Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10684
De la 07 Ianuarie 2003
122870751

Ion Iliescu, pus sub acuzare pentru "infractiuni impotriva umanitatii" in dosarul Mineriada din 1990

  • Magureanu, intrebat daca se simte vinovat de crime impotriva umanitatii: Intrebarea e de-a dreptul neroada
  • 21 October 2015, 23:00
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu a ajuns miercuri dimineata la Parchetul General pentru audieri in dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990". Dosarul fusese inchis in 2009 pe motiv ca nu exista probe suficiente la dosar, dar in martie 2015 a fost redeschis. Parchetul General a extins urmarirea penala si fata de alte persoane si a schimbat incadrarea juridica a faptelor in "infractiuni contra umanitatii", iar surse juridice au declarat pentru HotNews.ro ca Ion Iliescu ar putea fi urmarit penal.
Urmareste evenimentele zilei de la Parchetul General
20:42 Fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu este in prezent suspect in dosarul Mineriadei, pentru crime impotriva umanitatii, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.
14:20 Victor Atanasie Stanculescu a afirmat, la iesirea din sediul Parchetului, ca nu a fost pus sub urmarire penala si ca a fost informat doar despre deschiderea dosarului.
"Atat mi-au spus, s-a redeschis si...", a comentat acesta, inconjurat de ziaristi.
ACesta sustine ca in data de 13 iunie, "cand au fost victime", nu se afla in tara, ci in Berlin.
13:55 Victor Atanasie Stanculescu s-a prezentat la Parchetul general
11:45 Virgil Magureanu, la iesirea din sediul Parchetului, intrebat daca se simte vinovat de crime impotriva umanitatii: Intrebarea e de-a dreptul neroada
Fostul sef al SRI a parasit sediul Parchetului in jurul orei 11:45, afirmand ca "este benefic ca s-au reluat cercetarile" in acest dosar, "pentru ca sa se reconstituie conform adevarului toate cate s-au intamplat atunci".
"Nu e doar atributia mea sa reconstitui adevarul, sa contribui la asta pot. Vom da declaratii in legatura cu toate cate s-au intamplat (...) dupa incheierea tututor cercetatilor", a adaugat el.
Intrebat de o ziarista daca se simte vinovat de crime impotriva umanitatii, Magureanu a raspuns: "Intrebarea e de-a dreptul neroada".
Ora 11.28: Ion Iliescu a fost pus sub acuzare, transmite Agerpres
Ora 10.39: Si Virgil Magureanu ar urma sa fie pus urmarire penala - surse judiciare
Ora 10.08: Virgil Magureanu a ajuns si el la Parchetul General. Magureanu a fost seful SRI in 1990
Ora 10.07: Un comunicat al Parchetului General informeaza ca procurorii au extins urmarirea penala "cu privire la participarea altor persoane" la crimele din Piata Universitatii, fara a nominaliza insa persoanele.
Context:
Prin decizia luata de Curtea suprema, procurorii pot dispune reinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu, dar si fata de fostul director al SRI Virgil Magureanu, Mihai Chitac (fost ministru de Interne, decedat), Victor Atanase Stanculescu (fost ministru al Apararii), generalul (r) Vasile Dobrinoiu (fost sef al Scolii de ofiteri de la Baneasa), Corneliu Diamandescu (fost sef al Politiei Romane), generalul (r) Petre Petre (fost comandant al unitatii de jandarmi 0575 Magurele) si Emil Dumitrescu (fost director al Directiei Cultura din Ministerul de Interne).v Decizia procurorului general a venit dupa ce Romania a fost obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 17 septembrie 2014. CEDO arata, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora. Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Comunicatul oficial al Parchetului General:
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Ca urmare a ordonanţei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.
Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.
În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economi

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Beţivul şi poliţistul
Horoscopul zilei de 22.10.2015
Reţeta zilei: Salata de sfecla pentru iarna
Botoşani/Bălşuşeni: Nevredniciile creştine ale călugărilor de la Schitul Zosin
O fosta angajata a clubului Bamboo, concediata la o zi dupa ce fusese numita consilier
al deputatului PSD Marius Manolache, finul lui Victor Ponta. Manolache admite ca tanara i-a fost "recomandata de prieteni"
Castelul privat din Elvetia al lui Bogdan Buzaianu a fost scos la vanzare
pentru 7,4 milioane de euro in timpul anchetei DNA
Sorin Oprescu ramane in arest
dupa ce judecatorii au respins plasarea fostului primar in arest la domiciliu sau sub control judiciar
Judecatorul iesean Dan Anton, vizat miercuri dimineata de perchezitii DNA
ar fi promis unor oameni de afaceri interventii la fostul premier moldovean Vlad Filat
Un nou protocol pentru predarea Religiei
cultul baptist si cultul penticostal, a fost semnat de Ministerul Educatiei
Romania a iesit pe pietele externe cu obligatiuni pe 10 si 20 ani. Cererea, peste 3 miliarde de euro
Buzaianu, Udrea si reteaua Monaco. Cine sunt toti oamenii astia?
Ce misiune avea politistul mort intr-o groapa din carosabil:
fluidizarea circulatiei sau deschizator de coloana pentru Gabriel Oprea?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog