Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22675
De la 07 Ianuarie 2003
122908324

Juristul Niţu vrea să repare abuzurile strecurate în legea sănătăţii

  • 25 November 2007, 23:00
Articolul 313 din Legea 95/3006 privind reforma în domeniul sănătăţii este considerat de expertul în armonizare legislativă, Victor Niţu, ca fiind neconstituţional. Articolul prevede ca „persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi sunt obligate să plătească cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată”. În opinia expertului în armonizare legislativă respectivul articol din legea sănătăţii încalcă două articole din constituţie. Această problemă a fost ridicată de Victor Niţu şi în cadrul unui curs urmat la Braşov pentru expert în armonizare legislativă.
Sesizând faptul că Articolul 313 din legea privind reforma în sănătate este neconstituţional, Victor Niţu a deschis, în calitate de expert, acţiune în instanţă. Încă de la începutul lunii octombrie acţiunea a fost deschisă la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Botoşani.
Primul terme de judecată a fost stabilit pentru data de 12 decembrie. În cazul în care Tribunalul va fi de acord cu motivaţia expertului în armonizare legislativă, va trimite dosarul la Curtea Constituţională. După cum susţine Victor Niţu, articolul 313 din Legea 95/2006 este neconstituţional deoarece încalcă două articole din Constituţia României. Astfel este vorba de Articolul 15 care spune că „legea dispune numai pentru viitor” şi Articolul 26 după care „autorităţile publice trebuie să respecte şi să ocrotească viaţa privată”.
Articolul 313 din legea reformei în sănătate obligă persoanele care au provocat o vătămare fizică altei persoane, ca pe lângă răspunderea penală prevăzută de Codul Penal, să plătească şi cheltuielile de spitalizare. După cum susţine Victor Niţu, în România orice bolnav este tratat ca urmare a calităţii de asigurat. Cei neasiguraţi sunt trataţi la urgenţe, dacă este cazul. „Nu are importanţă din ce cauză ajunge în spital, spitalul e obligat să îl trateze. Că tu ai un conflict cu o altă persoană care ţi-a provocat daune este treaba ta privată pe care ţi-o rezolvi după spitalizare, cu persoana respectivă şi îi ceri despăgubiri. Am dat un caz absurd. În caz de accident, la volan e soţul. El va fi obligat să plătească spitalizarea soţiei sau copiilor care se află în maşină, deşi sunt asiguraţi”, a declarat Victor Niţu, în caşitatea sa de expert în armonizare legislativă.
Acesta speră ca la primul termen, Tribunalul să accepte motivaţia sa şi să trimită dosarul mai departe, având în vedere că la nivel de ţară cazuri ca cel prezentat de el sunt de ordinul sutelor de mii. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La Flămânzi, liceenii îşi răscumpără absenţele cu bani
conducerea liceului spune că preţul a fost negociat cu părinţii
Cum au devenit romanii romi
Impunerea apelativului "romi" pentru ţigani a creat o confuzie păguboasă pentru imaginea României
Filiala Cartel ALFA Botoşani şi-a ales conducerea
comunicat de presă
Femei fidele
Creier cu sos de roşii
Horoscop
“Drumuri fără frontiere pentru o Europă Unită“
Cine şi de ce a pus leul la slăbit?
Ioan Rotundu
Ce se întâmplă când aplicarea legii rămâne la cheremul funcţionarului public
Transportatorii botoşăneni vor fi controlaţi de OJPC
Aparate de sterilizare performante în spitalele botoşănene
Botoşănenii au liber la cules căpşuni în Spania
Apartamente debranşate pentru că sunt nelocuite
"Aripi deschise" la a V-a ediţie
Haosul din sistemul asigurărilor de sănătate
Elevii Liceului Teoretic Nicolae Iorga îşi arată respectul pentru natură
Teatrul se laudă cu 8 premiere într-un an calendaristic
Ciclişti din numeroase ţări vor lua startul din Botoşani
O nouă măsură socială pentru persoanele vârstnice
Flutur taie cale dreaptă celor de la ANL Cişmea
Campania electorală a fost marcată de numeroase abateri
Primarul zice că vom avea patinoar… de Sf. Nicolae
Picanterii electorale petrecute sub semnul lehamitei
Scrisoare de mulţumire către Stolojan
Cârcotaşul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog