Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7277
De la 07 Ianuarie 2003
123196214
pnl
În teren,

Autorizarea sanitară a şcolilor se vede altfel decât din biroul lui Negrescu

  • 5 September 2007, 23:00
Nu mai târziu de alaltăieri dimineaţă Horia Negrescu, primul “general” al Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, se bătea cu pumnul în piept că 86% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani posedă certificate sanitare de funcţionare şi pot începe fără probleme anul şcolar. Poate că în mediul urban unităţile de învăţământ, mai ales cele cu tradiţie, nu se confruntă cu prea multe probleme, dar în cel rural, cu siguranţă, mai sunt suficiente aspecte de rezolvat din acest punct de vedere.
Primarii trebuie să înţeleagă în primul rând că pentru acordarea unui certificat sanitar de funcţionare, şcolile respective trebuie să aibă nu numai lemne pentru iarnă, ci şi grupuri sanitare decente, moderne, care să înlocuiască WC-urile turceşti şi clasicele “bude” cu o gaură în mijlocul unui platou de beton. Şcolile trebuie să fie dotate cu apă curentă, cu robinete în stare de funcţionare, nu cu cişmele cu rezervor de pe timpul bunicii, umplute o dată pe zi cu apă de la fântână.
Tot aici intră şi alte utilităţi, duşumele şi interioare curate, învelitori din tablă care să înlocuiască vechile acoperişuri cancerigene din azbociment, ca să nu mai vorbim de curăţenia care trebuie să însoţească spaţiile verzi şi terenurile de sport ale fiecărei şcoli. Nici mobilierul nu trebuie neglijat, mai ales cel de la grădiniţe, care diferă, ca forme şi dimensiuni, de la an la ana. Câte şcoli din zona Flămânzi respectă aceste cerinţe, iată ce vom încerca să aflăm, străbătând, pas cu pas, localităţile de pe axa Botoşani-Hârlău.
Deocamdată, în comuna Frumuşica, cele şase şcoli care funcţionează în satele Frumuşica, Storeşti, Şendreni, Vlădeni Deal, Rădeni şi Boscoteni, ori posedă deja avizul sanitar de funcţionare, ori urmează să îl primească, toate fiind implicate relativ recent în programe serioase de reabilitare. Probleme au existat, culmea, la Şcoala cu clasele I-VIII Frumuşica, care nu avea instalaţie de apă, dar situaţia de aici este pe cale de a fi rezolvată deoarece, cu fonduri de la primăria locală, a fost săpată în curtea şcolii o fântână în care va fi instalat un hidrofor, care să alimenteze instalaţia.
“Nu tot atât de bine stăm la capitolul grădiniţe, unde, datorită bugetului foarte mic, nu am reuşit să fac mare lucru, dar am demarat o acţiune de obţinere a unor fonduri speciale pentru ele. Avem trei grădiniţe independente, în afara celor care funcţionează în şcoli, la Storeşti, Rădenii Noi şi Vlădeni, dar nici una nu o să capete prea curând aviz sanitar de funcţionare, pentru că la primele două se impune construirea de grădiniţe noi, iar la Vlădeni este nevoie de reparaţii capitale, care vor face ca din vechea locaţie să rămână numai pereţii. Am întocmit deja documentaţie pentru reabilitarea sau construirea lor, urmează să mai descoperim şi fondurile”, ne-a spus primăriţa Margareta Vamanu. Ca în vestita vorbă din epoca ceauşistă: “S-a aranjat! Dar deocamdată nu se poate!”. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cine sunt cei care l-au înconjurat pe prefectul Sorescu?
Seriale de top la Pro Tv
Judecătorii împart pământul din buricul târgului Botoşani
Ioan Rotundu
“Ce se intampla, doctore?” şi Nestea
Comunicat de presă
Adriana Ţicău a primit răspunsul la întrebarea adresată Comisiei Europene legat de abandonul şcolar
Primarul din Băluşeni şi elicea eoliană
Conţac dă vina pe haosul din minister
Ex-ministrul Andronescu a lăsat impresii bune
Trupele de cântăreţi vor tot mai mulţi bani
Sorescu speră să treacă de la interimat la definitivat
Dezbatere pe seama votului uninominal
Codaşi la nunţi şi botezuri
Ţărăniştii pregătesc recensământul membrilor de partid
Sunt hotărâţi să treacă peste piedicile lui Micuţaru
În locul autorizaţiei de mediu, constructorii preferă amenda
ÎŞJ va dialoga cu liderii de sindicat, pe Internet
Intraţi în şomaj sănătoşi tun, brusc, şomerii se îmbolnăvesc de tuberculoză
Slugărnicie sau respect faţă de funcţie?
generalul Negrescu a început pregătirea şcolilor pentru vizita prefectului
Botoşănean prins cu Carte verde falsă
Copil de doi ani găsit în pădure
Atenţie la ciupercile de pe piaţă
Comunicat de presă - vizită de lucru a prefectului în judeţ
Comunicat de presă
Centru pentru persoanele dependente de droguri la Ungureni
Program TELE'M Botoşani, joi, 6 septembrie
Nevasta cu ghinion
Horoscop
Se caută colaboratori într-o afacere rentabilă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog