Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17456
De la 07 Ianuarie 2003
122877523
În plin sezon al virozelor,

Farmaciile vor întrerupe eliberarea medicamentelor gratuite

  • directorul CAS trece de la şantaj la ameninţări
  • 14 October 2009, 23:00
Deşi în sezonul rece, când se înregistrează un adevărat asalt al viruşilor, cei ce plătesc asigurări de sănătate au mai mult ca oricând nevoie de a uza de dreptul la medicamente compensate, farmaciile par să nu mai fie dispuse să elibereze medicamente la preţ redus. Ameninţarea farmaciştilor se apropie tot mai mult de punerea în practică, cu atât mai mult cu cât, la rândul lor, sunt somaţi de furnizori să îşi plătească datoriile, altfel nu mai le sunt aprovizionate farmaciile.
Unii farmacişti afirmă chiar că în mai puţin de o lună vor fi în situaţia de a sista eliberarea medicamentelor pe reţete cu preţ redus. „Nici nu poate fi vorba de aşa ceva. Nu au cum să nu elibereze medicamente compensate pentru că au un contract cu noi şi dacă nu îl vor respecta îl vor pierde“, este răspunsul directoarei casei judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani.
Medicul Rodica Huţuleac, aflată la conducerea acestei instituţii, mai spune că ameninţarea privind rezilierea contractului cu farmaciile care vor refuza să primească reţetele compensate este cât se poate de reală şi va fi pusă în practică fără discuţie. „Nu au niciun motiv să nu elibereze medicamente compensate pentru că noi le-am plătit datoriile şi le vom plăti în continuare la termenele legale. Noi respectăm contractul , să îl respecte şi ei. De altfel, farmaciile serioase, mari, nu vin cu astfel de ameninţări. Şi, repet, care nu va elibera se va trezi cu contractul reziliat“, a declarat Rodica Huţuleac.
De cealaltă parte, farmaciştii spun că distribuitorii nu îi mai păsuiesc cu datoriile, deja au început procesele cu aceştia, iar noile termene stabilite pentru achitarea datoriilor de către Casa de Asigurări de Sănătate, la 120 de zile, le fac mari probleme farmaciştilor.
„Furnizorii nu ne aşteaptă pe noi patru luni să le plătim. Ei îşi cer banii, altfel nu ne mai aduc marfă. Cum să fii bine aprovizionat, să ai medicamente în farmacie dacă furnizorii renunţă, rând pe rând să te mai aprovizioneze ?“, spune o farmacistă.
Şi asiguraţii de sănătate sunt speriaţi la gândul că iar vor alerga dintr-o farmacie în alta după medicamente. „Acum, când vine iarna este cel mai greu. Răceşti uşor, ai nevoie de medicamente şi cu banii este cel mai greu. Acum avem nevoie mai mare ca oricând să primim medicamente mai ieftine, pentru că banii se duc cu grămada la întreţinere, la încălzirea apartamentelor“, este de părere un asigurat de sănătate.
Preşedinta instituţiei de asigurări de sănătate spune însă că nu se va ajunge până la sistarea eliberării medicamentelor compensate. „Dacă vor fi una, două sau trei farmacii care se vor alege cu contractul reziliat sunt în schimb multe altele care vor elibera în continuare pentru că acest contract cu noi le aduce mulţi bani“, a mai spus şefa CAS.
Şi la nivel naţional, reprezentanţii farmaciştilor au anunţat că în curând, farmaciile ar putea sista livrarea de medicamente compensate şi gratuite din cauza deciziei guvernului de a modifica termenul de plată al facturilor emise de farmaciile aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, de la 60 la 210 zile.
Potrivit reprezentanţilor Colegiului Farmaciştilor din România, principala problemă este că decizia se va aplica retroactiv, începând cu luna iunie. „Cu alte cuvinte, timp de şapte luni de acum înainte, farmaciile ar trebui să plătească lunar medicamentele cumpărate, taxele şi impozitele către buget, TVA-ul, salariile, chiriile şi utilităţile, fără să încaseze nimic”, susţin reprezentanţii farmaciştilor.
Toţi pacienţii vor resimţi această decizie, dar cei mai afectaţi vor fi cei incluşi în programele de oncologie, diabet, hepatită sau boli psihice, pentru care tratamentul este vital. „Consecinţele vor fi devastatoare pentru farmacii şi aprovizionarea pacienţilor. E în afara legii, pentru că orice decizie se aplică după ce e publicată în Monitorul Oficial şi nu retroactiv”, de clara, ieri, Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor. Pentru ca situaţia să se rezolve, farmaciştii cer intervenţia guvernului. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Casă incendiată de un aparat electrocasnic lăsat în priză
Pericol de explozie la şantierul “Kaufland” îndepărtat de pirotehnişti
Dormitor incendiat din neglijenţă
Dorin Chirtoaca, posibilul premier al României?
Ambasadorul Rusiei la Chişinău speriat de istoria românilor din şcolile basarabene
Comunitatea Moldovenilor, cea mai activă asociaţie de limbă română din Quebec
De ce Medvedev a refuzat să se întâlnească cu Voronin?
Conferinţa internaţională de istorie la Alba Iulia
Bătrână cu capul zdrobit
Beţia la volan, deja poveste veche
Abia în 2010 sunt şanse ca oraşul Flămânzi să beneficieze de gaz
Horoscop
Poliţistul din faţa oglinzii
Peşedinştii părăsesc spitalele
Ţâbu a pierdut pariul
Angajări urgente
Program TELE'M Botoşani, joi
Ion Ţiriac, cel mai bogat român
Încrederea te lasă fără avere
Verificaţi sursele de căldură
O fetiţă de 11 luni a murit din neglijenţa mamei
Sute de botoşăneni la Biserica Cuvioasa Parascheva
„Noi când ne luăm banii?”
Naivitatea liberalilor şi viclenia lui Geoană
Ioan Rotundu
La Dorohoi, profesorii vor da înapoi banii primiţi pe tichetele cadou
Încă o minoră a născut, abandonând şcoala
A plecat pe drumul făr’ de întoarcere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog