Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10815
De la 07 Ianuarie 2003
122896464

Ion Raţiu, sau distincţia omului care sfinţeşte locul

  • 16 January 2009, 23:00
Nascut in 6 iunie 1917 si plecat la cele vesnice la 17 ianuarie 2000 Ion Ratiu a fost denumit pe buna dreptate "campionul democratiei", dupa intoarcerea in tara. Avocat, jurnalist, scriitor, politician, om de afaceri si filantropist, Ion Ratiu a fost vocea cea mai vehementa din occident impotriva familiei Ceausescu, infiintand Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi.
Ion Ratiu s-a nascut la Turda. Dupa ce a studiat Dreptul si s-a inrolat in armata, in aprilie 1940 a intrat in Serviciul Roman de Informatii Extern. A fost trimis la Londra, ca si cancelar la Legatia Romaniei insa putin dupa numirea sa, in Romania s-au produs schimbari politice de proportii iar schimbarea axei aliantei tarii sale il face pe tanarul diplomat sa isi dea demisia si sa ceara azil politic in Marea Britanie. A castigat o bursa la St. John's College, Cambridge si in 1945 s-a casatorit cu Elisabeth Pilkington, la Londra.
In anii '50 infiinteaza publicatia Free Romanian Press, un saptamanal de stiri si comentarii. Este de asemenea un colaborator devotat al posturilor de radio BBC Romanian service si Radio Europa Libera sau Vocea Americii. In 1957 Ion Ratiu publica "Politici pentru Vest" o carte in care infiereaza sistemul comunist si in special Uniunea Sovietica.
Intors in tara in 1990 a continuat lupta sa cu ramasitele sistemului comunist. A facut parte din Parlamentul Romaniei si a detinut si functia de Vice-presedinte al Camerei Deputatilor in perioada mineriadei in care orice element occidental era vanat si umilit. Prin calmul sau a facut atunci apel la ratiunea populatiei si a reusit sa ii calmeze pe minerii care ocupasera Camera Deputatilor.
A fost cunoscut romanilor de rand mai mult pentru papionul de care nu se despartea in nici o imprejurare decat pentru lupta sa anticomunista sau lucrarile filantropice realizate prin intermediul Fundatiei ce ii poarta numele si care fiinteaza la Londra din 1979. Fundatia Ratiu implineste anul acesta 30 de ani de devotare pentru ajutorul tinerilor oferind un exemplu pentru sustinerea principiilor democratice, al promovarii culturii si al excelentei. Fundatia este acum condusa de urmasii familiei Ratiu care au infiintat o filiala si la Turda, orasul natal al filantropului roman. Fundatia are insa birouri si in Londra, Washington si Bucuresti.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Populaţia României a mai scăzut puţin în noiembrie
Divergenţe între conducerea AJOFM şi constructorul Ascon
Etapa a doua a campaniei de vaccinare a fetiţelor
A crescut salariul minim pe economie
Calificare şi după gratii!
Ţiprigan îşi depăşeşte atribuţiile de lider sindical
Ministrul Educaţie nu a cerut părinţilor să păzească şcolile
Continua meciul Rusia – Ucraina în privinţa tranzitului gazului rusesc spre Europa
Poetul basarabean Grigore Vieru grav rănit într-un accident rutier
Botoşănenii ştiu să facă propuneri legislative viabile
Cu ochii pe Ţâbuleac
Pesediştii botoşăneni şi-au stabilit propunerile de subprefecţi
Primarul Flutur a mai adăugat un an la „buchetul” vieţii
Avem încă un candidat pe urmele lui Costel Busuioc – Costel Ursu
Micii întreprinzători români din Kitchener s-au întâlnit la început de an
Ioane, de ce eşti trist?
Salut, flăcăi! Mă cheamă Miţa!
Păcală în satul lui
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog