Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25124
De la 07 Ianuarie 2003
122910773

Impactul noilor masuri ale Guvernului asupra mediului de afaceri

  • Radu Merica: Pomană electorală, nici în comunism n-am mai auzit asta
  • Florin Pogonaru: Incoerenţă, haos în fiscalitate
  • 4 February 2014, 23:00
Presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, Radu Merica, este de parere ca facilitatea anuntata de Guvern pentru o parte dintre persoanele care au rate la banci ar putea fi o "pomana electorala", neobisnuita chiar si in comunism. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, considera ca masurile anuntate de Guvern, in ansamblu, sunt incoerente.
Liderul Camerei de Comert Romano-Germane vede o inechitate in schema anuntata de Guvern, in care bancile ar urma sa acorde anumite rescadentari, timp de doi ani, debitorilor lor care au venituri de pana la 1610 lei pe luna, pentru ca in 2016 si 2017 Guvernul sa le acorde beneficiarilor scutiri de impozite, care sa le ofere premisele sa-si achite mai usor ratele la banci.
"De unde vin banii este problema. Sunt banii contribuabililor, pentru ca sunt unii care platesc impozite si platesc rata la banci altora. Nu stiu ce se doreste cu asta, poate ca e ceva pomana electorala", a declarat Radu Merica, pentr HotNews.ro.
El aratat ca Guvernul ar fi trebuit, in schimb, sa ia masuri pentru stimularea crearii de locuri de munca, de care sa beneficieze si persoanele care au rate la banci. "N-am mai auzit nicaieri asa ceva. Am auzit de guverne care vor sa creeze locuri de munca, sa incurajeze investitiile, sa plafoneze comisioanele bancilor, prin diverse legi si regulamente, dar n-am auzit sa vina Guvernul sa preia datorii sau sa plateasca o parte din datoriile cetatenilor. Nici in comunism nu am auzit asa ceva, sincer", a mai spus seful Camerei de Comert Romano-Germane.
La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, este de parare ca Guvernul ar fi trebuit sa scada acum contributiile la asigurarile sociale (CAS), pentru stimularea crearii locurilor de munca. Guvernul a decis sa mai analizeze pana in vara daca va scadea CAS.
"E clar ca nu exista o filosofie fiscala si, ca atare, de aici domneste tot haosul acesta din fiscalitatea romaneasca. Trebuie sa stii foarte clar ce vrei sa protejezi - si cred ca vrem toti sa se protejeze locurile de munca - si atunci devine o prioritate reducerea CAS, nu o mai amani. Sau vrei sa taxezi poluarea si compensezi de acolo? Este o chestiune de a fi coerent in masuri. Neimplementarea imediata a scaderii CAS reflecta tocmai incoerenta. Pe de-o parte, principalul nostru obiectiv este asigurarea locurilor de munca, iar pe de alta parte lasam impozitarea muncii la unul dintre cele mai inalte nivelri din Europa", a declarat Pogonaru, pentru HotNews.ro.
Referitor la schema de sprijin pentru unele persoane cu rate la banci, presedintele AOAR considera ca este o masura inechitabila, insa poate stimula consumul si ajuta asfel mediul privat.
"In principiu, aceasta schema se duce in consum, atenueaza frica de viitor si este binevenita. Principala cauza a blocarii consumului era frica zilei de maine din perioada crizei. Asta se poate rezolva. Sigur ca este inechitabil, pentru ca sunt oameni care si-au platit deja ratele la banci, dar pana la urma este o alegere politica intre a sta cu mainile in san si a nu face nimic", a explicat Pogonaru.
In schimb, el vede inca o data incoerenta in deciziile Guvernului, care a decis sa introduca o acciza suplimentara de 7 eurocenti la litrul de benzina de la 1 aprilie, masura care afecteaza nivelul de trai al populatiei si reduce consumul.
"E clar ca si acciza se duce in nivelul de trai. Trebuie sa ai o filosofie si sa spui care e prioritatea ta: reducerea saraciei sau atragerea investitiilor in exploatarea resurselor naturale", a mai afirmat Florin Pogonaru.
De partea cealalta, Radu Merica considera ca o masura mai buna ar fi fost daca prin introducerea accizei la combustibil s-ar acorda, in compensatie, reduceri de preturi la energia electrica, de exemplu.
"Daca ar spune ca reduc pretul la energie elctrica sa favorizeze industria, as intelege, in sensul ca luam bani din motorina si punem la energia electrica. In Germania este un mecanism de subventionare a industriilor energofage, pentru compensarea energiei electrice. In baza unei cereri, se da o energie mai ieftina, dar nu acesta este cazul nostru", a explicat presedintele Camerei de Comert Roman-Germane.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Raţiune zdruncinată
Horoscopul zilei
Elena Udrea: Proiectul cu un singur candidat al dreptei, măcar în turul doi, înseamnă înţelegere cu PNL
Victor Ponta: Ministrul Justiţiei a primit o cerere de graţiere a lui Gigi Becali
eu aş propune asta, trebuie să ne gândim la beneficiul societăţii
Miza STS: leac pentru frica aparatcikului PSD
Andrea Schaechter, FMI: Discuţiile privind reducerea CAS vor fi reluate la vară
băncile vor decide cu mare atenţie cazul fiecărei persoane în cazul reducerii ratelor
Victor Ponta: În opinia FMI, sprijinirea persoanelor cu credite va creşte creditarea şi consumul
Ponta, despre propunerea ca Înaltei Curţi să nu îi mai revină competenţa de judecată a parlamentarilor
ideea e să nu mai aibă parlamentarii vreun privilegiu în faţa justiţiei penale
Isărescu: Nu i-as spune nici rescadenţare, nici reeşalonare. Este o schemă
Victor Ponta susţine că România dispune de prea puţine fonduri europene pentru perioada 2014-2020
Interceptările se fac numai în procesul penal, procurorul nu le mai poate dispune
Probele obţinute în mod ilegal, folosite doar dacă sunt in favoarea acuzatului
Petru Bogatu: Referendumul nepedepsit riscă să provoace o reacţie în lanţ
Portariuc se pune bine cu slujitorii lui Dumnezeu
Botoşani: Ce n-a spus prefectul Macaleţ
Pofta ce-o pofteşte Portariuc
Ioan Rotundu
Incendiu cu victimă la Truşeşti
Cum îşi împart ministerele banii europeni 2014-2020. Ministrul de 14 miliarde de euro
Rudel Obreja, reţinut de procurorii DNA in dosarul Gala Bute
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog