Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Important
Remember
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34327
De la 07 Ianuarie 2003
103137015
În problema gunoaielor din cimitire

Primarul de Leorda dă vina pe lipsa de educaţie a cetăţenilor

  • Ioan Rotundu
  • 20 January 2022, 15:57
Publicarea articolului intitulat „Aşteptăm răspunsul primarului de Leorda: Gunoaie printre morminte sau morminte printre gunoaie?” şi a punctului de vedere exprimat în scris de către Primăria Leorda a stârnit vi controverse.
Declarat activist de mediu, Stelian Ion Baltariu (foto), locuitor al comunei Leorda, a sesizat autorităţile locale şi Garda de Mediu Botoşani despre mormanele de gunoaie menajere formate în cimitirul satului Leorda şi Mitoc, cu speranţa că sesizările sale vor avea ecou în sensul că se va proceda la o curăţenie generală în cele două cimitire.
N-a fost să fie aşa, iar după publicarea articolului am avut o discuţie telefonică cu primarul Ştefan Dulgheru care, printre altele, mi-a explicat că gunoaiele din cimitire exprimă de fapt nivelul de educaţie al cetăţenilor care vin la cimitir şi după ce aprind lumânări sau depun coroane aruncă totul la voia întâmplării.
M-a mirat acest punct de vedere al primarului de a arunca vina asupra celor care vin la cimitir şi i-am cerut să-şi exprime acest punct de vedere şi în scris, ceea ce a şi făcut.
Citez din răspunsul primit de la Primăria Leorda sub semnătura primarului;< „Aceasta se datorează în mare parte oamenilor care curăţă mormintele dar nu duc la locul special de depozitare resturile vegetale rezultate, aruncându-le peste alte morminte. În cimitirele din Leorda sunt amplasate coşuri de gunoi special pentru depozitarea resturilor vegetale, candele şi altele. Nu cred că primarul comunei poate f tras la răspundere pentru comportamentul iresponsabil al unor cetăţeni, care nu pot respecta regulile bunului simţ.”
Mai pe şleau SPUS, primarul nu admite să răspundă pentru nesimţirea cetăţenilor şi susţine că nu are la primărie muncitori care să facă curăţenie prin cimitire. L-a contrazis consilierul local al PSD, Viorel Grădinaru, care a postat următorul comentariu: „Vă plângeţi că nu aveţi salariaţi la gospodărire comunală și nu aveţi cu cine face curăţenie în cimitire?? Atunci de ce trimiteţi salariaţii primăriei să slugărească în timpul programului de lucru în gospodăria contabilei Nistor Lucia?? Dacă nu a-ţi trimite salariaţii să muncească acasă la contabilă a-ţi avea cu cine să faceţi curăţenie în cimitire!”
A mai fost acuzat primarul că nu a dorit să predea cimitirele în administrarea parohiilor. În replică, primarul susţine că a dorit să facă acest lucru dar că s-au opus consilieri. Citez din nou din răspunsul primit: „În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local al comunei Leorda din data de 22.07.2014 au fost supuse spre aprobare Consiliului Local, La acea dată, consilierii PSD, printre care şi dl., Grădinaru Viorel au votat contra acestor două proiecte. Chiar şi unul dintre preoţii din comună s-a opus preluării spre folosinţă gratuită a acestor terenuri pe care se află cimitirele.”
Numai că activistul de mediu Baltariu l-a contrazis pe primar şi chiar l-a declarat mincinos cu privire la problema cimitirelor. Iată comentariul postat de către Baltariu:„Comunicatul dat de Comuna Leorda este mincinos și se încercă manipularea opiniei publice. Avem dovezi video din şedinţa publica unde primarul spune că cimitirele din comună v-or fi date cu titlul gratuit parohiilor din comună. Se minte şi se încearcă manipularea tuturor. De când dă comunicate Comuna Leorda şi nu Primăria Leorda? V-or urma dovezile.”
Iar Baltariu a postat pe pagina Facebook a Jurnalului o secvenţă video din şedinţa Consiliului Local din luna aprilie 20+21 când primarul declară că la următoarea şedinţă, cea din 10 mai 2021, va supune la vot predarea cimitirelor către parohi, lucru pe care nu l-a mai realizat, motiv pentru Baltariu să-l facă mincinos.
Ca o concluzie, primarul Ştefan Dulgheru consideră că mormanele de gunoaie din cele două cimitire sunt rezultatul lipsei de educaţie a cetăţenilor, a lipsei bunului lor simţ, numai că aceşti „needucaţi” sunt şi cei care l-au votat primar.
Dar în acest scandal al gunoaielor este implicată şi Garda de Mediu Botoşani, situaţie pe care o voi prezenta într-un reportaj separat.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 17 – 23..01.022
Bancul săptămânii: Întrebare cu subînţeles
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Răspimsil Primăriei Leorda la întrebările noastre
privind articolul intitulat „Gunoaie printre morminte sau morminte printre gunoaie”
Genialitatea lui Eminescu trebuie eliberată din expresiile-şablon
Ioan Rotundu
Gunoaie printre morminte sau morminte printre gunoaie
Ioan Rotundu
Meritele preşedintei CJ Doina Federovici există
Ioan Rotundu
O nouă potlogărie marca Şoptică – Macovei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă