Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19847
De la 07 Ianuarie 2003
122905496

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat

  • 7 December 2010, 23:00
Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat marti in Marea Britanie in baza unui mandat european emis de Suedia, a anuntat politia metropolitana din Londra, potrivit Reuters, dupa ce acesta s-a predat.
Australianul in varsta de 39 de ani este acuzat de "infractiuni sexuale", dupa ce doua femei au depus plangeri impotriva sa.
Politia londoneza a declarat ca Assange a fost arestat in jurul orei 09:30, ora locala, cand Assange s-a prezentat la sectia de politie. Potrivit acesteia, impotriva sa exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010. Fondatorul Wikileaks neaga acuzatiile, dar a recunoscut ca a avut relatii sexuale cu doua femei in timpul unei vizite in Suedia din august. Avocatul sau sustine ca ancheta nu are nicio baza, ci face parte dintr-o campanie de incriminare.
Assange urmeaza sa fie audiat la un tribunal din Londra in cursul zilei de marti, cand se va stabili data audierilor in vederea cererii de extradare.
Fondatorul site-ului Wikileaks, care a facut valva prin publicarea a sute de mii de documente secrete legate de razboaiele din Irak si Afganistan si, cel mai recent, a peste 250.000 de telegrame secrete ale corespondentei diplomatice americane, urma sa se prezinte in fata justitiei britanice astazi pentru a-si negocia libertatea. Assange a amenintat recent ca va dezvalui parola unui fisier "asigurare" pe care l-a pus la dispozitia vizitatorilor site-ului incepand cu luna iulie, in cazul in care autoritatile incearca sa ii intrerupa activitatea.
Avocatul lui Assange, Mark Stephens, a spus ca este in tratative cu politia britanica pentru a organiza o intalnire cu fondatorul lui WikiLeaks. "Nu este inculpat de nimic. Suntem pe cale sa organizam o intalnire cu politia pe baza voluntara, pentru a facilita luarea in considerare a acestei cereri (n.r. de extradare)", a explicat avocatul.
In ultimele zile, Assange a spus prietenilor ca este convins din ce in ce mai mult ca Statele Unite se afla in spatele incercarilor procurorilor suedezi sa-l extradeze pentru a fi interogat, dupa publicarea telegramelor americane stanjenitoare.
Acuzat de "sex pe nepregatite"
Potrivit avocatului Mark Stephens, mandatul de arestare emis pe numele lui Assange ar fi pentru o infractiune prevazuta de legea suedeza numita “sex pe nepregatite”.
Pedeapsa maxima pentru faptele sale este o amenda de 5000 de coroane suedeze (~2350 lei).
Stephens a mai declarat ca nu intelege foarte clar ce inseamna “sex pe nepregatite”, si ca autoritatile suedeze nu au clarificat suficient acuzatiile: “Ma simt ca intr-un film supra-realist suedez in care suntem amenintati de capcauni bizari. Procurorul nu a cerut sa-l vada pe Julian, nu a cerut sa il intervieveze, nu l-a acuzat de nimic. I s-a spus doar ca este cautat pentru un interogatoriu, dar nu i s-a spus ce acuzatii ii sunt aduse”.
Legislatia suedeza duce problema consimtamantului unui act sexual mai departe decat majoritatea altor legislatii, avand prevederi ce includ si refuzul de a folosi un prezentativ sau ruperea acestuia in timpul actului sexual. Astfel, un barbat poate fi acuzat de “sex pe nepregatite” si amendat daca duce la capat un act sexual consensual fara prezervativ, in conditiile in care partenera sa l-a rugat sa foloseasca acest mijloc de protectie.
Assange a ajuns in Suedia pe data de 11 august pentru un seminar patronat de Partidul Social Democrat suedez si a locuit pe perioada evenimentului in apartamentul uneia dintre organizatoare, care avea sa-l acuze apoi de “sex pe nepregatite”. Conform unui raport al politiei obtinut de tabloidul britanic Daily Mail in luna august, ea si Assange au facut sex si au folosit un prezervativ, dar acesta s-a rupt, de unde si acuzatia de “sex pe nepregatite”.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soacra cea încăpăţinată
Cazul Ridzi, discutat in şedinţă secretă la Camera Deputaţilor
Si Islanda a ieşit din recesiune
Crin Antonescu: O alianţă electorală cu PC nu e exclusă
Dan Voiculescu e infinit mai puţin contestat decât Boc
Ioan Oltean, despre o eventuală plecare a Monicăi Macovei din PDL
ar fi o pierdere uriaţă, irecuperabilă
Camera Deputaţilor a votat Legea Pensiilor
varsta de pensionare - 63 de ani pentru femei si 65 pentru barbati
Fiul fostului ministru Sorina Placintă, urmărit penal
după un scandal cu focuri de arma in centrul Capitalei
Crinul care se vestejeşte
Ioan Rotundu
Ce jocuri faceţi, domnule Mircea Geoană?
aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?
De ce şi-a luat Geoană interviu pe blog
cum se explică războiul cu Ponta
Comune cu trotuare de vis
comune cu trotuare la care primarii doar visează
Beizadelele
Expoziţie de ceramică ş la Galeriile „Ştefan Luchian”
au expus lucrări Angelica şi Petru Maxim
Cercetătorii de la Staţiunea Popăuţi au convins că la Botoşani se face performanţă
„Există o datorie pan-europeană de a salva presa scrisă”
Societatea comercială Modern Calor SA atrage atenţia botoşănenilor
CAS anunţă să fie mai generoasă cu plata către farmacişti
Ministrul Funeriu i-a pricopsit pe profesori cu un grafic al gradaţiilor
Coasiguraţii scapă de plata asigurărilor de sănătate
Coasiguraţii scapă de plata asigurărilor de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog