Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14940
De la 07 Ianuarie 2003
122875007

Jucării magnetice cu grad ridicat de periculozitate

  • 12 April 2009, 23:00
În urmă cu aproape un an a intrat în vigoare Ordinul privind adoptarea măsurilor prin care jucăriile magnetice puse pe piaţă includ un avertisment asupra riscurilor pe care le prezintă pentru sănătatea şi siguranţa copiilor. Cu toate acestea, pe tarabele din pieţe se vând în continuare jucării fără avertismentele legale. Punerea pe piaţă a jucăriilor magnetice este condiţionată de existenţa unui avertisment adecvat înscris pe jucăriile cu magneţi sau componente magnetice.
Această decizie vine ca urmare a numărului crescut de accidente provocate de inhalarea sau înghiţirea de către cei mici a componentelor de dimensiuni reduse, detaşabile, ale jucăriilor. Etichetarea corectă a acestor produse ar trebui să ajute părinţii să cumpere jucăriile adecvate vârstei copilului şi, mai ales, să prevină pericolele ce pot apărea din joacă.
Dacă magazinele autorizate sunt supuse controalelor pentru verificarea respectării acestor prevederi, în schimb, pe piaţă comercianţii au toată libertatea de a nu respecta legea. Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor susţin că în această perioadă, când părinţii pregătesc cadouri "de iepuraş" pentru cei mici, controalele vor fi intensificate şi la comercianţii de jucării, însă tot cei din unităţile autorizate sunt vizaţi de controale.
Celor care cumpără jucării de pe piaţă, mai ieftine, nu le rămâne decât să verifice singuri produsele cumpărate. Producătorii şi distribuitorii trebuie să afişeze la vedere, pe ambalaj sau ataşat de jucăria magnetică, un avertisment în limba română, care să transmită un mesaj clar, de forma: „Atenţie! Această jucărie conţine magneţi sau componente magnetice. Magneţii care se lipesc unul de celălalt sau se ataşează de un obiect metalic, pot provoca accidente grave sau mortale prin ajungerea în corpul uman. Cereţi imediat asistenţă medicală în cazul în care magneţii sunt înghiţiţi sau inhalaţi.” Decizia de a impune această etichetare a fost luată în întreaga Uniune Europeană, ca urmare a numărului crescut de accidente provocate de inhalarea sau înghiţirea de către cei mici a componentelor de dimensiuni reduse, detaşabile, ale jucăriilor. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O anonimă la vicepreşedinţia CJ
Ioan Rotundu
Coţcărie juridică la Parchetul Săveni
Comentariul comentariilor LIX
(Ioan Rotundu)
Elena Udrea lansează un nou trend
Icoana lui Voronin
Apel disperat de la Chişinău
Între febra pregătirilor pentru Paşte şi fierbinţeala celor ce mor de grija altora
Horoscop
O strategie neinspirată
Friptură de porc la cuptor în stil vânătoresc
Puteţi câştiga un ban suplimentar
Românul şi bomboana de pe colivă
Comasarea unităţilor de învăţământ special dorohoian se va decide în luna mai
Umbra rusofonului Bordeianu continuă să tulbure liniştea lui „Eminescu”
de patru ani, într-un mod dubios, un proces trenează inexplicabil
Criza afectează confecţiile şi construcţiile
Muzeul Judeţean se alătură manifestărilor prilejuite de Zilele Oraşului Botoşani
Peremiştii au depăşit planul la semnături pentru „Războinicul Luminii”
Tradiţii din Pakistan la Muzeul Judeţean
Tratamentul de fertilitate subvenţionat 50% din preţ
Rezervele cu plată n-adună banii speraţi
Sângele care salvează vieţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog