Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16724
De la 07 Ianuarie 2003
122902373
Introducerea uniformelor şcolare,

Prilej de afacere pentru unele conduceri de şcoli

  • 27 September 2007, 23:00
La sfârşitul săptămânii trecute, un grup de părinţi ne-a “sugerat” să efectuăm o anchetă jurnalistică la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" unde, afirmau aceştia, s-a desfăşurat o licitaţie discutabilă pentru desemnarea executantului uniformelor şcolare pentru ciclurile gimnazial şi liceal care, după cum se ştie, au devenit obligatorii din acest an şcolar. Pe lângă acest aspect, părinţii elevilor mai afirmau că materialul este foarte subţire şi că nu îşi justifică preţul piperat pe care părinţii urmează să-l achite pentru cumpărarea uniformelor. Pentru a vedea cum stau lucrurile cu adevărat, ne-am deplasat la unitatea etalon a învăţământului local, unde am sta de vorbă atât cu directorul Maria Dariciuc cât şi cu directorul adjunct Mihaela Ştefănucă, acesta fiind, la origine, inginer textilist.
Am aflat că, încă de la sfârşitul anului trecut, au fost anunţate şi prelucrate la toate nivelurile, cu elevii şi cu părinţii, prevederile legale privind introducerea uniformelor şcolare, fiind stabilită chiar şi o dată limită de procurare a acestora, pe 17 septembrie, în prima zi a anului şcolar 2007-2008. Atât la serbările care au marcat sfârşitul ultimului an şcolar cât şi în programele postului local de cablu TV, aceste prevederi au fost menţionate de mai multe ori, deci, orice s-ar spune, aserţiunea unor părinţi, că nu ar fi aflat decât acum de necesitatea achiziţionării de uniforme şcolare pentru elevi, este falsă.
Pentru rezolvarea situaţiei, conducerea Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" a postat pe Internet o cerere privind procurarea de uniforme şcolare, dar nu s-a primit nici o ofertă. Atunci s-a deplasat la Botoşani, la Serconf şi la alte firme, de unde i s-a răspuns fie că lucrările actuale nu le permit să realizeze în timp util uniformele, fie că ei nu se complică pentru câteva sute de uniforme, lucrând doar cantităţi mari, de mii de bucăţi. “Indiferent ce spune lumea, nu avem nici un contract încheiat în acest sens şi nu s-a susţinut nici o licitaţie. Avem doar nişte discuţii, verbale, cu reprezentanţii fabricii de confecţii din Flămânzi, care ne-au făcut şi oferte pentru uniforme, de 650.000 lei pentru ciclul gimnazial şi 1,1 milioane lei pentru ciclul liceal. Chiar a venit de la fabrică reprezentanta firmei, doamna Diana Apostol, care a prezentat elevilor şi comitetului de părinţi o mostră, dar acesta nu era executată din materialul final. Era, repet, o probă, dintr-un material care se şifona, nu din cel despre care am discutat noi, unul neşifonabil şi mai gros”, ne-a spus Maria Dariciuc.
Referitor la nemulţumirile afişate de unii părinţi despre aşa zisul preţ piperat al viitoarelor uniforme, ni s-a explicat că la Botoşani, în magazinele Tati de exemplu, de unde face cumpărături tot omul de rând, un compleu din trei piese, fustă, pantalon şi sacou, costă cel puţin 1,5 milioane lei, deci preţul solicitat liceenilor locali, de 1,1 milioane lei, este unul cât se poate de rezonabil. “Dacă părinţii sunt aşa de vigilenţi, chiar îi rugăm să ne caute ei o firmă pe care o consideră serioasă şi care execută lucrări de calitate, pentru realizarea uniformelor. Noi nu avem nici un contract încheiat în acest sens, nu am cheltuit nici un leu din banii strânşi de la copii iar dacă cineva vine cu altă propunere, noi acceptăm bucuroşi orice ofertă”, ne-a mai spus Maria Dariciuc. Directorul speră ca la sfârşitul lunii octombrie problema să fie rezolvată, “Căci nici un elev nu va mai putea intra la ore dacă nu va respecta prevederile ministerului şi regulamentul de ordine interioară”. Atragem atenţia Mariei Dariciuc că magazinele Tati sunt considerate de lux, iar adaosul comercial la unele produse se situează chiar şi la 200%. În schimb, pe Pietonalul Transilvaniei există o croitorie de serie unde, în magazin, un costum bărbătesc din stofă de calitate costă în jurul unui milion de lei şi chiar sub. Mai atrage atenţia asupra faptului că uniformele trebuie să ajungă la părinţi la preţ de producţie şi nu prin firme intermediare, care adaugă comisioane consistente. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Furturi de miliarde de lei la cooperativele de credit
Dan Diaconescu plăteşte 100 milioane lei ora de scandal
Un italian şmecher, bagă în pământ bani negri şi-i scoate albi
culmea, îi merge şi ştie să dea cu tifla autorităţilor române
Scandal în PSD pe seama listei la europarlamentari
scrisoare deschisă
Daniela Vlădescu şi Daniel Buzdugan invitaţi la Botoşani
Au fost sensibilizaţi de copiii cu sindromul Down
Prefectul Sorescu a găsit soluţia WC-urilor din şcolile săteşti
Prefectul vrea să-i disciplineze pe constructori
Noi ajutoare pentru Tecuci
Prefectul vrea, dar cei de la Drumuri Naţionale se codesc
CJ refuză recepţia şcolilor reabilitate după inundaţiile din 2005
Se reiau demersurile pentru achiziţionarea pianului de concerte
Problema pensionarilor de pe fosta platformă industrială greu de rezolvat
Peste 30 de primării amendate de Garda de Mediu
Amenzi de peste 10 mii lei aplicate agenţilor economici
Începe sezonul virozelor
Batjocoriţi, asistenţii comunitari îşi iau lumea în cap
Sindicaliştii vor salariul minim de 700 lei
Centru de consiliere la Şcoala Specială
Parfum de femeie
Horoscop
Cumpără cu banii jos
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog