Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17930
De la 07 Ianuarie 2003
122877997

Iranul a suspendat sentinţa cu moartea pentru Sakineh Mohammadi Ashtiani

  • femeia va face 10 ani de închisoare
  • 17 January 2011, 23:00
Autoritatile din Iran au suspendat sentinta cu moartea prin spanzurare a unei femei, a carei pedeapsa initiala - omorarea cu pietre - a starnit un val de proteste vehemente la nivel international, transmite Reuters, citand un membru al Parlamentului de la Teheran. Pedeapsa cu moartea pentru Sakineh Mohammadi Ashtiani a fost schimbata in 10 ani de inchisoare.
Anul trecut, justitia iraniana o condamnase la moarte prin lapidare pe femeie, gasita vinovata pentru adulter, insa sentinta a fost suspendata dupa ample proteste la nivel international. Sakineh Mohammadi Ashtiani urma totusi sa fie spanzurata, deoarece ar fi fost complice la asasinarea sotului sau.
Presedintele Comisiei parlamentare din Iran pentru drepturile omului, Zohre Elahian, a afirmat insa, intr-o scrisoare trimisa presedintelui brazilian Dilma Rousseff, ca sentinta cu moartea prin spanzurare a fost suspendata in urma rugamintilor venite din partea copiilor femeii. Elahian a afirmat ca Ashtiani a fost condamnata la 10 ani de inchisoare. Femeia a fost arestata in 2006.
Reuters reaminteste ca, in 2010, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva i-a oferit azil lui Ashtiani, insa propunerea a fost respinsa de Iran. Lula este "un personaj uman si sensibil", insa el nu are toate datele despre caz, au spus atunci iranienii.
Relatiile dintre Brazilia si Iran s-au imbunatatit simtitor in ultimii ani, dupa ce oficialii brazilieni au incercat sa medieze conflictul dintre Teheran si Occident pe marginea dosarului nuclear iranian.
Sakineh Mohammadi Ashtiani a fost condamnata la moarte dupa ce "a marturisit" ca a comis adulter si ca a fost implicata intr-o crima. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa. In plus, el a sustinut ca Ashtiani a fost torturata in detentie. In septembrie 2010, ea a primit si 99 de lovituri de bici din cauza unei confuzii de identitate.
Numeroase guverne din intreaga lume si organizatii pentru apararea drepturilor omului au condamnat sentinta impusa de judecatorii iranieni, iar cazul a inrautatit relatiile dintre Iran si Occident.
Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.
Autoritatile din Iran resping acuzatiile de incalcare a drepturilor omului si sustin ca nu fac decat sa respecte legea islamica.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cine a eliberat clanul Amişculesei?
Guvernul ademeneşte cadrele medicale doar cu promisiuni
Biletele la odihnă şi tratament se vor acorda la fel ca anul trecut
Danezii vor botoşăneni pentru fermele agricole
Învăţătorii cu renume vor fi luaţi cu asalt de părinţi
Clanul Amişculesei este din nou liber
judecătorii suceveni i-au pus în libertate condiţionată
Plombări asfaltice pe mai multe străzi din oraş
„Vreau să-mi mut afacerile în comuna Lunca”
anunţă deputuatul Florin Ţurcanu
Parohia „Sfântul Ilie” Botoşani au nevoie de ajutor
Liberalul Ionică Nechifor favorit pentru şefia Camerei Agricole
Contrabanda cu ţigări i-a adus prejudicii de 33.000 lei
Ţigări de mii de lei descoperite în week-end
Caricatura zilei: Drăgălăşenii portocalii
Cum o companie minoră (OMV) devine factor geopolitic în Europa.
poate fi renaţionalizat Petrom?
Atac antiromânesc si în Voivodina
statuia lui Eminescu vandalizată la Uzdin
“Tristă aniversare”
Un fost bancher elveţian a predat WikiLeaks date despre 2.000 de conturi secrete
Demişi de la conducerea Jandarmeriei
Bancul zilei: Discuţie de salon
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog