Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23967
De la 07 Ianuarie 2003
120879580

Ioana Petrescu nu stie cum vor fi calculate accizele in 2015

  • Acum sunt platite dupa un curs fictiv leu-euro de 4,74 lei
  • 30 September 2014, 23:00
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nu stie inca modul in care vor fi calculate accizele in 2015. Pana anul trecut, erau calculate in functie de cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului precedent. Insa, pentru 2014, Guvernul a inventat o formula care a determinat un curs fictiv de 4,74 lei, in functie de care sa fie platite accizele la bugetul statului. Cu o zi inainte de 1 octombrie, ministrul finantelor nu stie care va fi pana la urma formula: daca se va merge pe varianta care a fost valabila pana in 2013 sau va fi inventat un nou curs. Petrescu spune doar ca exista un grup de lucru care analizeaza multiple posibilitati.
"Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilităţi. Ultima dată erau cel puţin trei. Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformăm în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent şi câţi bani aduce la buget, dar şi care este impactul asupra celor care plătesc această acciză", a spus Ioana Petrescu. Intrebata cand va fi anuntata formula de calcul, ministrul finantelor a evitat sa dea un raspuns clar. In urma insistentelor jurnalistilor, a spus ca in curand.
Leul a fost stabil pe tot parcursul anului 2014, nu au existat oscilatii mari, cursul mediu fiind de circa 4,45 lei pentru un euro. Paradoxal, Guvernul a stabilit un curs valutar care nu exista, mult mai mare decat cel care este in realitate, doar ca sa incaseze mai mult din accize. Pentru tot anul 2014, cursul de schimb pentru accize este de 4,738 lei/euro, conform unei Ordonante a Guvernului. Astfel, preturile la tot ce inseamna produs accizabil (carburanti, energie electrica, alcool, tutun, cafea, produse de lux) sunt formate dupa un curs cu 6,4% mai mare decat cel real, platitorii fiind toti consumatorii.
Guvernul a inventat un curs de 4,738 lei/euro pentru a aduna mai multi bani la bugetul anului 2014. Culmea este ca pe primele sase luni, s-au incasat din accize doar 97,4% din cat a fost programat, ceea ce a dus la un minus de venituri din aceasta zona de 301 milioane de lei. Nici macar cu un curs fictiv mai mare decat cel real nu a reusit Guvernul sa obtina cat si-a propus din accize.
Anul trecut in toamna, Guvernul a cautat solutii de crestere a veniturilor la bugetul de stat pana cand a gasit cateva cresteri de taxe si impozite deja existente sau a inventat unele noi. Una dintre solutii a fost introducerea "taxei pe stalp" de 1,5% din valoarea constructiilor speciale, taxa care se regaseste in preturile finale. Alta a fost inventarea unei hiper-accize, alta decat cea existenta deja, de 7 eurocenti pe litrul de carburanti.
Tot la capitolul inventii este artificiul de calcul al accizelor la toate produsele accizabile. Prin Ordonanta 102/2013 a fost introdus un nou procedeu de calcul al accizei pentru situatia in care vechea metoda nu ar fi pe placul Guvernului. Nivelul accizei se stabileste in euro, insa se plateste in lei. Inainte de Ordonanta aceasta, nivelul accizelor pentru un an se calcula in functie de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie al anului anterior.
In fiecare an de cand se platesc accize in Romania a fost asa. Pana anul trecut, cand Guvernul a constatat ca la 1 octombrie 2013, cursul de schimb a fost sub cel de la 1 octombrie 2012. In octombrie 2012, cursul de schimb a fost de 4,5223 lei pentru un euro, valoare la care s-au platit accizele pe tot parcursul anului 2013. Pentru 1 octombrie 2013 (valoare de referinta pentru calculul accizei in 2014), Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata la calculul accizelor in 2013.
Cu alte cuvinte, incasarile la buget din accize ar fi putut fi mai mici in 2014 decat in 2013, dat fiind ca valoarea de referinta era mai mica. Daca ar fi continuat regula respectata pana atunci an de an, nu ar mai fi avut incasarile pe care le doreau in 2014, un an costisitor din cauza alegerilor. Asa ca Executivul a gasit o noua formula de calcul: a hotarat ca accizele trebuie calculate in functie de rata inflatiei comunicata de INS pana la data de 15 septembrie.
Au introdus in OG 102/2013 o prevedere care spune ca valoarea accizei se determina pe baza cursului stabilit la 1 octombrie a "anului anterior anului precedent" (sic!) inmultit cu indicele inflatiei. Adica, pentru accizele din 2014, a fost inmultit cursul de schimb din octombrie 2012 (4,5223) cu indicele inflatiei din 2013 (104,77%) si asa a rezultat cursul de schimb de 4,7380 lei/euro care se regaseste in facturi. De exemplu, in facturile la energie electrica se arata ca acciza este calculata la un curs de 4,7380 lei/euro. Nu compania care emite factura este vinovata de aparitia acestui curs de schimb fictiv, asa cum ar crede la prima vedere consumatorul, ci Guvernul care a inventat un asemenea curs.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Întrebare perversă
Un martor al DNA in cazul Microsoft afirma ca Adrian Nastase si Victor Ponta sunt implicati in trafic de influenta
Republica Moldova: Autoritatile vor sa puna sub acuzare mai multi bancheri pentru o frauda fiscala de 20 miliarde dolar
Inflatia se apropie de zero in zona euro, alimentad temerile de deflatie. Toate privirile se indreapta spre BCE
Parlamentul a dat liber la campaniile de linsaj mediatic la adresa magistratilor
Vladimir Putin nu isi poate pune in practica amenintarile vizand Polonia si Romania
Modern Calor Botoşani: COMUNICAT DE PRESĂ
Trei incendii în două ore
Moșia Cai de Vis invită la tangou
Deputatul PSD Tamara Ciofu solicită Ministerului Finanțelor eliminarea impozitului pe dobânzi
Interviu cu Victor Ponta (P)
Cristian Roman: Prefecții au fost scoși ,,la produs”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă