Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3828
De la 07 Ianuarie 2003
123147823
pnl

Judeţul Botoşani pe penultimul loc pe ţară în clasamentul privind locuinţele cu baie şi apă curentă

  • 29 August 2012, 23:00
Cu mai putin de 30% dintre gospodarii dotate cu o toaleta in casa, Oltul este judetul de pe ultima pozitie in acest clasament negru. La mica distanta sunt Botosani, Vaslui, Teleorman si Giurgiu, potrivit rezultatelor preliminare ale Recensamintului din 2011, facute publice de INS. Media pe tara a gospodariilor cu baie in interior este de 61%, fata de o medie europeana de aproximativ 95%. Indicatorul "locuinte cu baie in interior" este in strinsa legatura cu alti indicatori statistici. Astfel, judetele cu sold negativ al populatiei in 2011 (din care oamenii pleaca in numar mai mare decat vin sa se stabileasca acolo) sunt exact cele mai putin dotate cu baie in casa: Olt, Vaslui, Botosani (potrivit unei anchete INSSE remisa HotNews.ro).
La fel stau lucrurile in privinta investitiilor straine - in Vaslui de pilda, acestea s-au ridicat intre octombrie 2011- februarie 2012 la 1500 de euro. Toti acesti indicatori statistici intaresc perceptia analistilor care situeaza judetele mai sus enumerate in topul saraciei din Romania.
In ceea ce priveste locuintele cu baie in curte, distanta fata de media Uniunii Europene este uriasa. Statistic, in UE media gospodariilor care nu au baie in interiorul casei e intre 4-5%. In Romania, acest indicator este aproximativ 40%, procent explicat in parte si de ponderea ridicata a romanilor care traiesc in mediul rural, adica 47,2%.
Localitati din mediul rural: sub 20% din locuinte au baia in interiorul casei
De alfel, la nivel de judet, orasele "urca" acest indicator, in vreme ce locuintele in mediul rural il coboara. Cine intra pe site-urile judetene ale Statisticii va avea suspriza sa constate ca sunt multe localitati in care mai putin de 20% dintre locuinte au baia in interiorul casei.
De mentionat faptul ca, potrivit Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, aproape 7% dintre romani nu considera nici macar foarte necesar a avea o baie in interiorul locuintei, acestia multumindu-se sa declare ca o asemenea dotare este doar "dezirabila".
In ceea ce ii priveste pe cetatenii celor 27 de state europene, ierarhia conditiilor de locuit arata ca necesitatea cea mai ridicata se refera la existenta unei toalete cu apa curenta (69%), urmata de lipsa scurgerilor si umezelii (68%) si existenta apei calde curente in locuinta (67%).
Topul judetelor cu cele mai putine locuinte dotate cu bai in interior Topul judetelor cu cele mai putine locuinte cu baie in interior este condus de Olt (29,8%), Vaslui (32,6%), Botosani (36,8%), Teleorman (37,8%) si Giurgiu (38,8%). La polul opus, judetele cu cele mai multe locuinte dotate cu baie in interior sint Bucuresti (95,2%), Brasov (83,5%), Constanta (79,8%), Hunedoara (79,6%), Timis (78,6%) si Cluj (77,4%).
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bănuiala ucigaşă
Elevi botoşăneni premiaţi la Olimpiada Naţional㠄Meşteşuguri artistice tradiţionale”
Trei incendii în mai puţin de şase ore
Botoşani: Situaţie dezastruoasă constată la Şcoala din Dorobanţi
Bulevardul Mihai Eminescu se închide în week-end pentru promenadă
Flutur ar putea fi şeful Zonei Metropolitane
Primarul Portariuc visează să-i disciplineze pe ţiganii botoşăneni
Director nou la Direcţia pentru Protecţia Copilului
Botoşani: Portariuc îi cere luiŢurcanu să nu mărească preţl la apă
Inspectorii fiscali, atacaţi cu pietre de localnici, pe insula Hydra din Grecia
Lex Google, o lege privind drepturile de autor, obligă motoarele de căutare să plătească un comision ziarelor online
Nu îl cunosc, dar mi s-a părut un şmecheraş de mâna a doua
Germania şi China îşi întăresc "relaţiile speciale"
restul UE riscă să rămână pe tuţă
Forţele de dreapta au lansat manifestul politic Romani, sus inima! Romania are viitor
Încă doi elevi au părăsit Bacul, prinşi cu telefoane
Pachet special de servicii medicale pentru cei cu venituri reduse
IŞJ: Cadrele didactice vor participa la un curs de perfecţionare
Din culisele Festivalului harbuzului
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog