Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9215
De la 07 Ianuarie 2003
122894864

“Kapitalismul, reţeta noastră secreta”– emulaţii “Revoluţiei”

  • 3 December 2009, 23:00
Daca Ceausescu ar reveni in tara, 20 de ani dupa moartea sa, ar gasi un portret in vitriol al oligarhiei romanesti, se arata in filmul "Kapitalisme - notre recette secrete" realizat in Franta in 2006 de Alexandru Solomon si produs de Hifilm, Neon Rouge si Seppia si difuzat pe canalul ARTE in data de 2 decembrie.
"Care ar fi reactia geniului din Carpati" daca, 20 de ani dupa executia sa, ar reveni sa bantuie Romania? Ar gasi apropiatii sai acolo unde i-a lasat, in varful puterii reale, daca nu oficiale: aceea care adduce bani deoarece multi dintre capitalistii de azi sunt apparatchik-cii (nomenclaturisti, n.n.) de ieri. Si daca exista cativa milionari care nu au legatura cu fostul regim, toti datoreaza bunastarea lor sistemului mostenit din epoca Ceausescu: un capitalism umflat de nepotisme, coruptie, absenta controlului public. In contrast cu halucinatiile fostului dictator, Alexandru Solomon zugraveste portretul colorat al oligarhilor Romaniei actuale, intr-un fel de Who's Who al marelui business, din pacate cam comunitar.
"De Ziua Naţională a Romāniei, canalul Arte din Franţa a difuzat filmul documentar "Kapitalisme - notre recette secrete" ("Capitalism - reteta noastra secreta"), realizat de regizorul romān Alexandru Solomon. Filmul este alcătuit dintr-o serie de interviuri cu cei consideraţi primii capitalişti ai Romāniei: Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, George Pădure, Ioan Nicolae. Ei au īn comun fie afacerile cu statul, fie munca īn comerţul exterior īnainte de revoluţie, care īnsemnă şi colaborarea cu Securitatea, după cum recunoaşte Voiculescu.
Punctul de plecare al documentarului este o revenire imaginară a lui Nicolae Ceauşescu īn Romānia de azi. El i-ar regăsi pe unii dintre politrucii şi securiştii săi de ieri transformaţi īn mari capitalişti cu ajutorul sistemului de relaţii, a complicităţilor şi a banilor moşteniţi din "epoca de aur".
Dan Voiculescu povesteşte că, īn decembrie 1989, era director general al firmei Crescent din Cipru - sucursala Bucureşti, cu un salariu fabulos pentru acele vremuri, de 5.000 de dolari. "Compania noastră a lucrat īn strīnsă colaborare cu o companie de comerţ exterior creată legal de statul romān, care şi ea era foarte serioasă. Dar care aparţinea Securităţii statului. Şi asta īnseamnă că am lucrat cu toate instituţiile statului, inclusiv cu Securitatea".
Compania Crescent, pentru care lucra Voiculescu, era īnregistrată īntr-un paradis fiscal, īn Cipru, iar banii pe care i-a produs pentru Securitate au dispărut după 1990. După revoluţie, guvernul romān a angajat o echipă de experţi financiari canadieni pentru a da de urma conturilor Securităţii. Căutau două miliarde de dolari dispărute.
Voiculescu spune că experţii canadieni le-au spus autorităţilor romāne că Voiculescu trebuie arestat şi adevărul despre conturile Securităţii vor ieşi la lumină. Evident, nu a fost arestat. Iar Voiculescu spune că i-a iertat pe canadieni.
Ioan Niculae, patronul InterAgro, a lucrat pentru Securitate timp de trei ani şi jumătate, apoi a fost trimis īn comerţul exterior. Pentru cei mai tineri, care īncă nu au aflat adevărata istorie a regimului comunist, precizez că nu puteai lucra īn comerţul exterior decīt cu voia Securităţii, iar cei mai mulţi dintre angajaţii din domeniul acesta erau securişti, dacă nu cumva toţi. Ei aveau acces la conturile firmelor Securităţii, iar după căderea lui Ceauşescu şi desfiinţarea poliţiei politice, şi-au īnsuşit banii pe care īi făcuseră pe acele companii.
Nimeni nu i-a mai putut trage la răspundere, īntrucīt serviciul secret a fost refăcut abia după evenimentele de la Tg. Mureş, iar cea mai mare parte dintre securişti au fost transferaţi īn serviciile secrete ale poliţiei şi armatei. Deci s-au rupt legăturile. Īn plus, majoritatea lucrătorilor din comerţul exterior erau aşa de bine conspiraţi, īncīt după ce a căzut regimul au părut oameni de afaceri onorabili, fără legături cu Securitatea. Ioan Niculae a facut primul miliona de dolari in 1991-1992.
"Rep: E adevarat ca cei care au lucrat pentru securitate au fost primii capitalisti dupa Revolutie, si-au impartit zonele economice ale Romaniei? I.N.: "Sigur ca suntem toti fosti. Cine era gata sa intre in capitalism imediat dupa '89? Cine erau mature si posedau un capital sufficient sa isi poata porni o afacere? Ce era sa facem? Sa iesim la pensie? Suntem vinovati ca existam?", se mai intraba nonsalant oligarhul Nicolae.
Voiculescu vine in ajutorul lui si confirma ca "fostii" aveau cele mai bune legaturi, cele mai bune conexiuni in afara, aveau capital si deci era normal ca "fostii" si securisti si nomenclaturisti sa intre in politica si in afaceri pentru ca aveau deja conexiunile, retelele formate.
Dinu Patriciu povesteşte că a creat prima firmă privată din Romānia, Alpha, un birou de arhitectură, īn februarie 1990, iar primul milion l-a făcut un an mai tīrziu, din cīteva proiecte imobiliare pe nişte terenuri pe care le deţinea şi care au fost vīndute unor "antreprenori cu viziune". Povestea e la fel de credibilă ca aceea a īmbogăţirii lui Viorel Cataramă (nu e din film, dar şi el a fost īn comerţul exterior al Securităţii), care pretinde că a făcut bani vīnzīnd nişte motociclete de epocă pe care le-a cumpărat pe nimic.
Adevărata lovitură a lui Patriciu a venit īn timpul guvernării Năstase, cīnd i-a fost făcută cadou - aproape, avīnd īn vedere valoarea reală - Rafinaria Vega, a Petromidia. Patriciu: "sigur c anu am venit cu bani de acasa. Am avut norocul ca am fost ajutat de niste institutii financiare care au vazut posibilitatea noastra de a crea o afacere stabila".
Omul mai are şi acum o datorie de 571 de milioane de dolari către stat, care trebuia plătita pīnă īn 2010 dar afacerea e vanduta in 2009 cu un profit de 2 miliarde de euro. Libia avea o creanţă de 85 de milioane de dolari pentru lucrări făcute de Petromidia pe vremea lui Ceauşescu, o creanţă pe care a recuperat-o Patriciu. "E ilegal?", e intrebat de reporter. Patriciu afirmă că nu, nici macar imoral. E commercial si daca statul nu a fost in stare sa negocieze mai bine, a facut-o el. "Statul nu dispunea de resursele intelectuale să fie un mai bun negociator.
Funcţionarii din comunism şi-au păstrat posturile, nu aveau suficienţă experienţă īn economia liberă. Dar capitalismul e imoral. Există o mitologie pe dos a succesului: nu poţi să ai succes decīt dacă furi". "M-am amuzat mult in toti acesti ani, si mi-a placut mult" explica Patriciu ranjind dintii aranjati si povestind cum a desenat colaboratorilor sai un mic delfin, apoi un mare rechin si sub ei, tronand dar zambitoare, precum ranjetul sau final, o caracatita. "M-am distrat mult!" ... cat cinism...
George Padure patronul magazinelor Gepa, primele magazine de electrocasnice din Romania: "Ma simt jenat pentru succesul pe care l-am avut si pentru cati bani am facut. Aici este un capitalism dambovitean, sa-I zic asa. Am venit in Romania cu 4 milioane de dolari. Cand am venit eu in tara nu exista nici un lant de magazine".
Dan Diaconescu, patronul de la OTV, incearca si el sa explice ce s-a intamplat in aceasta perioada de tranzitie: "daca la inceput oamenii ii aratau cu degetul pe securisti mai apoi au inteles ca erau niste tipi destepti, capabili si ca noi eram de fapt idiotii. Lumea, dup ace a vazut ca toti acestia au furat, au devalizat, justitia nu le-a facut nimic si au scapat basma curate, s-a zgariat pe ochi. ..
Cei 4 milioane de romani plecati in afara granitelor sunt cei care nu au suportat sa stea sa vada cum seful fura, il denunta si nu se intampla nimic. Cine a ramas in tara sunt cei resemnati... Tara e adormita! Linistita!"
De altfel in reportaj se face referire la cele 420 de dosare de mare coruptie instrumentate marilor rechini insa unele din ele nici nu au ajuns la prima instanta.
Īn final, Ceauşescu poate fi mulţumit: "Ati recuperat, fii mei, sistemul meu, retelele mele si in final banii mei! Sunt fericit pentru ca traiesc in fiecare dintre voi. Ati dovedit ca sunteti capabili in comertul exterior. V-ati crescut fii dupa scoala voastra. Daca am vinde aceasta reteta in afara tarii? Plec acum, dar va zic: Mergeti si cuceriti lumea!".
Concluzia documentarului e dezarmanta: "Nu America e tara posibilitatilor ci Romania!"
Acum īnţelegeţi opoziţia noastră, a "defazaţilor" anti-comunişti?"
Traducerea si adaptarea Claudiu Tarziu si Daniela Soros.
Romanian Globel News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Planeta Moldova: „avem di tăti”
Partidul Liberal īl sprijină pe Traian Băsescu
la alegerile prezidenţiale de duminică, 6 decembrie
Terasa Romanească, un nou local ce va fi inaugurat la Londra
Concert de colinde romāneşti susţinut la Catedrala Saint Michel - Bruxelle
Moş Crăciun schimbă sania cu camionul
Elevii Şcolilor Poiana şi Cordun au reamintit tuturor c㠄Ţara e una”
Cānd vine vorba de romāni, şi Dumnezeu plānge!
Tăşcuţe din muşchi de porc cu şuncă şi orez
Generozitatea lui Patriciu
Romānul şi perspectiva bordelurilor
Horoscop
Toţi cei amendaţi şi cărora li s-au ridicat maşinile pot cere daune
Program TELE'M Botoşani, vineri, 4 decembrie
PDL Botoşani ia poziţie faţă de acţiunea de vandalizare a sediilor PSD şi PNL
Lupul moralist īn blană de… ţurcană
PNL şi PSD au declanşat represalii asupra primarilor consideraţi incomozi
bani europeni īn pericol din cauza unei proaste gospodăriri la Păltiniş
Toate licitaţiile sunt dirijate de prefectul Roman
susţine Ţurcanu, deşi faptele mai vechi demonstrează contrariul
Flutur constată că la Ţurcanu inteligenţa nu-i dă pe afară
Au jurat strāmb, fiecare cu motivaţia sa!
Ioan Rotundu
Executare silită asupra unei visterii goale
Revelion cu posibilităţi de reclamaţie
Cei de la DSP şi-au primit salariile şi sporurile aferente
Spitalul judeţean are personal excesiv, dar pe hārtie
Ţurcanu vrea şi caşul şi urda
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog