Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17625
De la 07 Ianuarie 2003
122877692

Înainte ... La plăcinte moldoveneşti

  • 24 May 2007, 23:00
Bucătăria moldovenească, dezvoltată pe o gamă bogată în legume şi fructe este considerată ca una dintre cele mai gustoase şi sănătoase din lume şi nu atât pentru numărul mare de bucate, cât pentru multitudinea nuanţelor gastronomice obţinute prin combinarea reuşită a produselor.
Influenţe
Bucătăria moldovenească a avut la fel ca şi cultura ei, influenţe elene şi bizantine amestecate cu influente ruseşti, de aceea au şi ajuns aici să fie populare mâncărurile greceşti (plăcintele, învârtitele) şi tehnologiile caracteristice zonei mediteraneene, cum ar fi utilizarea vinului sec în bucatele din legume şi carne, sosurile picante cu multe mirodenii şi metode deosebite de pregătire a aluatului. De asemenea ruşii au lăsat o amprentă vizibilă în muratul legumelor şi copturi.
O influenţă deosebită asupra dezvoltării bucătăriei moldoveneşti au avut turcii, care au dominat în Moldova peste 300 de ani. Impactul turcesc se face simţit în prepararea combinată a produselor, în tendinţa de a utiliza carne de oi şi în denumirile bucatelor: ghiveci, musaca, ciorbă. În timp, bucătăria moldovenească a căpătat integritate şi originalitate, iar multitudinea culturilor au evoluat finalmente într-un gust specific, format din cele mai neaşteptate şi mai delicate combinaţii gastronomice. Spre exemplu, pentru bucătăria moldovenească este caracteristică folosirea masivă a brânzei şi a porumbului.
Aluaturi şi patiserii
Descrierea bucătăriei moldoveneşti nu ar fi relevantă fără menţionarea patiseriei: plăcinte, pască, cozonacul, colţunaşii, etc. Aici sunt pe larg utilizate nucile.
Patiseria moldovenească include ştrudele (cozonaci umplute cu mac, dulceaţă din petale de trandafir, vişină etc.), tarte şi cozonaci. Foarte populare sunt clătitele şi deserturile cu fructe uscate.
Dar toate mărturiile despre proverbiala ospitalitate moldovenească sunt însoţite întotdeauna de tăvile cu "poale-n brâu" şi bărdăcile de vin.
Moldova, ţinut al unei gastronomii opulente în perioadele de dulce şi austere în cele de post, reflectă perfect această dualitate în aparentă opoziţie cu plăcintele "poale-n brâu", minune a folosirii aluaturilor şi brânzeturilor, şi vărzările, atât de cuminţi în îngemănarea ingredientelor îngăduite.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Urban Serv îşi respectă programul de investiţii
Se va majora preţul locului de veci
Poliţia Rutieră se mută în casă nouă
Ghiorghiţă visează la un regulament rutier cât mai dur
Victor Paul Dobre se află azi la Botoşani
Prefectul susţine că este şantajat de către Victor Mihalache
Maşinile abandonate pe domeniul public au devenit o problemă
Prefectul Roman a trimis Curtea de Conturi pe capul lui Capotă
Educatoare ce se vor instrui în Grecia
Amenzi pentru neprotejarea mediului
AJOFM susţine că are în mediul rural un succes deosebit
Agenţii economici depun dosare prost întocmite, dar vor subvenţii
Aparatură informatică performantă la Penitenciarul Botoşani
Cercetat pentru tentativă de a-şi ucide soţia
Fals slujitor al Domnului ajuns după gratii
Incendiu provocat de un copil de 5 ani
Horoscop
Mă lăsaţi să vă muşc... ?
Comentariu la comentarii (CIV)
(Ioan Rotundu)
Cugetări şi maxime din Cehov
Metodă de a v-o mări!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog