Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12600
De la 07 Ianuarie 2003
122872667

În România, Biserica ortodoxă virtuală câştigă adepţi

  • rugăciuni, matrimoniale şi înmormântări online
  • 27 June 2011, 23:00
Biserica ortodoxa romana, reputata pentru conservatorismul sau, a intrat in plina era a noilor tehnologii, noteaza AFP. Credinciosii pot de acum sa-si trimita rugaciunile pe internet, sa-si caute sufletul pereche pe site-uri dedicate sau sa urmareasca online funeraliile celor apropiati.
Incepand cu 2007, o data cu instalarea dinamicului patriarh Daniel, 59 de ani, in fruntea Bisericii, cuvantul Domnului este adeseori predicat prin intermediul undelor radio, patriarhul lansand propriul grup de presa, Basilica, care include un post de radio, televiziune, agentie de presa si ziare.
"Biserica online" a luat amploare cu crearea unei multitudini de site-uri care propaga cuvintele sfinte si incurajeaza impartasirea opiniilor intre internautii care au aceeasi credinta.
Unul dintre cele mai populare site-uri, www.crestinortodox.ro (100.000 de vizitatori pe saptamana", a mai facut un pas, propunand credinciosilor sa-si trimita rugaciunile pentru morti via internet. "Acest site permite romanilor din diaspora sa-si vada numele citit in serviciile religioase", se poate citi pe pagina de start.
Dar lista tarifelor - care merg de la un euro pe rugaciune pana la 24 de euro pentru un abonament lunar - nu a intarziat sa suscite critici in sanul clericilor si in presa.
"Unii au profitat de ocazie pentru a discredita Biserica", crede parintele Nectarie de la manastirea Crasna, surprins de aceasta polemica. "Nimeni nu intelege ca tehnologiile pot ajuta".
In timpul dictatorului Nicolae Ceausescu (1918-89), solicitarile de rugaciune trimise prin Posta, insotite uneori de bani, reprezentau un fapt comun, spune si Traian Covalciuc, calugar la manastirea Zemes. El critica insa ideea de a impune tarife. "Dumnezeu stie cand ai platit, nu are nevoie de chitanta", spune sexagenarul, cu o lunga barba grizonata, surazand complice.
"Dezvoltarea blogosferei ortodoxe reprezinta raspunsul religiei la provocarile modernitatii", explica Mirel Banica, sociolog al religiilor care analizeaza de mai multi ani "ortodoxia virtuala".
Potrivit acestuia, lipsa timpului pentru respectarea obiceiurilor religioase, printre care se numara si cultul mortilor, determina numerosi credinciosi, in special cei din diaspora, sa apeleze la astfel de site-uri. "Internetul a devenit astfel un inlocuitor al traditiei", pentru cei aproximativ 3 milioane de romani emigrati.
Funerar TV (www.funerartv.ro) propune romanilor "posibilitatea de a insoti, prin intermediul internetului, defunctul pe ultimul sau drum". Pentru preturi care ajung pana la 840 euro, site-ul "transmite pe internet, in timp real, intreaga gama de servicii funerare, de la pregatirile initiale si pana la final".
Daca anumite site-uri sunt intermediari intre credinciosi si Dumnezeu, altele isi propun sa faciliteze casatoriile.
"Singurul scop al anunturilor de pe acest site este casatoria. Este foarte important ca cei doi soti sa fie crestini ortodocsi, practicanti daca este posibil", subliniaza site-ul www.cetatea-crestina.org.
"Biserica simbolizeaza comuniunea si este foarte important sa mentinem o legatura directa intre credinciosi si preoti", a explicat Rade Radan, un preot ortodox sarb care oficiaza in Australia, inainte de a adauga: "Desigur, nu trebuie sa-l lasam sa ne controleze vietile, dar internetul nu este diavolul".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Stoicism
Circula cu numerele de înmatriculare expirate
Caricatura zilei
USL va depune un proiect de lege privind confiscarea averilor ilicite
Meteorologi: Cod galben de ploi şi vijelii, marţi şi miercuri
Preşedintele PC Neamţ, filmat în timp ce îşi agresa soţia
Mandat internaţional de arestare pe numele lui Muammar Gaddafi
Referirea lui Ponta că Băsescu ar fi căutat sticle a fost o "formulă anecdotică"
Foşti disidenţi îi cer ajutorul lui Hillary Clinton pentru salvarea democraţiei
Viitoarele şocuri mondiale
pandemie, atac cibernetic, criză financiară, conflict socio-economic şi furtuna geomagnetică
Rompetrol Rafinare nu mai datorează niciun ban statului
Mai puţine locuri de muncă pentru cei cu studii superioare
Încercări disperate de a copia la Bac
Majoritatea contestaţiilor la examene au fost rezolvate favorabil
IŞJ Botoşani va realiza o analiză a rezultatelor de la examene
Şi comisarii plâng, nu-i aşa?!
Ioan Rotundu
Marea problemă a USL
Ioan Rotundu
Programul USL privind agricultura şi dezvoltarea satului românesc
Lucrările pe Pietonalul Unirii sunt aproape de final
CET-ul reconstruit de trei firme
Bani cu orice preţ pentru primarii PSD
secretarul CJ consideră iniţiativa nelegală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog