Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17692
De la 07 Ianuarie 2003
122877759

Între „imigranţi” şi comunitari

  • 11 November 2009, 23:00
Cu aproape 800.000 de cetateni cu resedinta in Peninsula la 31 decembrie 2008, comunitatea romaneasca ocupa primul loc ca importanta numerica.
Romanii sunt, din nou, protagonistii Dosarului Statistic editat de Caritas/ Migrantes si prezentat la Roma, ca in fiecare an, la sfarsitul lunii octombrie. Cu aproape 800.000 de cetateni cu resedinta in Peninsula la 31 decembrie 2008, comunitatea noastra ocupa primul loc ca importanta numerica, urmata de Albania si Maroc, fiecare cu circa 400 000 de prezente.
Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, romanii au devenit cetateni comunitari, cu acelasi statut ca si italienii. Dar continua sa fie obiectul studiilor si cercetarilor despre imigratie. Despre Raportul 2009, statutul cetatenilor romani din Italia si despre viitorul comunitatii prin prisma statisticilor, am vorbit cu Antonio Ricci, unul din realizatorii Raportului Caritas.
Fini si strainii
"Obiectivul Raportului este sa ofere o cheie de lectura in legatura cu fenomenul imigratiei in Italia. Mesajul adresat institutiilor statului italian, este acela de a imbunatati gradul de integrare al celor care vin sa traiasca aici, printr-o politica de ospitalitate." Comentand prezenta, la prezentarea Raportului, a lui Gianfranco Fini, presedintele Camerei Deputatilor din Italia, Ricci ne-a declarat: "De la presedintele Camerei ne asteptam clarificarea mai multor aspecte neclare cu privire la imigranti: obtinerea cetateniei, statulul generatiilor tinere, participarea politica." Gianfranco Fini este si cel care a promovat dreptul la vot al cetatenilor imigranti, starnind polemici chiar in interiorul propriului partid, Popolo della Libertà. Recent, el a sustinut in Parlament si schimbarea legii cu privire la obtinerea cetateniei italiene. "Da, actuala lege este depasita, a fost facuta pentru a facilita re-obtinerea cetateniei de catre emigrantii italieni in tarile din Sud America. Dar acum realitatea este alta, am devenit o tara in care creste imigratia", ne explica Antonio Ricci.
Birocratia lenta
Raportul arata ca sunt aproape 800.000 de romani inscrisi la Evidenta Populatiei, dar estimarile vorbesc de un milion de prezente, numar confirmat si de expertul de la Caritas: "Romanii sunt pe primul loc ca numar, cu o prezenta pe care o estimam la peste un milion de persoane. Multi dintre ei inca nu s-au inscris pe listele de la primarie.
Altii au depus cererea, si sunt in curs de obtinere a resedintei". Ce se intampla cu romanii care doresc si au dreptul sa obtina cetatenia italiana, dar reusesc sa aiba pasaport italian chiar abia dupa doi ani de la depunerea cererii? "Numarul celor care au cerut cetatenia este destul de mic, avand in vedere ponderea romanilor. In medie, in fiecare an se acorda circa 45.000 de cetatenii, in total. Un numar depare de a fi proportional cu cei care au acumulat o lunga perioada de permanenta pe teritoriul italian. Una dintre cauze este si incetineala birocratica cu care se obtin toate documentele necesare, si ulterior se trateaza fiecare cerere in parte".
"Imigranti" sau "comunitari"?
Una din polemicile iscate dupa aderarea Romaniei la UE, cu privire la terminologia cu care sunt definiti romanii, este cea legata de statutul de "imigrant". Unii sustin ca romanii nu mai trebuie sa fie numiti imigranti, ci cetateni comunitari europeni. Dupa Romania, tara europeana cu cei mai multi cetateni rezidenti in Italia, este Polonia (aproape 100.000 de prezente), urmata de Germania, cu o comunitate de peste 40.000 membri. In opinia lui Antonio Ricci, exista o mare diferenta intre terminologia oficiala si realitatea pe care romanii sau in general strainii, o traiesc in viata de zi cu zi.
"Intr-adevar, Uniunea Europeana nu doreste folosirea termenului de imigrant atunci cand este vorba despre cetatenii europeni. Din pacate, institutiile italiene ii trateaza si pe romani ca pe alti cetateni extracomunitari, chiar daca procedurile administrative s-au simplificat. Se mentin inca numeroase probleme legate de integrarea cetatenilor comunitari: pe langa dificultatile birocratice, mai exista si cele culturale. Chiar si alti comunitari, proveniti din tari precum Franta sau Spania, intampina cateodata dificultati, mai ales la nivel cultural, atunci cand este vorba de integrare. Noi, cei de la Dosarul Caritas Migrantes, am luat in considerare in rapoartele noastre toti cetatenii care provin din Uniunea Europeana si s-au stabilit in Italia, chiar si inainte de extinderea Uniunii la 27 membri, cu Romania si Bulgaria."
(Un articol de Miruna Cajvaneanu, „Gazeta Romaneasca")
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Condamnă public comportamentul lui Sorin Roşca şi Bogdan Chireac
Grenadă descoperită pe un şantier din municipiul Botoşani
Este Mircea Geoană noul om al Moscovei la Bucureşti ?
Eşecul UE în Basarabia
Fondatorul Stratfor: România îşi va recăpăta Moldova
Ierarhi români din diaspora, la al X-lea Congres Nepsis
Andreea Marin Banică se declară iubită de poliţişti
Pentru Monica Columbeanu şi Jean de la Craiova ar putea fi ultima seară
Coşurile de fum şi sobele defecte aduc necazuri… fierbinţi
Ţigări de contrabandă confiscate la Dorohoi
Dosar penal pentru pescuit în prohibiţie
Muzeul Judeţean Botoşani a expus la New York
Toma Grigore: Politica
Ţâbu are necazuri
Horoscop
Neîncrederea alpinistului
Salată demenţială
Acuzat că obstrucţionează programele TV ostile lui Băsescu
Un an şi jumătate închisoare pentru furturi repetate din locuinţe
Ţâbuleac tot prost iese în faţa celor de la protecţia Copilului
„Judeţul Botoşani are nevoie de Traian Băsescu”
a spus primarul PNL al comunei Viişoara, Daniel Hurmuz
Ochelari de la PDL
Guvernul obligă oamenii să-şi pună ştreangul de gât
crede liderul SIP Botoşani
Aparatură electrocasnică furată, nrecuperată de poliţişti
Secretara Florica mai comite o şotie
Unii patroni de discotecă au dat de belea
Simplificări asupra examenului de bacalaureat
Condiţiile în care se va face vaccinul împotriva cancerului de col uterin
Este tupeistă şi practică şantajul
Geoană cheltuie pe săptămână cât câştigă într-un an
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog