Iniţiativa legislativă a parlamentarilor conservatori privind reducerea TVA la alimentele de bază a trecut la Senat cu ajutorul democraţilor. Senatorii democraţi au votat, joi, alături de conservatori şi de opoziţie pentru aprobarea proiectului legislativ privind reducerea TVA la alimentele de bază de la 19% la 9%. A fost o decizie politică a senatorilor democraţi, referitoare strict la acest proiect legislativ, a precizat viceliderul grupului Alianţei D.A., senatorul democrat Maria Petre. Ea a argumentat acest gest politic arătând că este o măsură în interesul cetăţenilor şi i-a contrazis pe reprezentanţii PNL, susţinând că Guvernul are resurse bugetare pentru aplicarea acesteia. Este un comportament tradiţional al PD de a vota împotriva Guvernului, a replicat liderul grupului senatorial al Alianţei D.A., liberalul Puiu Haşotti. Proiectul legislativ al PC vizează modificarea articolului 140 din Codul Fiscal privind reducerea TVA la pâine şi produse de panificaţie, carne şi produse din carne, peşte, lapte şi produse lactate, uleiuri vegetale şi margarine, zahăr, orez şi ouă. Conform unui amendament aprobat de plenul Senatului, pentru aceste produse cota redusă de TVA se aplică de agenţii economici producători, importatori şi de cei ce comercializează aceste produse, cu excepţia celor din reţeaua de alimentaţie publică. Senatorii au mai decis, conform unui amendament al Comisiei de buget-finanţe, ca această măsură legislativă să se aplice începând cu 1 iulie 2006. Guvernul a formulat un punct de vedere negativ în legătură cu această iniţiativă, motivând că nu există resurse bugetare. Proiectul legislativ urmează să treacă şi prin Camera Deputaţilor. Această propunere legislativă vine pe fondul declaraţiilor reprezentanţilor Executivului privind eforturile de a menţine cota TVA la 19%, în pofida recomandărilor organismelor financiare internaţionale privind fie creşterea TVA, fie o mărire a cotei unice de impozitare de 16%.