi la alta, vă urez lectură plăcută la cel de-al doilea. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Coşmarul unei patroane şi a angajaţilor săi
Oprişanu şi-a lui clică,
Legea abuziv aplică!
Ioan Rotundu
Alungaţi din PNL Botoşani
Corneliu Popescu i-a dat cu tifla lui Câmpanu
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului la Botoşani
Ce speră Vasilescu să primească de la botoşăneni
Gala gesturilor de suflet
Liberalii îmbracă straie de Moş Crăciun
Avertismentul lui Diaconu către liberali
Elevii Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” luptă să promoveze valorile în Europa
Direcţia de Statistică remarcă majorarea salariilor
Comentariul comentariilor (VII)
(Ioan Rotundu)
Super-utilajul Benotto este aşteptat să “sperie” Băluşenii
Noua deviză a lui Oprişanu: „Respectă legislaţia în vigoare bun, nu, pa"
Va fi folosită de Oprişanu pentru a pune căpăstru agenţilor economici
pentru cabinetele medicale şi stomatologice a lăsat o portiţă de scăpare
Registrul Comerţului va deschide proces la peste 2000 de firme
AJOFM începe o nouă campanie
Inspectori suceveni în control la Termica
Mânia primăriţei
Horoscop
Vinde afacere la cheie
Program TELE’M Botoşani, luni,10 decembrie
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog