Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27352
De la 07 Ianuarie 2003
113183041

Între ignoranţa şi dorinţa de publicitate a primarului Luchian

  • Ioan Rotundu
  • 1 January 2018, 23:00
Primarul comunei Hlipiceni, Marian Luchian, a postat pe pagina sa de Facebook cum că în dimineaţa celei de-a doua zi de Crăciun a observat pe cer un OYN pe care l-a şi fotografiat. Primarul spune c㠄a fost înfiorător” ce-a văzut iar nevasta sa a fugit în casă şi a luat cei doi copii în braţe pentru a-i apăra de eventualii extratereştri care ar da năvală în comuna păstorită de soţ fără ca măcar s-o fi făcut civilizat în Ajunul Crăciunului, când se vine cu colinda.
Primarul susţine că pe cerul dimineţii, la ora 5.35 a apărut la început o lumină difuză care a prins intensitate, ca apoi să dispară cum a apărut. Din cele descrise rezultă că lumina, de forma unei picături de apă inversate, nu se afla în mişcare. Dacă privim cu atenţie fotografia făcută de primar, putem observa în negura dimineţii că este făcută în preajma unui pom fructifer, ceea ce, geografic ar indica partea de Est a satului. Cum primarul nu precizează în ce punct cardinal a apărut lumina, tot atât de bine ea putea fi şi spre Vest.
Postarea primarului a fost repede preluată de Cosmin Zamfirache, reporterul Adevărului.ro la Botoşani şi transmisă acestei publicaţii. De pe site-ul Adevărului ştirea a fost preluată de o mulţime de site-uri, inclusiv prezentată de televiziunile naţionale România Tv şi Pro Tv. Un site botoşănean ce probabil este citit doar de către cel care postează ştiri pe el, îl citează pe Alexandru Mironov, de parcă bătrânelul scriitor de s san fiksen n-ar fi avut altceva de făcut la acea oră decât să pândească dacă nu ne atacă extratereştrii, începând cu comuna Hlipiceni din judeţul Botoşani, situat în Nordul României.
Bineînţeles că cititorii serioşi, care au suficientă cultură generală să le permită să înţeleagă astfel de fenomene meteo, au ridiculizat postările de pe site-uri iar alţii, în băşcălie, au insinuat că fiind vorba de o localitate din Botoşani, evenimentul semnalat, putea fi o viziune bahică, moldovenii fiind consideraţi ai doilea consumatori de alcool din România după olteni.
Să analizăm cele văzute de primarul Luchian dintr-un punct de vedere cât de cât cunoscut şi explicat de oamenii de ştiinţă cu ocazia altor fenomene similare. Cert este că suntem în faţa unui fenomen optic şi nicidecum nu avem de-a a face cu un OZN. Chiar primarul arată că lumina a apărut difuză, a avut o intensitate maximă după carte s-a pierdut, totul fiind static şi nu în mişcare.
La ora 5.35 dimineaţa soarele nu se afla la răsărit pentru că în 26 decembrie a răsărit la ora 7.46. Nu se pune problema unei reflexii a soarelui într-un strat de nori pentru că la acea oră soarele răsărea în zona Munţilor Urali, ceea ce-l situa sub curbura arcului de orizont şi, deci, nu putea produce fenomenul optic al reflexiei într-un strat de nori. Aflat la peste 2.000 km distanţă
În schimb, luna, în noaptea de 26 decembrie, aflată în pătrar spre Lună plină, având forma literei D, adică în creştere, s-a aflat pe cer toată noaptea. La acea oră a dimineţii putea produce o reflexie într-un nor din zori de zi a cărui stratificaţie de vapori avea densitate diferită, cea ce putea produce fenomenul reflexiei. Este cunoscut de mult timp fenomenul optic de multiplicare a Soarelui şi a Lunii atunci când aceste două corpuri cereşti se află în spatele unui nor transparent sau a unor stratuzri rarefiate de vapori de apă. Noaptea, cel mai des întâlnit fenomen al Lunii, când cerul este acoperită cu nori răzleţi, se numeşte halou, nişte cercuri luminoase ce înconjoară Luna.
Despre toate aceste fenomene, pe vremea mea, s-a învăţat în liceu la Astronomie, în clasa a XI-a. Este de mirare că primarul Luchian, ide profesie inginer zootehnist, să afirme că a văzut „ceva înfiorător” şi să nu înţeleagă că se află în faţa unui fenomen optic obişnuit. Hazlie este şi afirmaţia sa că soţia na fugit în casă şi a luat copiii în braţe ca să-i apere de extratereştri. Rămâne un semn de întrebare ce căutau soţii Luchian la ora 5.35 dimineaţa prin curte în noaptea Crăciunului. Cât despre afirmaţia sa că s-a îngrozit tot satul nu se susţine. La acea oră dormeau toţi emanând aburi de alcool.
Mai trebuie precizat un lucru, nu lipsit de importanţă. Localitatea Hlipiceni, mai ales partea de sat numită Cobiceni, este dominată de aparţinătorii unor culte precum adventişti şi penticostali. Se ştie că din când în când aceste culte anunţă sfârşitul lumii. Probabil că primarul şi soţia sa au văzut în acest fenomen meteo obişnuit împlinirea unei astfel de viziuni religioasă izvor al ignoranţei.
Şi acum vin cu informaţia care infirmă ipoteza primarului că a văzut un OZN. Nu departe de Hlipiceni, în codrii Cozancei, se află o staţie militară de radiolocaţie ce are misiunea de a controla spaţiul aerian pe zona de nord-est a României. Nu contează sursa informaţiei mele, cert este că operatorul de control radar din noaptea de 25 spre 26 decembrie 2017 n-a consemnat în jurnalul de evenimente prezenţa pe ecran şi în careul său de supraveghere a vreunui obiect neidentificat.
Mediatizarea fenomenului de la Hlipiceni este dovada faptului că ignoranţa sau interesul comercial pot aduce mari prejudicii de imagine pentru zona noastră botoşăneană şi ne-am făcut de râs în faţa ţării. Păcat că totul a fost declanşat de un primar ce pare a fi mai mult ignorant decât dornic de publicitate şi un reporter care pretinde că este istoric şi intenţionează să-şi ia doctoratul, Oare cercetările sale istoriografice tot aşa de „ştiinţifice” sunt?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Felicitare Primăria Avrămeni
Felicitare primarul Costel Romanescu
Felicitare Primăria Coţuşca
Felicitare Primăria Ibăneşti
Felicitare CONREC SA Botoşani
Felicitare Consiliul Local şi Primăria Ungureni
Felicitare Consiliul Municipal şi Primăria Botoşani
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul zilei: Prosperitate diavolească
Horoscopul zilei de 2.01.2018
Lumea lu Rotundu: Festivalul internaţional de datini şi obiceiuri Coţuşca
Sorcova Jurnalului
Romania se pregateste pentru decizia presedintelui
cu privire la legile vazute ca masuri de slabire a sistemului judiciar
Cât ia angajatul în mână, cât plătește firma.
Procedurile REVSAL
Porcul lui Lucullus
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă