Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Religie
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7787 lei
1 USD = 4.3378 lei


Număr accesări
Astăzi:
13529
De la 07 Ianuarie 2003
73386273

Inundaţiile – cel mai mare risc al botoşănenilor

  • 20 February 2009, 23:00
Botoşănenii sunt din ce în ce mai vulnerabili la o varietate de riscuri generate de calamităţi naturale. Inundaţiile reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri naturale având în vedere şi faptul că judeţul Botoşani este al doilea judeţ pe ţară din punct de vedere hidrologic. La N, E şi V este mărginit de râul Siret şi Prut, cu propriile bazine care conţin debite mari de apă chiar şi pe perioade de secetă. De la N-V la S-E teritoriul judeţului este străbătut de râul Jijia. Cele trei râuri au o reţea densă de afluenţi care îi alimentează cu apă şi care în condiţiile unui relief preponderent accidentat, la căderea precipitaţiilor însemnate cantitativ acumulează scurgerile de pe versanţi (viiturile), ceea ce duce la creşteri rapide ale debitelor şi implicit la producerea de inundaţii locale.
În ultimii 50 de ani cele mai mari inundaţii s-au produs de-a lungul râului Jijia începând cu localităţile din comuna Ungureni până la ieşirea râului din judeţ, de-a lungul râului Prut în special în aval de barajul Stânca - Costeşti şi de-a lungul râului Siret în aval de Barajul Siret.
În ultimii 5 ani ( 2003 – 2008) în judeţul Botoşani s-au produs inundaţii de mare amploare fiind afectate în total 192 de localităţi, astfel în anul 2003 au fost inundate 10 localităţi; în anul 2004 – 4 localităţi; în anul 2005 – 72 localităţi; în anul 2006 – 40 localităţi; în anul 2007 – 8 localităţi iar în anul 2008 – 58 localităţi. Cele mai însemnate pagube au fost înregistrate în anii 2005 şi 2008. În anul 2005 au fost distruse 9 locuinţe şi afectate alte 360, 428 gospodării, 50 de obiective socio-economice, 25,4 km DN, 324,6 km DJ şi DC şi DS, străzi în municipii şi oraşe, 127 poduri şi 457 podeţe.
Inundaţiile din aprilie şi iulie-august 2008 au produs distrugeri la 810 locuinţe şi 1677 anexe gospodăreşti dintre care 163 de locuinţe au fost distruse, afectate 31 de obiective socio-economice, căi de comunicaţii (9,341 km DN, 35,54 km DJ, 244,7 km DC şi DS şi 3,2 km străzi în municipii şi oraşe), 36 de poduri şi 297 de podeţe.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a desfăşurat un volum impresionant de activităţi pentru salvarea de vieţi omeneşti şi limitarea pagubelor materiale în localităţile din lunca Prutului afectare de inundaţii catastrofale. Pe timpul intervenţiilor, în cooperare cu alte structuri de răspuns ale Sistemului Naţional de Management pentru Situaţii de Urgenţă (poliţie, jandarmi, poliţie de frontieră) au fost salvate şi evacuate din locuinţele inundate sau înconjurate de ape aproape 2.500 persoane.
Suferinţele umane şi pierderile materiale produse de calamităţi pot fi diminuate printr-o abordare sistematică a pregătirii pentru asemenea situaţii şi în special prin planificarea acţiunilor de antrenare a administraţiei publice locale în monitorizarea şi gestionarea a riscurilor asociate.
La nivelul judeţului, coordonarea realizării acestor măsuri sunt asigurate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani prin Serviciul Protecţie Civilă care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Inspecţiei de Prevenire.
Misiunea Serviciului de Protecţie civilă constă în desfăşurarea unor activităţi preventive la nivelul organelor administraţiei locale, materializată prin : controale la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici sursă de risc, instituţii/operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare / private pentru situaţii de urgenţă, verificări la sirene de alarmare, spaţiile de adăpostire, localităţi aflate în zone inundabile/alunecări de teren şi de planificare la urgenţă, spaţii de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă şi alte activităţi specifice (executarea de exerciţii de alarmare publică, intervenţii pirotehnice, avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase, activităţi de evaluare a pagubelor rezultate în urma producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc specifice judeţului).
În condiţiile existenţei riscului producerii unor dezastre, cutremure, alunecări de teren, inundaţii, accidente diverse, epidemii, epizootii, etc., cetăţeanul are dreptul la protecţie care trebuie să-i fie asigurată de structuri competente, desigur cu susţinerea celor care trăiesc în zone de risc.
În acest context Serviciul de Protecţie Civilă a executat anul trecut 183 de controale la operatorii economici, construcţii hidrotehnice, instituţii publice şi localităţi fiind constatate 147 de deficienţe. 22 de deficienţe au fost sancţionate contravenţional.
Una din activităţile importante pe care le desfăşoară Serviciul Protecţie Civilă este pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, inclusiv al protecţiei civile, populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi măsurilor pe care trebuie să le aplice la producerea unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc.
SUBOFIŢER RELAŢII PUBLICE
Plt., Dorina LUPU

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Boc creează funcţii de înalţi reprezentanţi ai Guvernului
pentru Basarabia şi românii din afară
Comuniştii de la Chişinău impun SIS-ului metodele KGB-iste
Autonomia maghiară îşi ia avânt la Cluj
Sinodul Mitropolitan de la Cluj îl interpelează pe Băsescu
în problema paşapoartelor biometrice
Depresia - "duşmanul invizibil al Uniunii Europene"
Comunicat de presă E.ON
Locuitorii cătunului Balta Roşie vor pătrunde, în sfârşit, în mileniul trei
Horoscop
Doar cu proteza… mai poate
Răfuiala femeilor PSD - PC
O vânzare barosană
Masoneria botoşăneană
Românul şi picătura de fericire
Pulpă de porc marinată
Conţac a fost demis pentru că a fost slobod la gură faţă de presă
SC Urban Serv se roagă să nu ningă!
Ţâbuleac vrea să resusciteze ATOP-ul
Urmărită internaţional pentru trafic de persoane încarcerată la Botoşani
Deţinuţii îşi vor putea face cumpărături cu cardul
Ţigări contrafăcute descoperite de poliţiştii de frontieră
Tratamentul infertilităţii va continua să coste
În privinţa pensiilor minime, Boc a minţit din nou
Va creşte plafonul pensiilor nesupuse impozitării?
Din nou au fost uitaţi la leafă
Incendiu de proporţii în Botoşani
Dany Ema – dovada că ţepele duc la faliment
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă