Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24798
De la 07 Ianuarie 2003
122884865

Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani

  • 14 February 2013, 23:00
Increderea in Biserica Ortodoxa Romana a atins in februarie 2013 cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. Cel mai recent sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) arata ca 66% dintre respondenti au "foarte multa" si "destul de multa" incredere in biserica, fiind pentru prima data cand indicatorul scade sub 70%.
"A fost acum un subiect destul de vizibil cu alocarea bugetara si probabil ca si asta a avut un efect", a declarat pentru HotNews.ro Mirel Palada, directorul CCSB. Acesta a precizat insa ca o posibila explicatie tine si de "o schimbare generationala", "de un efect de laicizare care, din experienta altor state, stim ca s-a intamplat odata cu modernizarea si care este destul de probabil sa se intample si in Romania".
Datele fac parte din sondajul SocioPol al CCSB care a avut loc in perioada 7-12 februarie 2013, pe un esantion de 1.004 persoane. Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, iar eroarea maxima de esantionare, la un nivel de incredere de 95%, este de +/- 3.1%.
Contactat de HotNews.ro, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a declarat ca "rezultatele sunt relative, aceleasi tendinte au fost si anul trecut. O sa vedeti ca luna urmatoare increderea va fi iar la peste 80%. Trecem printr-o perioada in care exista o neincredere generala in institutii, cred ca in toate institutiile incluse in chestionarul celor care au facut aceasta cercetare increderea este in scadere. In general rezultatele celor de la CCSB sunt discutabile. Dar nu luati aceasta afirmatie ca un proces de intentie".
Intrebat care sunt cifrele pe care le detine BOR, parintele Constantin Stoica a afirmat: "Sondarea noastra se face in biserici, iar atat timp cat bisericile sunt pline astea sunt rezultatele. Sunt cifre relative care tin in primul rand de cei care fac sondarea, pentru ca nu intotdeauna datele sunt cu foarte mare acuratete preluate".
"La un moment dat s-a facut un sondaj in care biserica era pusa pe acelasi prag cu pompierii, ori nu poti sa compari biserica cu o categorie socio-profesionala. Se incearca sa se speculeze, dar nu are nicio relevanta ce se intampla luna aceasta fata de lunile trecute. Legatura cu poporul se face direct in biserica. De ce credeti ca biserica este de 23 de ani constant prima in increderea romanilor? E legatura directa cu poporul in biserica. Asta nu inseamna ca incercam sa ducem in derizoriu aceste rezultate. Veti vedea ca daca un alt institut face un sondaj, altele vor fi rezultatele", a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. B Rezultatele sondajului CCSB
Mirel Palada, directorul Companiei de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), a publicat miercuri, 13 februarie, pe blogul sau un grafic al "increderii" in institutia Biserica. Contactat de HotNews.ro, Mirel Palada a declarat ca este vorba despre evolutia increderii in institutia Biserica masurata de CCSB lunar, inca din februarie 2009.
"Lucrand ieri la analiza primara a datelor mi-a sarit chestia asta in ochi: uite ce s-a intamplat cu biserica. Da, este prima data cand scade sub 70% din februarie 2009 de cand avem masurarea asta", a afirmat directorul CCSB.
"Cand ne referim la biserica noi punem intrebarea in general, 'biserica', si evident ca unele persoane se pot gandi la institutia de care apartin. Dar dat fiind faptul ca 89% din populatie este ortodoxa, atunci cand se gandeste la biserica nu se gandeste la Biserica Penticostala sau la musulmani sau la alte institutii, ci la Biserica Ortodoxa Romana. In consecinta, putem sa aproximam destul de bine acest grafic cu soarta increderii in Biserica Ortodoxa Romana, principala institutie religioasa din Romania", a explicat Mirel Palada.
Incredere in biserica (% foarte multa + destul de multa)
Feb 2009 84
Mar 2010 83
Sep 2010 80
Dec 2010 79
Feb 2011 77
May 2011 84
Feb 2012 79
Mar 2012 79
Apr 2012 75
Jun 2012 76
Jul 2012 76
Aug 2012 73
Sep 2012 74
Oct 2012 74
Nov 2012 73
Dec 2012 77
Jan 2013 66
Agenţia der ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Citiţi de sus în jos şi invers
Gastronomie: Ruladă de caşcaval cu umplutură de cârnăciori
România a crescut cu numai 0,2% anul trecut
e şi acesta un rezultat al lipsei reformelor, al scandalurilor politice şi al lipsei de proiecte economice
Ipocrizia prefectului Macaleţi
Ioan Rotundu
Uvertura Mall va gazdui primul magazin H&M din Botosani
Politica italiană, văzută de Elena, îngrijitoare la Roma
O noua acţiune a Politiei Sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române din Timoc
îin scopul intimidării romanilor/vlahilor din localitate
Economiile Germaniei, Italiei, Portugaliei s-au contractat in ultimul trimestru din 2012
Program pentru prevenirea consumului de droguri
Personal insuficient la Poliţia municipiului Botoşani
Şmecher ieşean anchetat pentru înşelăciune
Un poliţist comisar acuză… câinii maidanezi
Alţi doi patroni botoşăneni trimişi în judecată pentru evaziune fiscală
Şef nou la Cadastru
Botoşăneni sclavi la suceveni… în Anglia
Mihai Ţurcanu bravează faţă de francezi
Spitalul judeţean: Damian, concurentul fără adversari
A început evaluarea activităţii directorilor instituţiilor de cultură
Gripa a ajuns şi în Botoşani
Botoşani: Botoşănenii au descoperit rostul alocaţiilor europene
S-a obrăznicit comisarul Cătălin Radu?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog