Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18212
De la 07 Ianuarie 2003
122903861
Istorie necenzurată

Amanta lui Cuza

  • 23 January 2008, 23:00
Puţini ştiu că domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dezvoltat o pasiune puternică pentru fiica unui antiunionist, trăind mulţi ani în adulter. În 1860, în mahalaua Amzei din Iaşi, Cuza a cumpărat un imobil pe care îl vizita des. Domnitorul mergea acolo des pentru a-şi odihni grijile pe umărul unei graţii feminine cu ochi strălucitori.
Potrivit unor cercetători istorici, casa a fost înzestrată cu mobilă de la Paris, cu covoare orientale şi obiecte de valori inestimabile. Primele neînţelegeri în căsnicia cu Elena Rosetti – Solescu au apărut în 1852, când Cuza a fost numit pârcălab la Galaţi. Numeroasele sale infidelităţi au devenit subiecte de bârfă, ajungând la urechile mamei soacre.
Amanta lui Cuza, Maria Obrenovici, era fiica unui latifundiar ce se împotrivea unirii. Istoricul Constantin Giurescu scria despre amanta lui Cuza că era „mai frumoasă şi mai feminină decât doamna Elena” şi că era „fiica antiunionistului Costin Catargi şi vroia să ia locul doamnei nu doar în inima principelui, dar şi pe tron”. Se spune că atunci când a fost ales domn al Moldovei şi Ţării Româneşti, Cuza le-a declarat celor întruniţi: „Domnilor, mi-e teamă că nu veţi fi satisfăcuţi cu mine”.
Şi Dimitrie Bolintineanu spunea despre Cuza că „iubea sexul frumos sau cel puţin avea reputaţia asta”. Amanta lui Cuza a avut un fiu, Milan, care avea să devină rege al Serbiei. Maria era mai tânără cu 10 ani decât soţia principelui. Pierzând bătălia pentru amor, Elena Cuza a preferat să caute liniştea într-un exil lung la Paris. Nu a fost prezentă nici la înscăunarea lui Cuza ca domn.
După reîntoarcerea la palat, Elena a aflat de la soţul ei că Maria îi născuse un fiu nelegitim, Alexandru, urmat de un altul în 1865. Atunci s-a gândit Elena, pentru prima dată, la divorţ. Se mai spune că organizatorii loviturii de stat de la 11 februarie 1866 au plănuit lucrurile astfel încât să îl surprindă pe Cuza în pat cu Maria Obrenovici. Cuza a părăsit ţara doar cu amanta, fără să-şi mai aştepte şi soţia. Elena a aflat abia la 26 februarie că principele a ajuns cu amanta la Viena. Familia i-a cerut să divorţeze, dar, aflat în exil, Elena a vrut să-i fie alături.
A călătorit împreună cu Cuza, dar acesta continua să se întâlnească cu amanta prin hoteluri. Prin 1950, casa din mahalaua Amzei a fost demolată prin dinamitare. Un document amintit de istorici menţionează că fiul nelegitim al principelui, Alexandru, a fost înfiat de Elena Cuza, după decesul amantei principelui. Amanta este înmormântată în cavoul familiei Catargi din Cimitirul Eternitatea din Iaşi. (Marian MOROŞAN)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Răsfăţatul justiţiei din patru judeţe
Şapte spargeri în şapte zile
Magda Pălimariu, pe urmele campionilor olimpici la schi
PNG cheamă la raport organizaţiile din judeţ
Guraliuc vrea ca şi câinii comunitari să simtă că avem an electoral
Consilierul Costic îşi dă cu presupusul în respectarea legii
* victimele capcanelor din trafic
Hriţcu crede că a găsit momeala pentru a spori numărul de spectatori
Modernizarea străzii Vâlcele va elimina multe din necazurile actuale
Primăria Botoşani va fi şi în acest an generoasă cu bani la…Termica
Municipalitatea a creionat bugetul pe 2008
Unităţile şcolare rurale se apropie tot mai mult de cele europene
Hainele furate “se plimbau” pe stradă
Elevii vor alocaţii şi după împlinirea vârstei de 18 ani
Programul Rabla şi pentru tractoare
Comentariul comentariilor (XXXII)
(Ioan Rotundu)
Sindicatele din sănătate ameninţă iar cu greva
ITM a găsit spălătoriile auto „murdare” în respectarea legii
Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită de deţinuţi
Tichetele cadou – motiv de ameninţări şi încăierare sindicală
Mirarea nimfomanei
Horoscop
Mâncare de castraveţi acri cu carne porc
Program TELE'M Botoşani, joi, 24 ianuarie
Vinde afacere la cheie
Unirea Principatelor văzută, ieri, din conacul boierului Miclescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog