Dosarul a fost deschis ca urmare a plangerilor unor persoane fizice, altele decat persoana care a dat banii, a explicat sefa Directiei Nationale Anticoruptie.
Persoana care a oferit suma nu are calitatea de denuntator, ci de suspect a subliniat Kovesi, care a precizat ca acesteia i s-a aplicat masura arestului la domiciliu, aprobata de instanta de judecata.
Toate actele procedurale si procesuale au fost verificate de instanta, este important ca procurorii au respectat toate prevederile legale, a mai spus conducatoarea Directiei.
Laura Codruta Kovesi a precizat si ca perchezitia corporala asupra lui Sorin Oprescu a fost efectuata la sediul DNA.
Sorin Oprescu este acuzat de procurorii DNA ca ar fi aderat la un grup infractional din Primaria Capitalei ce primea bani din contractele acordate de institutie. Procurorii spun ca edilul lua 10% din sumele din contracte si ca sambata a incasat 25.000 de euro, parte a unei astfel de mite.
La primar acasa, la mai multe persoane si firme si in trei institutii publice s-au facut duminica perchezitii. Cativa angajati ai Primariei au fost audiati, iar unii dintre ei au fost retinuti. Sefii Centrului Cultural "Palatele Brancovenesti", directorul Directiei economice din Primaria Capitalei, Mircea Constantinescu, precum si fostul sofer al lui Sorin Oprescu au fost retinuti duminica de DNA.
Un martor citat in referat arata ca i-ar fi dat lui Oprescu mita de circa un milion de euro in timpul a circa 20 de vizite acasa la primarul Bucurestiului.
Banii primiti de Oprescu in 2013 proveneau in proportie de 80% din mita incasata de la denuntatori pentru contractele incheiate pentru asfaltarea aleilor din Complexul Mogosoaia, iar sumele remise lui Sorin Oprescu in anul 2014 proveneau in parte de la lucrarile de la ¬apa si canal¬ efectuate la una dintre institutiile aflate in subordinea Primariei, se mai arata in referat.
Agentia de stiri HotNews