Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16384
De la 07 Ianuarie 2003
122876451

În 1990, Chişinăul a cerut voie Moscovei pentru relaţii cu Bucureştiul

  • 10 January 2011, 23:00
La 3 ianuarie 1990, prim secretarul Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova, Petru Lucinschi, adresează o scrisoare lui Eduard Şevarnadze, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, şi ministru de externe al URSS, transmite Europa Liberă, preluata de Romanian Global News.
În scrisoare, Lucinschi menţionează, din capul locului, poziţia oficială a Chişinăului, prin care „s-a exprimat solidaritatea cu lupta dreaptă a poporului român împotriva regimului autoritar, susţinerea măsurilor de reînnoire democratică a României", precum şi c㠄poporul moldovenesc şi-a declarat protestul împotriva violenţei şi cruzimii manifestate de forţele reacţionare care acţionau pe teritoriul ţării".
Se evidenţiază şi expresia „poporul român frate", evitată cu grijă în limbajul oficial de la Chişinău decenii la rând. Paradoxal, anterior moldovenii aveau voie să-i numească fraţi pe ruşi şi ucraineni, tadjici şi uzbeci, azeri şi georgieni, polonezi şi maghiari, dar nu şi pe români.
În aceeași scrisoare, Petru Lucinschi vobrește și despre neliniştea populaţiei republicii faţă de evenimentele din România, „care se explică prin faptul că poporul moldovenesc şi poporul român au aceleaşi origini istorice, culturale, aceeaşi limbă, dar şi vaste legături de rudenie".
„Aceste relaţii au fost întotdeauna apropiate şi reciproc avantajoase, dar în ultimii 20 de ani nu s-au bucurat de o atenţie deosebită, fiind stăvilite atât de partea română, cât şi de fosta conducere a republicii. Orice interes faţă de aprofundarea legăturilor cu România erau etichetate în republică drept naţionaliste", mai scria în adresarea semnată de Lucinschi. În contextul Perestroikăi, a noi mentalităţi politice şi transformărilor din România, apar premise pentru stabilirea unor relaţii multilaterale directe între RSSM şi România".
Lucinschi cere astfel Moscovei să permită Chişinăului relaţii directe cu Bucureştiul, fără mijlocirea atentă a Centrului. Domeniile care sunt menţionate ca prioritare şi care urmau a fi promovate ţineau de sfera economică, a ştiinţei, dar şi a schimbului de cadre didactice şi studenţi. Se propunea şi încheierea unor convenţii de colaborare între Televiziunea Română Liberă, Radio România şi televiziunea şi radioul moldovean, dar şi între Uniunile Jurnaliştilor de la Bucureşti şi Chişinău.
Lucinschi este foarte îngrijorat de tendinţele unioniste din RSSM şi îi sugerează şefului diplomaţiei sovietice să ridice problema pe lângă conducerea României, în aşa fel încât aceasta să îşi reitereze poziţia privind inviolabilitatea hotarelor aşa cum au fost stabilite după cel de-al doilea război mondial şi confirmate prin Actul Final de la Helsinki. Această precizare ar descuraja, opinează şeful partidului comunist de la Chişinău, acea parte a populaţiei republicii care tinde spre unirea cu România.
Moscova a dat curs majorităţii revendicărilor din acest memoriu, iar gestionarea fidelă a relaţiei cu România a fost, se pare, unul dintre motivele de promovare a lui Petru Lucinschi în funcţia de secretar al CC al PCUS pentru ideologie şi propagandă jumătate de an mai târziu. Este de menţionat însă şi faptul că drept urmare a acestui demers autorităţile de la Chişinău au putut iniţia relaţii dintre cele mai strânse cu România, mai ales în ceea ce priveşte trimiterea studenţilor basarabeni la universităţile de peste Prut începând cu toamna anului 1990. Aceasta rămâne cea mai serioasă şi durabilă investiţie a României în Republica Moldova, fără de care este greu de imaginat că schimbările din 2009 de la Chişinău s-ar fi produs vreodată.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


IŞJ vrea pază mai vigilentă la şcoli
Ce au şi n-au voie să aibă săracii în gospodărie
2700 de profesori corf învăţa folosirera calculatoarelor
Parlamentar falit şi infractor
Portofoliul educaţional devine realitate în şcoli
Horoscop
Bancul zilei: Problema orgasmului
SUA: Curtea Supremă refuză să se sesizeze asupra dezbaterii privind naţionalitatea lui Obama
Ungaria ne vrea în spaţiul Schengen
Sărbătoare închinată lui Mihai Eminescu, la Apateu
Spatiul Schengen sau Basarabia
Caricatura zilei: Băse vrea distracţie
Autoturism blindat cu ţigări descoperit în P.T.F. Rădăuţi Prut
Oraşul Flămânzi, mai aproape de banii europeni
Incendiu provocat în municipiul Botoşani
Acoperiş incendiat de un coş de fum
Primăria Botoşani a încasat bani frumoşi de pe urma miilor afaceri;ti
Oraşul va fi despodobit în această săptămână
„Cetăţeni de onoare ai poeziei”
O săvineancă a reclamat dispariţia copilului său după 12 ani
Ţâbuleac şi cu Ţurcanu au pus botniţă financiară primarilor PDL
scandal printre aleşii PDL şi ameninţări cu demisia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog