Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6970
De la 07 Ianuarie 2003
122867037

Învins şi umilit. Grădinariu va continua lupta împotriva corupţiei

  • Ioan Rotundu
  • 23 April 2017, 23:00
Joi, 20 aprilie, la Judecătoria Dorohoi s-a pronunţat sentinţa definitivă în Dosarul nr. 132/222/2017 avându-l ca reclamant pe Vasilică Grădinariu din satul Prelipca, comuna Văculeşti, fost viceprimar într-un mandat anterior.
Vasilică Grădinariu a reclamat la DNA Suceava faptul că alegerile locale din iunie 2012 au fost fraudate de către primarul Sorin Gânga, aducând şi dovezi în acest sens. Ciudat (dar ce mai este ciudat astăzi în justiţia românească?) dar cei de la DNA Suceava au trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi. De la Parchet dosarul a ajuns la Poliţia Dorohoi, mai exact la comisarul Carmen Voitovici, bună amică cu primarul Sorin Gânga, pensionată în decembrie anul trecut.
Dosarul s-a plimbat pe post de minge ping-png până anul trecut când de la Parchetul Dorohoi s-a dat neînceperea urmăririi penale împotriva primarului Gânga şi acelor consideraţi de Grădinariu a fi implicaţi în fraudarea alegerilor. Cu dreptatea furată, Grădinariu nu s-a lăsat învins şi a contestat ordonanţa procurorului la Judecătoria Dorohoi.
Procesul a fost tergiversat din interese obscure, cel puţin aşa susţine Vasilică Grădinariu, iar judecătorul a refuzat audierea unui martor cheie, respectiv pe Viorel Damache, consilier local fost şi actual, care a fost implicat în această fraudă şi care a dorit să se autodenunţe. Numai că dorinţa lui Damache de a depune mărturie, aflat în sala de judecată, a fost vehement contestată de procurorul de şedinţă iar judecătorul a acceptat punctul de vedere al procurorului, în dauna încercării de a afla adevărul.
După amânări repetate ale pronunţării, joi, judecătorul a stabilit că „Respinge plângerea, ca neîntemeiată. Obligă petentul Grădinariu Vasilică să plătească statului suma de 20 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu.”
Luând cunoştinţă de această soluţie, Vasilică Grădinariu s-a declarat consternat: „Nu pot să cred. Sunt dovezi clare cum au fost fraudate alegerile iar judecătorul n-a dorit să afle adevărul şi s-a situat de partea procurorului. Mâine dimineaţă (n.n. adică astăzi) mă voi deplasa la Judecătoria Dorohoi pentru a obţine minuta şi voi contesta mai departe. Nu pot să cred că este atâta corupţie încât şi judecătorii nu mai vor să afle adevărul.”
Viorel Damache, consilier local PNL, de asemenea s-a declarat uimit de modul în care s-a judecat acest dosar. „Am fost în sala de judecată să mă autodenunţ cum s-a procedat la falsificarea alegerilor dar procurorul n-a fost de acord să fiu audiat iar judecătorul a ascultat de procuror. Pur şi simplu procurorul şi judecătorul au refuzat să afle adevărul: Este ceva incredibil!” – a declarat şi Viorel Damache.
Acest dosar a trezit interesul şi altor magistraţi care au fost curioşi de cum se va soluţiona pentru că, potrivit unor spuse, în spatele întregii afaceri s-ar fi aflat Ioan Amarie, fostul procuror şef la Dorohoi şi la PNA Bucureşti. Amarie deţine pe raza comunei Văculeşti o avere importantă iar oamenii din sat susţin că averea acumulată ar avea legătură directă cu primarul Sorin Gânga. Motiv pentru care Amariei ar fi avut tot interesul să-l scoată basma curată pe primarul Sorin Gânga, folosindu-şi influenţa de care se bucură în zona Dorohoiului.
Sunt doar speculaţii, lipsind dovezile care să facă legătura între averea lui Amarie, primarul Gânga şi modul în care s-a soluţionat acest dosar.
Vasilică Grădinariu este decis să-şi caute dreptatea uzând de căile extraordinare de atac. Va reuşi el să învingă corupţia care a pătruns adânc şi în sistemul justiţiei româneşti? Greu de spus!
Redau mai jos filmul acestui dosar aşa cum a fost el zugrăvit în cuvinte prin articolele publicate anterior.

Botoşani: Dovezi şi martori despre falsificarea alegerile de la Văculeşti
Au trecut patru ani şi mai bine de la alegerile locale din 10 iunie 2012, alegeri dominate masiv de către candidaţii USL. Ulterior acestor alegeri, în mai multe comune din judeţ au apărut reclamaţii că rezultatele au fost viciate dar niciun procuror care a fost sesizat n-a efectuat cercetări în scopul st6abilirii adevărului şi pedepsirii eventualilor vinovaţi.
La Văculeşti, Vasilică Grădinariu (foto 1), fost viceprimar al comunei vreme de vreo 14 ani, a candidat consilier local din partea PRM. Secretarul Biroului electoral comunal a fost liberalul Viorel Damache (foto 2). După numărătoarea voturilor, primar a ieşit candidatul USL, respectiv al PSD, Sorin Gânga, pierzător fiind primarul PDL în funcţie Iulian Vlas. Conform primului proces verbal întocmit după numărătoarea voturilor, Vasilică Grădinariu întrunea numărul necesar de voturi să fie validat consilier local.
În noaptea de 10 spre 11 iunie, câştigătorul alegerilor, respectiv Sorin Gânga a dat de băut şi mâncat la toţi cei care l-au susţinut. S-a dansat toată noaptea. Dimineaţa, mahmuri fiind, au constatat că validarea lui Vasilică Grădinariu consilier local le strica majoritatea de care aveau nevoie să impună viceprimarul dorit.
Atunci, Gânga l-a luat la volan pe Ioan Sofian, zis Nelu, şi s-a deplasat în Botoşani la locuinţa lui Viorel Damache de pe B-dul Mihai Eminescu, vecin cu Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă”. L-au luat în maşină şi, cu toţii, s-au deplasat la sediul PSD. Aici i-a aşteptat o secretară blondă, Cristina, care i-a instruit cum să modifice procesul verbal iniţial şi să întocmească altul.
„Am semnat acel de-al doilea proces verbal., Recunosc: Dar nu mai am somn noaptea de remuşcări şi acum spun tot” - mi-ţa declarat, duminică, Viorel Damache.După ce s-a refăcut procesul verbal de numărare a voturilor, blonda i-a luat şi, prin spatele sediului Prefecturii, i-a introdus în sediu la Biroul Electoral Judeţean. A intrat în biroul de la parter numai primarul Gânga şi cu blonda Cristina. „După ceva timp a ieşit Gânga şi mi-a făcut semn că totul este OK” – îşi aminteşte Damache.
Dar modificările din procesul verbal de aici nu mai corespundeau cu centralizatorul care se afla în drum spre Bucureşti pentru a fi depus la Autoritatea Electorală Centrală. S-a dat telefon la delegaţi iar aceştia au oprit maşina în parcarea unui local de la ieşirea din Focşani şi au operat modificările în centralizator.
„Modificările făcute de delegaţi în centralizator nu se potriveau cu noul proces verbal refăcut de noi la Botoşani aşa că s-a întocmit un al treilea rând de proces verbal pe care l-am semnat cu toţii cei care am fost în comisie” – şi-a continuat Damache şirul povestirii.
De ce au fost necesare atâtea modificări? Pentru a-l elimina de la validare pe Vasilica Grădinariu şi pentru a fi validat consilier local independentul Vasilică Ionel Prisecariu, considerat omul de bază al lui Gânga. Atunci, că ulterior relaţiile dintre cei doi au luat o evoluţie neaşteptată.
Când Grădinariu a văzut cum a fost păcălit, a reclamat situaţia pe la mai multe instituţii de cercetare penală. Nimeni n-a vrut să-l ia în seamă. „Am reclamat la Parchetul Dorohoi, la DNA Suceava dar degeaba. Nu au vrut să facă măcar un minim de verificări. De patru ani mă lupt să se restabilească adevărul iar vinovaţii să fie pedepsiţi. Până acum n-am reuşit mare lucru” – mi-a explicat şi Vasilică Grădinariu în discuţia avută în cursul zilei de ieri.
Astăzi, la Judecătoria Dorohoi, ar trebui să se dea pronunţarea în Dosarul nr. 132/222/2017 în care Vasilică Grădinariu este reclamantul iar alţi cinic aleşi locali în frunte cu primarul Sorin Gânga pârâţi. Ester vorba de un dosar de cercetare penală în care primarul Gânga este acuzat de abuz în serviciu. Cum s-au făcut cercetările în acest dosar, ce atitudine a avut procurorul de caz şi cum s-a desfăşurat procesul veţi afla în zilele următoare.
4.04.2017

Soluţie suspectă într-un dosar de abuz în serviciu
Ieri, la Judecătoria Dorohoi trebuia să se dea pronunţarea în Dosarul nr. 132/222/2017 avându-l ca petent pe Vasilică Grădinariu n şi intimaţi pe Sorin Gânga – primarul comunei Văculeşti, Cristian Ioan Martin – fost secretar al Primăriei Văculeşti actual secretar la Primăria Şendriceni, Constantin Diaconescu viceprimarul comunei Văculeşti, Marcel şi Gheorghe Petrariu participanţi la posibila infracţiune de abuz în serviciu comisă de primarul Sorin Gânga.
Procesul a fost declanşat de către Vasilică Grădinariu, candidat al PRM la funcţia de consilier local în alegerile care au avut loc în duminica de 10 iunie 2012. Grădinariu a descoperit că deşi adunase suficiente voturi să fie declarat consilier local, primarul Gânga a falsificat rezultatul alegerilor în favoarea candidatului independent Ionel Vasilică Prisecariu.
După ce Prisecariu a fost validat consilier local, acesta nu şi-a mai respectat promisiunea dată primarului de a vota în interesul său şi a viceprimarului aşa cum a fost înţelegerea prealabilă
Supărat că Prisecariu nu şi-a onorat promisiunea, primarul Gânga a întocmit un dosar de invalidare a consilierului Vasilică Prisecariu şi a iniţiat un proiect de hotărâre de demitere a acestuia din funcţia de consilier local. Proiectul de hotărâre urma a fost inclus pe odinea de zi a şedinţei de Consiliu Local din 30.05.2013.
Când primarul Gânga a realizat că prin invalidarea lui Prisecariu ca şi consilier local, locul său va fi ocupat de Vasilică Grădinariu, a retras de pe ordinea de zi întreaga documentaţie de demitere a lui Prisecariu.
Pornind de la aceste demersuri ale primarului, Vasilică Grădinariu l-a reclamat pe Sorin Gânga la DNA Suceava pentru comiterea unor abuzuri în serviciu. Plângerea penală a fost trimisă de DNA Suceava spre competentă cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi. Aici, în urma unor anchete despre care voi face vorbire într-un articol separat, primarul şi cei care l-au susţinut în demersul său au fost declaraţi nevinovaţi.
Ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale împotriva primarului Gânga a fost atacată de Vasilică Grădinariu la Judecătoria Dorohoi şi a format obiectul Dosarului nr. 132/222/0217
Judecătorul de dosar, Cristian Coşman, a mânat pronunţarea la termenul din 7 februarie b2017, a amânat pronunţarea şi la termenul din 21 februarie, nu s-a pronunţat nici la termenul dinb21 martie şi urma să se pronunţe ieri, 4 aprilie. Aseară, la ora 22.00 pe siteul Judecătoriei Dorohoi nu era postată nicio soluţie. Adică s-a pronunţat sau nu judecătorul Coşman dacă ordonanţa procurorului este una corectă sau trebuie refăcută cercetarea şi trimişi în judecată intimaţii.
Soluţia din acest dosar are legătură directă cu conţinutul articolului apărut ieri referitor la fraudarea alegerilor locale la comuna Văculeşti, alegeri care au avut loc în duminica de 10 iunie 2017. Vom reveni cu precizări în raport de evoluţia evenimentelor.
5.04.2017

Va exclama Grădinariu: Fiat justiţia, pereat mundus!
În ediţia de marţi, 4 aprilie, am publicat articolul intitulat „Dovezi şi martori despre falsificarea alegerile de la Văculeşti”, făcând trimitere la Dosarul nr. 132/222/2017 aflat pe rol la Judecătoria Dorohoi. Este vorba de o reclamaţie depusă de Vasilică Grădinariu împotriva primarului comunei Văculeşti Sorin Gânga pe care l-a acuzat de abuz în serviciu.
Am explicat în acel articol cum primarul Gânga a fost acuzat de cel puţin două persoane care pot depune mărturie asupra faptelor consumate, respectiv cum a falsificat rezultatele alegerilor locale din duminica de 10 iunie 2012 pentru a obţine validarea unui anume candidat în detrimentul lui Vasilică Grădinariu care a candidat la funcţia de consilier local din partea PRM.
Martorul cheie al acestui fals este Viorel Damache (foto) care a deţinut funcţia de secretar al Biroului electoral comunal şi care a participat la comiterea falsului. Ulterior Damache, cuprins de remuşcări, a considerat că este momentul să se autodenunţe. Numai că momentul ales n-a fost deloc unul potrivit şi cu interesele anchetatorilor.
Şi acum intru în culisele acestui proces. La termenul de judecată din 21 martie a.c., Grădinariu l-a cerut judecătorului Cristian Coşman să-l audieze pe Viorel Damache, aflat în sala de judecată, pentru a se clarifica vinovăţia primarului Gânga.
Pe lângă falsul comis de primar, Damache urma să depună mărturie şi în dosarul aflat pe rol în care primarul Gânga era acuzat că a retras abuziv de pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu Local din 30.06.2013 un proiect de hotărâre prin care protejatul primarului scos consilier prin fals, Ionel Vasilică Prisecariu, urma să fie invalidat la cererea Autorităţii Electorale Permanente care a constatat că Prisecariu nu întrunea condiţiile legale pentru a fi validat consilier local.
În sala de judecată, în primul rând, se aflau primarul Gânga şi ceilalţi acuzaţi din dosar, cu toţii având calitatea de intimaţi. Intimaţii erau veseli nevoie mare. Aveau şi de ce. S-a aflat ulterior că înainte de a se intra în sala de judecată ei au avut o discuţie cu procurorul de şedinţă Titiana Ungureanu.
Judecătorul l-a ascultat cu atenţie pe Grădinariu şi i-a spus că n-are nimic împotrivă să fier audiat Damache dar vrea să asculte şi punctul de vedere al procurorului Titiana Ungureanu. Iar procurorul s-as opus cu înverşunare audierii lui Damache, susţinând în faţa judecătorului că ei au stabilit prin anchetă nevinovăţia primarului şi nu consideră necesară audierea unui nou martor.
Deşi suveran pe dosar şi putea respinge cererea procurorului decizând audierea martorului, judecătorul s-a aliat cu procurorul şi a respins cererea lui Grădinariu de a fi audiat Damache, stabilind că dosarul rămâne în pronunţare. Iată încheierea de şedinţă din 21 martie: „Soluţia pe scurt: Stabileşte data pronunţării la 4 aprilie 2017. Pronunţată în şedinţă publică.”.
Cum am precizat, în ziua pronunţării am publicat articolul intitulat „„Dovezi şi martori despre falsificarea alegerile de la Văculeşti” Se pare că cineva din interiorul Judecătoriei Dorohoi a citit articolul sau poate chiar judecătorul ori procurorul de dosar. Cert este că în toată ziua de 4 aprilie nu s-a dat pronunţarea. Aşa că în ediţia din 5 aprilie am publicat un al doilea articol intitulat „Soluţie suspectă într-un dosar de abuz în serviciu”, oferind suficiente informaţii ca judecătorul şi procurorul să înţeleagă că primarul Sorin Gânga nu-i îngerul administraţiei publice locale din judeţ.
În cursul zilei de 5 aprilie s-a publicat şi soluţia ce trebuia dată în ziua anterioară. „Tip soluţie: Amână pronunţarea. Soluţia pe scurt: Se amână cauza la data de 20 aprilie 2017. Pronunţată în şedinţă publică”
Aşadar, nu s-a dat o pronunţare cum se stabilise la termenul din 21 martie ci s-a amânat din nou judecata. Unul dintre magistraţi a realizat că ar fi poate mai bine să aprofundeze cercetarea pentru aflarea adevărului.
Dar problema este mult mai complexă şi miroase puternic a corupţie. Vasilică Grădinariu l-a reclamat pe primarul Gânga pentru abuzul în serviciu comis pe seama şedinţei de Consiliu local din 30.06.2013 în luna iulie. Reclamaţia a ajuns la DNA Suceava. De aici s-a constatat că cercetarea este de competenţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.
Ajuns la Parchetul Dorohoi, dosarul a fost trimis spre cercetare la Poliţia Dorohoi. De aici a ajuns la Poliţia Botoşani şi înapoi la Poliţia Dorohoi. La Dorohoi Gânga a avut în permanenţă protecţie din partea comisarului Carmen Voitovici, prietenă de familie şi de chefuri. Am scris despre această relaţie nefirească.
Cert este că Voitovici (pensionată în decembrie 2016) l-a scos basma curată pe Gânga şi ceilalţi reclamaţi de Grădinariu. Procurorul de la Parchet şi-a însuşit cercetarea comisarului Voitovici şi a dat ordonanţă de neînceperea urmăririi penale.
Grădinariu a contestat ordonanţa la Judecătoria şi aşa s-a ajuns la situaţia actuală. Din Încheierea de şedinţă din 4 aprilie nu rezultă motivele pentru care nu s-a dat pronunţarea şi s-a stabilit un nou termen de judecată pentru 20 aprilie. Putem specula că se va ajunge la audierea lui Damache. De va fi aşa, o să poată şi Grădinariu exclama: Fiat justiţia, pereat mundus!
7.04.2017


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Şantaj salarial
Horoscopul zilei de 2404.2017
Cu sau fără uniformă, nesimţiţii rămân nesimţiţi
Ioan Rotundu
Lucullus a postit popeşte la Cabana Rediu
Lucullus
Augustin Lazar despre comisia parlamentara de ancheta privind alegerile din 2009
: Magistratii pot fi audiati, in cadrul legal, doar de catre alti magistrati
Cum va fi bumbăcit Macaleţi nătăfleţ de nevasta şoferului
Ioan Rotundu
Tariceanu, despre audierea lui Kovesi la comisia privind prezidentialele:
Si Clinton a fost audiat cand era presedinte
Trump, deschis sa incheie o intelegere comerciala cu UE, dupa discutiile cu Angela Merkel.
Marea Britanie ar fi lasata in spate
Clujenii au reluat, sambata, protestele din Piata Unirii.
Au cerut finantare suplimentara pentru stiinta: „Cercetarea in Romania e in colaps”
Aproximativ 5.000 de maghiari l-au ironizat, in strada, pe prim-ministrul Viktor Orban
Theresa May si conservatorii ating pragul simbolic de 50% intr-un sondaj
Serban Nicolae, despre audierile din comisia parlamentara privind alegerile din 2009:
Augustin Lazar nu este foarte lamurit cat trebuie sa vorbeasca si cat trebuie sa se abtina
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog