Judecatorii au admis contestatia formulata de Directia Nationala Anticoruptie Ploiesti si au respins ca nefondate cererile si exceptiile invocate de Liviu Tudose, precum si contestatiile formulate de Sebastian Ghita.
Instanta a constatat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost legal sesizata cu rechizitoriul trimis de procurorii DNA Ploiesti in 28 iunie. De asemenea, judecatorii au stabilit legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si au dispus inceperea judecarii dosarului.
Decizia este definitiva, astfel ca Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa stabileasca primul termen de judecata in aceasta cauza.
Dosarul in care Sebastian Ghita, Liviu Tudose, Aurelian Mihaila, Viorel Dosaru si Constantin Ispas sunt acuzati de fapte de coruptie a ajuns la sfarsitul lunii iunie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a analizat cauza mai intai in camera preliminara.
Pe 22 noiembrie, instanta a decis ca Sebastian Ghita sa ramana sub control judiciar pe cautiune si cu interdictia de a parasi tara, aceeasi masura fiind mentinuta si pentru Liviu Tudose. Tot sub control judiciar sunt si Aurelian Mihaila, Viorel Dosaru si Constantin Ispas.
Sebastian Ghita, acuzat in mai multe dosare de coruptie, candideaza pentru un nou mandat de parlamentar, el ocupand locul al doilea pe lista PRU pentru Camera Deputatilor.
Procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe Sebastian Ghita pentru dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere.
In acelasi dosar au fost trimisi in judecata procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, care au avut functii de conducere in Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas.
Procurorii DNA Ploiesti au aratat, in rechizitoriu, ca, din iunie 2013 si pana in primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti se afla, in curs de urmarire penala, o cauza in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si deputatul Sebastian Ghita.
Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau sa fie luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa faca urmarirea penala.
"Concret, folosindu-se de influenta pe care o avea si pe care o exercita efectiv pentru mentinerea si promovarea in functii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpatii Tudose Liviu Mihail, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si pe Dosaru Viorel, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.
Faptele respective au fost comise in contextul in care, pe de o parte, deputatul Ghita Sebastian Aurelian avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei", potrivit procurorilor DNA.
In schimbul informatiilor pe care le-ar fi obtinut, Sebastian Ghita ar fi promis, pe de o parte, sefului Politiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere. Pe de alta parte, Ghita ar fi acordat procurorului Liviu Tudose sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale, sustin anchetatorii.
Potrivit unor surse judiciare, dosarul in care Ghita a fost inculpat alaturi de cei doi fosti sefi din IPJ si DGA Prahova si de cei doi procurori de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a pornit de la denunturi facute de Razvan Alexe si are legatura cu un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, instrumentat de PCA Ploiesti si trimis in judecata.
Agentia de stiri HotNews