Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18553
De la 07 Ianuarie 2003
122904202

Ion Petrescu: Noul Machiavelli, din Tiraspol

  • 17 February 2012, 23:00
Evgheni Șevciuk nu este căsătorit. Nici cu femeia visurilor sale. Nici cu Republica Moldova. Dar, ca orice semen, de etnie ucraineană, este un bărbat hotărât. Ştie ce vrea. Ucrainenii fiind recunoscuţi, în primul rând de ruşi, drept mai naţionalişti, chiar decât ei. Ultima afirmaţie aparţinând unui ofiţer rus, cu care am purtat un dialog relativ recent, pe tărâm german.
Pe cine pune ochii domnul Şevciuk?Conform propriei sale declaraţii, pe priorităţile politice ale Republicii Moldova: „Suntem cu ochii pe aceste procese, însă posibil dintr-o parte nu putem observa totul”.
Cum programul zilnic nu-i permite să aibă răgazul personal necesar unui asemenea demers exhaustiv, este de presupus că mai degrabă este vorba de “ochii şi urechile” Comitetului pentru securitatea naţională/KGB, noua denumire a fostului minister al securităţii naţionale din Transnistria.
Aici este şi paradoxul puterii asumate de Evgheni Șevciuk. Dar şi inteligenţa sa, în adormirea vigilenţei Maicii Rusia. Cine este dornic să verifice validitatea unor asemenea afirmaţii să caute fotografia oficială, realizată la masa dialogului trilateral, ce i-a reunit pe premierul Vlad Filat, ministrul ucrainean de externe, Constantin Grişcenko şi noul lider al Transnistriei, Evgheni Şevciuk.
În imaginea menţionată, premierul Republicii Moldova priveşte atent şi preventiv spre interlocutorii săi, el fiind postat pe latura din stânga, oficialul ucrainean în capul trebii, adică al mesei – surâzând mulţumit că i-a reuşit Kievului un asemenea şah la Moscova – iar în dreapta (culmea ironiei, pentru un politician de stânga!), chiar noul Niccolň di Bernardo dei Machiavelli,alias mister Şevciuk.
O discuţie ca între primarii de sector, din capitala României, deoarece nu au fost abordate - conform aprecierilor comune, din conferinţa de presă derulată ulterior – decât… problemele economice şi sociale, vitale pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Deci, o reuniune cetăţenească, paşnică şi câmpenească…
A reînfiinţat KGB-ul în Transnistria acest nou Machiavelli, de la Tiraspol? Da, dar nu spre reintegrarea în urmaşa URSS, actuala Federaţie Rusă – aşa cum îşi doreşte Vladimir Putin – ci spre facilitarea translaţiei la Ucraina de azi, sau la partea occidentală a acesteia, dacă sistemul autoritar instituit la Kiev va genera nu doar o explozie de mânie populară, ci chiar o secesiune, previzibilă încă din anul 2000, între zona vestică, cu credincioşi supuşi papei de la Roma, şi arealul răsăritean, cu ortodocşii încântaţi de aura atotputernică a Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii.
Aşa că maliţiozitatea voalată a lui Evgheni Şevciuk, conform căreia între Republica Moldova şi România au loc procese de integrare, este expresia proverbului „gura păcătosului adevăr grăieşte”, asemenea evoluţii fiind deja limpezi între Transnistria şi Ucraina.
Sigur că, pentru salvarea aparenţelor, la Kremlin, noul Machiavelli, din Tiraspol, invocă necesitatea introducerii, în landul pe care îl conduce acum, a rublei ruse. Ceea ce, în traducere liberă, înseamnă că a înţeles viitorul zonei adiacente: noua graniţă de vest a Comunităţii Statelor formal Independente, trece pe Nistru. Pe malul drept al fluviului începând spaţiul protejat inclusiv de scutul antirachetă, iniţiat peste Ocean.
Întrebarea logică, care s-ar pune după alegerile prezidenţiale, din luna martie, din Rusia, este ce va răspunde Şevciuk, la interogaţia noului prezident al federaţiei răsăritene: “Evgheni Vasilievici, ce activităţi comune vom pune în aplicare?”
Noul Machiavelli, de la Tiraspol, are de pe acum răspunsul pregătit. Transnistria are propriul vector de dezvoltare - diferit de acela al celui de-al doilea stat românesc - orientat definitiv spre lumina visată, de la Răsărit.
Restul ţine de forţa unui lider tânăr de a tolera trecerea propriilor votanţi şi pe malul occidental al Nistrului, inclusiv al celor dornici să câştige bani mai mulţi, cu afaceri proprii, în Republica Moldova. O perspectivă la care va contribui normalizarea circulaţiei feroviare şi dinamizarea oficială a colaborării economice. Tot banii vorbesc...
Tactica paşilor mici, în dialogul cu Chişinăul, enunţată de noul Machiavelli, o camuflează, vorba vine, pe aceea a apropierii practice de Kiev şi teoretice de Moscova.
Oricare dintre cele două variante de tutelare politică va fi consolidată în viitor, Evgheni Şevciuk speră să rămână pe jilţul suprem din Tiraspol.
Pentru marele public, el a afirmat că în domeniul legislativ, autoritățile transnistrene ar putea adapta acte după modelul rusesc, ceea ce va crea condiții favorabile pentru ca antreprenorii ruși să investească în economia locală. Ei, aş!
Ruşi deocamdată, nu ucraineni. Cu precizarea sa, că ar dori, mai întâi, să îi vadă pe investitorii moscoviţi ruși, cu planurile lor, dezirabil serioase și resursele voit semnificative. Pașol na turbinca! Joc magistral, la două capete, al noului Machiavelli!
Chiar dacă, prin natura studiilor sale postuniversitare, la conducerea guberniei... transnistrene, Evgheni Şevciuk aplică vizibil ceea ce a deprins la Academia de Management a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, la nivelul ţelurilor politice reale este un excelent aplicant al învăţăturilor căpătate la Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe a Ucrainei.
Evgheni Șevciuk este avocat. Mai precis avocatul diavolului geopolitic, de la răsărit. La fel ca şi Keanu Reeves, din filmul „Devil’s Advocate” tinde să aibă şansa de a lucra alături de Diavol, intepretat în filmul amintit de Al Pacino. Şi tare i-ar mai place ca subtitrarea în limba rusă, a propriei sale prestaţii politice, să fie înlocuită cu una în limba nativă, evident ucraineană. Nu-i aşa?
Arena.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Reclamaţii turceşti
40 de familii din Brateşu Vechi ajutate de pompierii botoşăneni
Nicolae Negru: Ştefan cel Mare – preşedinte!
Salariile directorilor de companii de stat, micşorate cu 25-30%
Un hot care a vrut să jefuiască clienţii unui bar din Olanda a fost ignorat complet de aceştia
Dinu Damaschin, protectorul Monicai Gabor, a murit la Curtea de Apel Bacău
Ungureanu vrea în 60 de zile venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB.
Ministrul Borbely reduce numărul autorizaţiilor de mediu
Preţurile la gazele importate de România au scăzut cu circa 15%
Centrul Militar Judeţean se mută în sediu nou într-o lună
Surprize portocalii pentru liberalul Florin Ţurcanu
Botoşani: Deştepţii cedează, consilierii judeţeni USL nu
Primăria Suliţa, mărul discordiei din USL
Protecţia Consumatorului tratată ca un fel de moaşă comunală
ITM: Mii de cărţi de muncă abandonate de titulari
Verificări severe asupra acordării ajutoarelor pentru încălzire
Premieră la Protecţia Copilului Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog